booking.com
Početna stranica > Novosti

Kako su sovjetski piloti ukrašavali svoje avione u Drugom svetskom ratu?

Kako su sovjetski piloti ukrašavali svoje avione u Drugom svetskom ratu?
12.01.2018. god.
Tek kad je rat odmakao sovjetski piloti su za svoje lovce počeli da osmišljavaju zanimljivije i provokativnije crteže.

 


Za razliku od američkih i britanskih pilota, Crvena armija na svoje avione nikada nije stavljala crteže pinap devojaka. Umesto toga, sovjetski piloti su često ispisivali reči zahvalnosti onima koji su im finansijski pomogli da nabave letelice.

Prve slike i natpisi koji su ukrašavali sovjetske lovačke avione bili su iskrene i srdačne poruke civila koji su priželjkivali pobedu nad nacističkim okupatorom. Tek kasnije sovjetski piloti su osmislili kreativnije načine ukrašavanja.

U prvim natpisima na sovjetskim ratnim avionima izražavala se zahvalnost onima koji su donirali novac i druge vrednosti specijalnom državnom fondu za proizvodnju naoružanja i vojne opreme. Piloti su po pravilu na trupu aviona ispisivali imena i poruke od svojih dobrotvora.

Ovaj natpis je znak zahvalnosti seljanki A. Selivanovoj za njen doprinos pobedi.

Mnogi avioni su  izražavali zahvalnost čitavim kolhozima čiji su radnici donirali novac.

U principu je bilo teško precizno izdvojiti izvor sredstava za avione, jer je novac uglavnom dolazio iz zajedničkog fonda. Međutim, ponekad su donacije bile namenske i bilo je moguće navesti konkretnog dobrotvora. 

Na primer, za ove lepo postrojene avione novac je dao Mali teatar iz Moskve.
Teatar Vahtangova u Moskvi takođe je pomogao da se nabave četiri aviona koje su vojnici prozvali „Vahtangovec”. 

Ponekad bi piloti i lično donirali novac za avione. Ovaj avion na slici platila je posada, što se može pročitati u natpisu na njemu. 

Poznati vidovnjak Volf Mesing za Crvenu armiju je kupio dva ratna aviona. Jedan od njih vozio je sovjetski pilot Konstantin Kovaljov, Mesingov prijatelj za vreme rata. 

Velika crvena zvezda i natpis koji glasi „Od Lenočke za tatu” pojavili su se na ovom avionu kada je sovjetska devojčica čiji je otac poginuo u vazdušnom okršaju sa nacistima pokrenula kampanju širom zemlje za prikupljanje sredstava za Crvenu armiju.

Kada je rat malo odmakao, sovjetski piloti su počeli da dekorišu avione u stilu koji  blago podseća na ukorenjenu tradiciju ukrašavanja prednjeg dela aviona popularnu u SAD i Evropi.

Ovaj crtež zastrašujuće grabljivice iscrtan je na ratnom avionu Lavočkin La-5.

Crtež lavlje glave je bila još jedna mogućnost za koju su se odlučivali sovjetski piloti. 

Neki crteži kao da se podsmevaju nemačkim pilotima. Crtež mačke koja se igra sa mišem simbolično predstavlja nadmoć sovjetskih lovaca. 

Drugi crteži su bili nešto konkretniji.  

Nekada su crteži neprijatelju mogli da šalju sasvim određenu poruku. Ovaj leopard koji razdire srce u komade znači da je njegov pilot oborio nacistički avion iz divizije koja je kao amblem imala srce.  

Nikolaj Ševčenko,
Russia beyond  • Izvor
  • Fotografija iz arhiva / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Društveni procesi pokrenuti povodom nerazjašnjene smrti Davida Dragičevića, prešli su iz sfere čisto političkog, u područje regionalnog masmedijskog fenomena, povezanog sa vjerom.


Kada je stigla vest da su Bugari potpisali primirje, nemački car Viljem II uputio je telegram kralju Ferdinandu pun žuči: "62.000 Srba odlučilo je ishod rata, Sramota!" .Sva svetska...

Kozaci su osvajali Sibir i čuvali granice Rusije, služili ruskim carevima i podizali buntove protiv njih. Njihovim imenom su Evropljani plašili svoju decu, dok je kozačka vojna veština oduševljavala...


U znak priznanja Aleksandar Karađorđević unapredio je komandanta 1. armije Petra Bojovića u čin vojvode. Savezničke snage duž celog fronta nisu u napadu pratile srpske vojnike

U Mitrovićevom zašećerenom tranzicionom imaginarijumu ima mnogo više borbe i ideja nego u celoj građanskoj Srbiji


«Doneli smo ovde humanitarnu i duhovnu pomoć i podršku. Uz vas je cela normalna Rusija i cela Srbija!» - izjavili su proslavljeni sineasti Nikolaj Burljajev iz Moskve i Jovan...


Ostale novosti iz rubrike »