enekretnine.info - vrh
Početna stranica > Novosti

09. januar Dan Republike Srpske

12.01.2017. god.

Banja Luka, 09.01.2017. godine

Svečana Akademija povodom 25 godina postojanja Republike Srpske i 09. januara Dana Republike Srpske. Svečanosti je prosustvovao direktor Republičkog pedagoškog zavoda dr Predrag Damjanović.

POVODOM DANA REPUBLIKE SRPSKE – Izložba likovnih radova i svečana akademija u čast Republike Srpske – portal Trebinjelive

TREBINJE 11. 01. 2017.

U Domu mladih u Trebinju danas je otvorena izložba nagrađenih likovnih i literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Republike Srpske, koji su pristigli na konkurs Republičkog pedagoškog zavoda na temu "Republika Srbska", te je priređena svečana akademija u čast Dana Republike Srpske.

Na konkurs Zavoda do 5. decembra 2016. godine pristiglo je preko 2.300 likovnih radova i preko 690 literarnih radova učenika iz više od 200 škola iz Srpske.

Otvarajući izložbu, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kazao je da se ovom manifestacijom zajedno sa Gradom Trebinjem obilježava 9. januar i 25 godina od osnivanja Republike Srpske.

"Konkurs povodom Dana Republike Srpske provodi se od 1993. godine, a od 2000. ova manifestacija je podignuta na mnogo veći nivo i iz godine u godinu se prijavljuje sve više učenika", kazao je Damjanović.

On je istakao da će Zavod na čijem je čelu i u narednom periodu obilježavati rođendan Republike Srpske, pozivajući učenike da učestvuju u nekom od narednih konkursa povodom Dana RS

"Veliki broj kvalitetnih radova je dokaz da škole u Republici Srbskoj veliku pažnju poklanjaju proslavi Dana Republike", istakao je Damjanović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je ovo najbolji način da se obilježi Dan Republike Srpske i da mladi naraštaji daju doprinos značaju ovog datuma koji će se slaviti i ubuduće.

"Svjedoci smo velikih pritisaka na Dan Republike Srpske i na Republiku Srpsku. Ponosni smo što smo ostvarili jedinstvo koje se verifikovalo 25. septembra prošle godine, kada smo dokazali da ćemo biti istrajni na očuvanju onoga što je stvoreno na veoma težak način i sa velikim žrtvama. Naš zavjet za budućnost je da nam Republika Srbska bude trajna kategorija i trajno sjećanje na poginule u prethodnom ratu", istakao je Petrović na akademiji.

On je dodao da je jedan od važnih događaja obilježavanja 25 godina Republike Srpske izložba slika učenika osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske, napominjući da se Republički pedagoški zavod potrudio da jedan dan u školskoj godini i učenici i nastavnici posvete Srbskoj, a kao rezultat toga su kvalitetni radovi.

Petrović je zahvalio svim osnovnim i srednjim školama grada Trebinja kao i muzičkoj školi koji su pripremili veličanstven program.

Obilježavanju Dana Republike Srpske u Domu mladih u Trebinju prisustvovali su i narodni poslanici iz Trebinja, predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života grada.

Poseban utisak na sve prisutne ostavili su učesnici programa, osnovci i srednjoškolci iz trebinjskih škola, kao i Muzičke škole koji su se sa svojim nastavnicima potrudili da ovaj dan bude nezaboravan.

NAGRAĐENI

Priznanja Republičkog pedagoškog zavoda i nagrade Grada Trebinja dodijeljene su osnovcima i srednjoškolcima – autorima najboljih radova pristiglih na konkurs.

Prvo mjesto u kategoriji likovnih radova osnovaca pripalo je Čedomiru Škobu – učeniku Osnovne škole "Sveti Sava" iz Istočnog Sarajeva, drugu nagradu osvojila je Nina Jevđević iz Osnovne škole "Jovan Cvijić" iz Banjaluke, dok je treća nagrada otišla u ruke Borislava Savanovića – đaka Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" iz Mrkonjić Grada.

U kategoriji srednjoškolaca, najbolji likovni rad je poslao Ivan Samardžić iz SŠC "Golub Kureš" iz Bileće, druga nagrada je pripala Mihajlu Neimreviću iz Gimnazije iz Prnjavora, dok je treća nagrada otišla u ruke Budimira Dupljanina – učenika SŠC "Milorad Vlačić" iz Vlasenice.

Prvu nagradu za konkurs literarnih radova osnovnih škola dobila je Marina Škorić – učenik Osnovne škole "Vojislav Ilić" iz Krupa na Vrbasu, drugu nagradu dobila je Nina Guzijan iz Osnovne škole "Stanko Rakita" iz Banja Luke, a treću nagradu Danijel Erić – učenik Osnovne škole "Vuk Karadžić".

U kategoriji literarnih radova srednjoškolaca, prvu nagradu dobio je Milan Pudar iz SŠC "Svetozar Ćorović" iz Ljubinja, druga nagrada pripala je Darku Vukadinu – učeniku Srednje škole "28. jun" iz Istočnog Sarajeva, dok je treća nagrada otišla u ruke našeg sugrađanina Đorđa Vučinića – učenika Gimnazije "Jovan Dučić".

