booking.com
Početna stranica > Novosti

Moskva: Pjongjang će sa velikom pažnjom izanalizirati Trampove reči o Iranu

Moskva: Pjongjang će sa velikom pažnjom izanalizirati Trampove reči o Iranu
13.01.2018. god.


Moskva krajnje negativno tumači komentare predsednika SAD Donalda Trampa o nuklearnom sporazumu s Iranom, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Kako je rekao, ta Trampova izjava opravdava najgora očekivanja Moskve po pitanju sudbine nuklearnog sporazuma sa Teheranom.

„SAD nameravaju da miniraju nuklearni sporazum sa Iranom, a Trampova odluka da suspenduje sankcije Iranu na 120 dana je samo kozmetika na koju ne treba gledati sa entuzijazmom“, rekao je Rjabkov.

On je istakao i da će Trampove reči o Iranu sa velikom pažnjom biti izanalizirane u Pjongjangu, kao i u drugim zemljama, jer se stav spoljne politike američkog predsednika po pitanju Irana može preslikati i na druge delove sveta.

Rjabkov je pozvao međunarodnu zajednicu da pojača napore kako bi se očuvao nuklearni sporazum sa Teheranom i naglasio da će Moskva učiniti sve kako ga SAD ne bi minirale.

Američki predsednik Tramp zapretio je u petak da će se njegova zemlja povući iz nuklearnog sporazuma ako evropski saveznici i Kongres SAD zajedno sa Belom kućom ne isprave „strašne propuste“ koji se po njemu nalaze u tom sporazumu sa Teheranom.

„Ovo je poslednja šansa. U odsustvu takvog sporazuma SAD neće ponovo suspendovati sankcije kako bi ostale u nuklearnom sporazumu sa Iranom. A ako u bilo kojem trenutku procenim da taj sporazum nije postignut, povući ću se iz dogovora odmah“, rekao je Tramp.Tom odlukom koju će Tramp potpisati suspenduju se američke sankcije Iranu za još 120 dana.

Iran je potom saopštio da neće prihvatiti nikakve izmene nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. godine i da će odgovoriti na sankcije SAD.

Sporazum koji je Iran potpisao 2015. godine sa Kinom, Rusijom, SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i Evropskom unijom podrazumeva ograničavanje nuklearnog programa Irana u zamenu za smanjenje sankcija koje su mu nametnute.  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Vladimir Putin ostvario je san veoma bolesnom dečaku Artjomu Paljanovu, organizavši da se dečak vine u nebo u ekskluzivnom helikopterskom izl


Pripadnici ukrajinskih snaga pokušali su da se približe položajima Narodne vojske Donjecke Narodne Republike na severu, izjavio je načelnik pres službe, Danil Bezsonov. „Naši posmatrači pravovremeno su identifikovali

Ukrajinske bezbednosne snage prebacile su 60 jedinica tenkova i oklopnih vozila u Donbas, izjavio je novinarima šef pregovaračke službe Vojske Donjecke Narodne Republike, Danil Bezsonov.


Bura u redovima Srpske demokratske stranke tokom sednice u Banjaluci. Izostao dogovor oko broja delegata sa pravom glasa. Lider stranke Vukota Govedarica manevrom hteo da izbegne smenu


Pitanje vraćanja imovine BiH u Hrvatskoj ne može biti razmatrano, jer sa BiH nije sklopljen bilateralni ugovor, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva državne imovine.


Ostale novosti iz rubrike »