enekretnine.info - vrh
Početna stranica > Novosti

Iza hemijskog napada u Han Šejhunu najverovatnije stoji opozicija

Iza hemijskog napada u Han Šejhunu najverovatnije stoji opozicija
19.04.2017. god.


Iza hemijskog napada u Han Šejhunu, najverovatnije, stoji opozicija, a Bela kuća nema dokaze da je u njega umešana sirijska vojska, navodi se u izveštaju Teodora Postola, počasnog profesora Tehnološkog instituta u Mančesteru, piše „Internešenel biznis tajms“.

Kao odgovor na zvanično saopštenje Vašingtona da je sirijska vojska kriva za hemijski napad, Postol je objavio tri referata u kojima je došao do zaključka da SAD „nesumnjivo nemaju dokaze“ za tu verziju.

„Glavni dokaz na koji se poziva Bela kuća ukazuje na to da je napad bio izveden sa zemlje“, naglasio je ekspert.

Sudeći po fotografijama, granata je neznatno oštećena, što je nekarakteristično za pad sa visine, navodi naučnik.

„Eksplozivno sredstvo je uticalo na cev kao što bi uticao tup udarac čekićem. Eksplozija ju je uterala u zemlju, stvorivši krater“, uveren je Postol.

Prema njegovim rečima, sve ukazuje na to da su eksplozivnu napravu prilepili na granatu sa sarinom, koja je bila postavljena na zemlju. Polazeći od toga, može se doći do zaključka da su teroristički napad izveli antivladini pobunjenici, jer se Han Šajhun nalazi na teritoriji pod njihovom kontrolom.

„Nijedan kompetentni analitičar ne bi ispustio iz vida činjenicu da je kanister sa sarinom bio pritisnut sa nečim odozgo, a ne dignut u vazduh iznutra“, naveo je Postol.

Osim toga, profesor je izrazio uverenost da fotografije granate iz referata Bele kuće najverovatnije potiču od pobunjenika i zato ih ne treba smatrati ubedljivim dokazom.

Prema mišljenju Postola, Bela kuća se bavi politizacijom obaveštajnih podataka.

„Sve te diletantske greške svedoče da izveštaj Bele kuće nisu proučavale specijalne službe, kako se tvrdi, jer da su to uradile ne bi odobrile taj dokument“, zaključio je on.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost