RT: EU razmatra širenje na Balkan 2025. godine, ali regionalni sporovi ugrožavaju „ambiciozni“ vremenski okvir
booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: EU razmatra širenje na Balkan 2025. godine, ali regionalni sporovi ugrožavaju „ambiciozni“ vremenski okvir

RT: EU razmatra širenje na Balkan 2025. godine, ali regionalni sporovi ugrožavaju „ambiciozni“ vremenski okvir
11.01.2018. god.


Izvor: Vostok / RT

Brisel želi da postavi 2025. godinu kao datum za još jedno proširenje Evropske unije, kada se navodno očekuje članstvo zemalja Balkana u ovoj organizaciji. Međutim, tekući lokalni sukobi mogli bi ometati ove planove.

Očekuje se da će Evropska komisija objaviti svoje planove vezane za budućnost Unije u novom strateškom dokumentu koji će biti usvojen u februaru (7-14). U dokumentu se misli da će "Crna Gora i Srbija biti spremne za članstvo do 2025. godine", ako zemlje budu pružiile "prave reforme i trajna rešenja sporova sa susedima", saopštio je "EU Observer", koji je imao uvid u dokument.

Strategija, kako se saopštava, predviđa i druge zemlje Balkana, kao što su Albanija, državna zajednica BiH, BJR Makedonija i samooproglašena srbska, pretežno etničko-albanska pokrajina Kosovo, koja je proglasila nezavisnost 2008. godine, ukoliko budu "dobro napredovali" u svojim pregovorima sa EU.

Ukoliko strategija bude usvojena, ona će označiti značajan pomak od ranijeg stava EU u vezi sa proširenjem bloka, koji je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izneo 2014. godine. On je rekao da EU ne vidi proširenje u doglednoj budućnosti.

Međutim, izričito se upozorava da svi kandidati za prijem u EU moraju rešiti sve sporove sa susedima.

"EU ne može i neće uvoziti bilateralne sporove. Zbog toga svi zainteresovani partneri sa Balkana moraju hitno rešiti takve sporove", navodi se u nacrtu dokumenta.

Inače, u dokumentu se navodi, da bi regionalna pitanja mogla odložiti ono što se označava "ambicioznim" vremenskim rokom. Takođe se pozivaju zemlje Balkana da reše svoja pitanja putem međunarodne arbitraže, a posebno u Hagu, dodajući da bi takve međunarodne presude trebale biti "obavezujuće, konačne i u potpunosti poštovane".

Srbija i Crna Gora već su započele pregovore o pristupanju EU, dok se Albanija i BJR
 Makedonija nadaju da će ih pokrenuti 2018. godine. Državna zajednica BiH ima za cilj status kandidata, dok samoproglašeno Kosovo razmatra podnošenje formalnog zahteva za sticanje tog statusa.  • Izvor
  • foto: © Daniel Kalker / globallookpress.com/ vostok.rs
  • Povezane teme
  • EU


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost