booking.com
Početna stranica > Novosti

Amfilohije: Oko Kosmeta nema pogodbe sa teroristima

Amfilohije: Oko Kosmeta nema pogodbe sa teroristima
09.01.2018. god.


Nikoga ne napadamo ni ja, ni crkva, već izražavamo zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dijela srpske države, a Aleksandru Vučiću nikada nijesam služio opelo. Nadam se da predsjednik Srbije ne pripada onima koji su spremni da se odreknu svoje istorije, tradicije i najvećih vrijednosti svog naroda, kao što je to slučaj sa dukljansko-montenegrinskom vlašću u današnjoj Crnoj Gori, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh sveštenoga trona pećkog Amfilohije, odgovarajući na napade beogradskih zvaničnika.

U izjavi za
IN4S, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je neprihvatljivo postizanje bilo kakvih obavezujućih sporazuma sa teroristima koji upravljaju okupiranim Kosovom i Metohijom.

„To je grupa razbojnika, i oni nijesu čak ni predstavnici albanskog naroda. Njih su jednostavno za svoje ciljeve iskoristile države koje su bombarodovale Srbiju i Crnu Goru i instalirale ih na rukovodećim mjestima u Prištini. Sa takvima ne smije biti ni pogodbe, ni dogovora. Siguran sam da i onaj pošteni dio albanskog stanovništva Kosova i Metohije isto tako ne odobrava da ih te ubice i teroristi predstavljaju. Jednostavno, Albancima se ne može dati oni što im nikako ne pripada“,  istakao je mitropolit.

On je podvukao da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav „dogovor“ koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

„Tako nešto neće prihvatiti niko razuman u srbskom narodu, a siguran sam ni u albanskom, jer se ničija budućnost ne može graditi na otimačini i zločinu“, dodao je mitropolit.

On je odbacio navode direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da je dva puta držao opelo Vučiću.

„Nikoga ne napadamo  ni ja, ni crkva, već izražavamo zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dijela srpske države. Nikada Vučiću nijesam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i ondašnjoj Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa“, poručio je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da nema ništa lično protiv Aleksandra Vučića, te da je pitanje KiM pitanje sudbine naroda.

„Gospodin Vučić je predsjednik Srbije, i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo jeste pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bi smo imali ni oslobođenje KiM 1912.godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane“, naveo je mitropolit, uz opasku da je prihvatanjem Briselskog sporazuma krenulo i odricanje od Kosova i Metohije.

Zvanična vlast u Podgorici, po riječima mitropolita, odrekla se i Crne Gore, i njene Metohije, i prihvatila nacio-fašističke tekovine Musolinija i drugih okupatora. „Zar sad treba i Srbija isto to da uradi“, mitropolit zapitao se Amfilohije.

„Nadam se da Vučić ne pripada onima koji su spremni da se odreknu svoje istorije, tradicije i najvećih vrijednosti svog naroda, kao što je to uradila  dukljansko-montenegrinska vlast u današnjoj Crnoj Gori“, poručio je mitropolit-crnogorsko primorski i egzarh sveštenoga trona pećkog, odgovarajući na napade beogradskih zvaničnika.

Podsetimo, izjava mitropolita crnogorski-primorskog Amfilohija  da strahuje da politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vodi izdaji Srbije i Kosova, izazvao je burne reakcije zvaničnika Vlade Srbije.

Reagovali su generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ministri Aleksandar Vulin i Zorana Mihajlović, kao i dio opozicionih partija u Srbiji, dok je sam Aleksandar Vučić najavio da će se tim povodom oglasiti 14.januara.  • Izvor
  • foto: IN4S/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije Mitropolit volokolamski Ilarion dao je intervju za portal na francuskom jeziku Ortodoxie.com.


Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije Mitropolit volokolamski Ilarion dao je intervju za portal na francuskom jeziku Ortodoxie.com.

O ekologiji, životnoj sredini i procesu pridruženja EU razgovarali smo sa gospodinom Ivanom Karićem, državnim sekretarom u Ministarstvu zaštite životne sredine.


Sjedinjene Američke Države podstiču opasnu vojnu aktivnost kod granica Rusije u Evropi, bezbednost Evropljana postaje talac takve subverzivne politike, izjavio je u intervjuu za portugalski list „

SAD nemaju za cilj smenu režima u Siriji, već su privržene političkom procesu, izjavio je za „RIA Novosti“ i „


Novopostavljeni komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Roj Makareg izjavio je za Tanjug, prvom datom srbskim medijima nakon ceremonije p


Ostale novosti iz rubrike »