booking.com
Početna stranica > Novosti

Srbija nije spremna za zbližavanje sa zemljama koje su je više puta izdale - analiza

Srbija nije spremna za zbližavanje sa zemljama koje su je više puta izdale - analiza
13.11.2017. god.


Sjedinjene Države i Srbija će održati zajedničke vojne vežbe. Vojni stručnjak Vladimir Bogatirjev je izrazio mišljenje da Amerikanci aktivno pokušavaju da oslabe saradnju Beograda i Moskve.

U vežbama će učestvovati  dva transportna aviona C-130J, kao i 100 američkih padobranaca. General SAD Tod Volters je rekao da je nastavak napetosti na Balkanu i povećana pažnja Rusije prema Srbiji "izazov", ali da SAD i NATO nameravaju to da "reše".

Po pitanju vojne saradnje sa drugim zemljama, Srbija se zvanično pridržava politike neutralnosti. Vlasti u zemlji su više puta saopštile da ne nameravaju da se pridruže Severnoatlantskom savezu.

Međutim, u 2016. godini Srbija je ratifikovala Individualni partnerski akcioni plan, dobivši na taj način status kao jedan od glavnih partnera NATO-a, izvan saveza. Istovremeno, Srbija gradi vojnu saradnju sa Rusijom, uključujući i učešće u zajedničkim vojnim vežbama, što izaziva otvoreno nezadovoljstvo u Sjedinjenim Državama.


General-major u rezervi, predsednik upravnog odbora Nacionalne asocijacije udruženja rezervnih oficira Oružanih snaga Ruske Federacije, Vladimir Bogatirjev saopštio je da Sjedinjene Države najaktivnije guraju Srbiju u savez sa NATO.


"SAD daleko imaju najaktivnije načine, te svakodnevno, i to uporno na diplomatskom, vojnom i svakom drugom nivou vrše snažan pritisak na zemlje NATO-a, EU i direktno na Srbiju kako bi se oslabio naš odnos sa Srbijom, uključujući i vojnu sferu. 
Taj pritisak je usmeren na stvaranje uslova za postepenu tranziciju Srbije od bliskih i dobrih odnosa sa Rusijom, ka savezništvu sa SAD-om i NATO-om. Tako su postavili zadatak. Ali mislim da sadašnje rukovodstvo Srbije nije spremno da se odlučno kreće ka približavanju zemljama koje su ih više puta izdavale u istoriji, otvoreno i besramno uništavale stanovništvo, infrastrukturu i sve što je povezano s ovom zemljom", naglašava Vladimir Bogatirev.  • Izvor
  • foto: © AFP 2017 / Alexa Stankovic/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Komisije za istragu posledica bombardovanja Srbije Darko Laketić izjavio je da će komisija u narednih desetak dana otići u Vranje i ocenio da će njeni rezultati definitivno implicirati...


Izlazak Ukrajine iz Dogovora o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom moglo bi negativno da utiče na položaj Kijeva po pitanju Krima, saopštio je bivši šef Spoljno-obaveštajne službe Ukrajine general...

SAD i sistem dominacije Zapada koji je decenijama uspostavljan nije tako lako demontirati. Trenutno smo u jednom prelaznom periodu


Od susreta Vučić - Đukanović naši sunarodnici očekuju da se popravi njihov nezavidni položaj. Zabrinuti zbog egzistencije, ne mogu da se zaposle, pa odlaze iz zemljeOstale novosti iz rubrike »