booking.com
Početna stranica > Novosti

Bramerc: Tadić me je pitao da li može da dođe kod mene, te mi je pokazao Karadžićevu fotografiju i rekao „mislim da ga imamo“

Bramerc: Tadić me je pitao da li može da dođe kod mene, te mi je pokazao Karadžićevu fotografiju i rekao „mislim da ga imamo“
12.01.2018. god.


Dugogodišnji glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc tvrdi da bi „danas bi mnogi ratni zločinci još uvek slobodno hodali naokolo“ da nije bilo tog suda.

„Danas on sedi u zatvoru i to je naša zasluga. Doneli smo više presuda nego bilo koji drugi sličan sud. U Hagu je osuđeno 90 optuženika iz svih zaraćenih strana“, rekao je Bramerc, prenosi „Dojče vele“.

Ispričao je da ga je u julu 2008. pozvao šef kabineta tadašnjeg predsednika Srbije Boris Tadić i pitao da li može da dođe kod njega u Hag.

„Došao je u moju kancelariju, gde sam mu pokazao poternice sa traženim osobama. On je odmah pokazao Karadžićevu fotografiju i rekao: ’Mislimo da smo ga identifikovali. Policija će sada izvesti operaciju. Posle toga ćemo vas pozvati telefonom‘“, rekao je Bramerc.

Kaže da je Tadić tada ostao kod njega na večeri, sve dok ga nije pozvao lično predsednik Srbije i konačno potvrdio: „Imamo ga, imamo Karadžića“.

Prema njegovim rečima, nakon te vesti raspoloženje u njegovoj kancelariji je bilo „neverovatno emocionalno“, a pojedini državni tužioci koji su godinama gonili Karadžića nisu mogli da suzdrže suze.

Bramerc je priznao da su, u vreme kada, doduše on još nije bio na funkciji, istražitelji znali da se Karadžić i Mladić neometano kreću, ali „da su pretpostavljeni razmišljali da moraju da čuvaju mir i da ne smeju da hapse narodne heroje“.

Kao najneprijatnijeg optuženog on je označio Vojislava Šešelja, koji se sam branio, pa je samim tim imao pristup mnogim dokumentima, a istovremeno je objavljivao knjige u kojima su se pojavljivala imena zaštićenih svedoka.

„Posledica je bila: masivno uticanje na svedoke. Ima svedoka koji su ga ranije teretili, ali nisu ponovili svoje iskaze i pred sudom. Tako se suđenje nažalost završilo oslobađanjem“, rekao je Bramerc.  • Izvor
  • foto: unmict.org/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije Mitropolit volokolamski Ilarion dao je intervju za portal na francuskom jeziku Ortodoxie.com.


Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije Mitropolit volokolamski Ilarion dao je intervju za portal na francuskom jeziku Ortodoxie.com.

O ekologiji, životnoj sredini i procesu pridruženja EU razgovarali smo sa gospodinom Ivanom Karićem, državnim sekretarom u Ministarstvu zaštite životne sredine.


Sjedinjene Američke Države podstiču opasnu vojnu aktivnost kod granica Rusije u Evropi, bezbednost Evropljana postaje talac takve subverzivne politike, izjavio je u intervjuu za portugalski list „

SAD nemaju za cilj smenu režima u Siriji, već su privržene političkom procesu, izjavio je za „RIA Novosti“ i „


Novopostavljeni komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Roj Makareg izjavio je za Tanjug, prvom datom srbskim medijima nakon ceremonije p


Ostale novosti iz rubrike »