booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: EU razmatra širenje na Balkan 2025. godine, ali regionalni sporovi ugrožavaju „ambiciozni“ vremenski okvir

RT: EU razmatra širenje na Balkan 2025. godine, ali regionalni sporovi ugrožavaju „ambiciozni“ vremenski okvir
11.01.2018. god.


Izvor: Vostok / RT

Brisel želi da postavi 2025. godinu kao datum za još jedno proširenje Evropske unije, kada se navodno očekuje članstvo zemalja Balkana u ovoj organizaciji. Međutim, tekući lokalni sukobi mogli bi ometati ove planove.

Očekuje se da će Evropska komisija objaviti svoje planove vezane za budućnost Unije u novom strateškom dokumentu koji će biti usvojen u februaru (7-14). U dokumentu se misli da će "Crna Gora i Srbija biti spremne za članstvo do 2025. godine", ako zemlje budu pružiile "prave reforme i trajna rešenja sporova sa susedima", saopštio je "EU Observer", koji je imao uvid u dokument.

Strategija, kako se saopštava, predviđa i druge zemlje Balkana, kao što su Albanija, državna zajednica BiH, BJR Makedonija i samooproglašena srbska, pretežno etničko-albanska pokrajina Kosovo, koja je proglasila nezavisnost 2008. godine, ukoliko budu "dobro napredovali" u svojim pregovorima sa EU.

Ukoliko strategija bude usvojena, ona će označiti značajan pomak od ranijeg stava EU u vezi sa proširenjem bloka, koji je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izneo 2014. godine. On je rekao da EU ne vidi proširenje u doglednoj budućnosti.

Međutim, izričito se upozorava da svi kandidati za prijem u EU moraju rešiti sve sporove sa susedima.

"EU ne može i neće uvoziti bilateralne sporove. Zbog toga svi zainteresovani partneri sa Balkana moraju hitno rešiti takve sporove", navodi se u nacrtu dokumenta.

Inače, u dokumentu se navodi, da bi regionalna pitanja mogla odložiti ono što se označava "ambicioznim" vremenskim rokom. Takođe se pozivaju zemlje Balkana da reše svoja pitanja putem međunarodne arbitraže, a posebno u Hagu, dodajući da bi takve međunarodne presude trebale biti "obavezujuće, konačne i u potpunosti poštovane".

Srbija i Crna Gora već su započele pregovore o pristupanju EU, dok se Albanija i BJR
 Makedonija nadaju da će ih pokrenuti 2018. godine. Državna zajednica BiH ima za cilj status kandidata, dok samoproglašeno Kosovo razmatra podnošenje formalnog zahteva za sticanje tog statusa.  • Izvor
  • foto: © Daniel Kalker / globallookpress.com/ vostok.rs
  • Povezane teme
  • EU


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


U javnost su procurele informacije o tajnoj američkoj vojnoj laboratoriji u Gruziji u kojoj su u eksperimentima ubijene najmanje 73 osobe, kao i o američkim projektima upotrebe insekata za...


Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder oštro je kritikovao trgovinsku politiku SAD i pozvao je Berlin da potraži druge saveznike, pišu RIA Novosti.

Rusija bi mogla zatvoriti Azovsko more za ukrajinske brodove, ali to bi moglo da dovede do „velikog rata“ sa Ukrajinom, izjavio je bivši zamenik načelnika Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik...Ostale novosti iz rubrike »