TREBINJE (portal Moja Hercegovina) – Gimnazijalac iz Bileće Ivan Samardžić osvojio je prvu nagradu u kategoriji srednjoškolaca na konkursu Republičkog pedagoškog zavoda na temu "Republika Srbska", na kome se predstavio sa svojom slikom u kojoj je spojio motive Trebinja i Venecije.

Foto: Moja Hercegovina

Druga nagrada u ovoj kategoriji pripala je gimnazijalcu iz Prnjavora Mihajlu Neimareviću, dok je treće mjesto osvojila Marija Davidović iz Vlasenice.

Ivan kaže da mu ovo nije prvo priznanje, već je i prošle godine imao najbolji rad na temu “Život i djelo Nikole Tesle”.

Ivan Samardžić (Foto: Moja Hercegovina)

"Treći sam razred Gimnazije u Bileći. Pošto je izbor motiva bio slobodan odlučio sam da u svom radu spojim dva grada – Trebinje i Veneciju. Radio sam u tehnici akril na papiru. Ova nagrada mi je, naravno, velika čast. Bio sam iznenađen i nisam očekivao da ću osvojiti prvo mjesto", kaže Ivan.

Na konkurs se prijavilo preko 200 škola iz Republike Srpske, a do 5. decembra, do kada je konkurs bio otvoren, na adresu Republičkog pedagoškog zavoda pristiglo preko 2.300 likovnih i preko 650 literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola.

Osnovcima i srednjoškolcima, autorima najboljih radova, dodijeljenja su priznanja Republičkog pedagoškog zavoda, dok je Grad Trebinje obezbijedio prigodne nagrade

Otvarajući izložbu, direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović je rekao da se na ovaj način zajedno sa Gradom Trebinjem obilježava 25. godišnjica postojanja RS.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović (Foto: Moja Hercegovina)

"Ovakve konkurse provodimo još od 1993. godine, onako kako je to bilo moguće s obzirom na ratni i poratni period. Od 2000. godine ova manifestacija je dignuta na mnogo viši nivo, a iz godine u godinu prijavljuje se sve više učenika. Republički pedagoški zavod će i ubuduće obilježavati 9. januar kao dan RS, sljedeće godine u nekom drugom gradu", naglasio je Damjanović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da mu je čast što se na ovakav način sa mlađim generacijama obilježava Dan Republike Srpske.

"Danas smo organizovali izložbu radova osnovaca i srednjoškolaca, pristiglih na adresu Republičkog pedagoškog zavoda RS. Želimo da na ovaj način obilježimo Dan Republike Srpske. Dakle, na naučnoj i stručnoj osnovi i da mladi naraštaji širom RS daju značaj ovom prazniku i sjećaju se Dana RS na pravi način", kazao je gradonačelnik Petrović.

U kategoriji osnovaca prva nagrada za literarni rad pripala je Čedomiru Škobu, osnovcu iz Istočnog Novog Sarajeva, dok je drugo mjesto pripalo Nini Jevđević iz Banje Luke. Na literarnom konkursu treće mjeto osvojio je Borislav Savanović iz Mrkonjić Grada.

U kategoriji srednjoškolaca najbolji literarni rad na temu "Republika Srbska" napisao je Milan Pudar iz Ljubinja, drugo mjesto pripalo je Darku Vukadinu iz Istočnog Sarajeva, dok se na trećem mjestu našao Đorđe Vučinić iz Trebinja.

Na likovnom konkursu u kategoriji osnovaca prva nagrada pripala je Nikolini Peslać iz Krupe na Vrbasu, druga nagrada Nini Guzijan iz Banje Luke, dok je treće mjesto zauzeo Danijel Erić iz Vlasenice.

Nagrade i pohvale su školarcima uručene na današnjoj svečanoj akademiji "Republika Srbska" u Trebinju, koju svake godine tradicionalno organizuje Pedagoški zavod Republike Srpske.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, u prigodnoj besjedi povodom Dana Republike istakao je, da je i pored pritisaka na Srpsku, proteklih godina na Dan Republike Srpske ostvareno jedinstvo, koje se verifikovalo na referendumu 25. septembra protekle godine, kada se dokazalo, kako je rekao, "odlučeno da ćemo biti istrajni na očuvanju onoga što je stvoreno na veoma težak način i sa velikim žrtvama".

Foto: Moja Hercegovina

"I to je naš zavjet za budućnost, da Dan Republike Srpske bude trajna kategorija i trajno sjećanje na poginule u proteklom ratu. Ovo je jedan od važnijih događaja u cilju obilježavanja 25 godina Dana Republike Srpske, gdje se Republički pedagoški zavod potrudio da jedan dan u školskoj godini svi učenici i nastavnici provedu posvećeni Republici Srbskoj", rekao je Petrović.

Svečanu akademiju pripremili su učenici trebinjskih osnovnih i srednjih škola.  • Izvor
  • Pedagoški zavod Republike Srbske
  • / rpz-rs.org


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost