booking.com
Početna stranica > Novosti

Zemlja beskrajnih lepota i dostignuća: Zašto je Rusija tako neodoljiva?

Zemlja beskrajnih lepota i dostignuća: Zašto je Rusija tako neodoljiva?
10.01.2018. god.


Tajga, istorija, kultura, žene, hrana, votka, hokej, banje... Sve ono zbog čega volimo Rusiju i šta je čini najlepšom zemljom sveta!

Jezero Bajkal

 

Rusija je beskrajna, a beskrajna su i njena blaga. Jezero Bajkal, na primer, je najveće slatkovodno jezero na svetu.

Dijamanti

 

Rusija najviše izvozi naftu, ali poznata je i kao najvećih proizvođač dijamanata. 30 odsto dijamanata proizvedenih 2016. godine u svetu je došlo iz Rusije.

Dolina gejzera

 

Rusija je i dom neviđeno lepe Doline gejzera na Kamčatki. 


Tajga

 

Tajga je posle okeana drugi najveći biom na planeti, pa i jedno od glavnih prirodnih blaga Rusije.

Vasjuganska močvara

 

I šuma je nepregledan, ali Vasjuganska močvara u jugozapadnom Sibiru joj lako konkuriše po veličini.

Pol hladnoće

 

Svi znaju da je Rusija hladna, ali ne i to da na krajnjem severu u Republici Saha (Jakutija) postoje predeli koji se zovu pol hladnoće. Tamo je zabeležene temperatura do −71.2 °C.

Sunčane plaže 

 

Ekstremne hladnoće ipak ne sprečavaju Ruse da se sunčaju i kupaju u južnim regionima države, i traže senku na plažama Crnog mora preko cele godine.

Hokej na ledu

 

Hokej na ledu je još jedno bogatstvo Rusije. Igru možda nisu izmislili Rusi, ali je trijumfalna sovjetska hokejaška reprezentacija dokazala da Kanađani više neće biti bez premca u tom sportu.

Moskovski Kremlj

 

U Rusiji ima preko 20 srednjovekovnih tvrđava i svaka od njih se zove kremlj ali na prvom mestu je uvek Moskovski Kremlj.

Ruske žene

 

Lepe su koliko i zagonetne. Ruske žene su još jedan razlog zašto ne možemo da odolimo ovoj zemlji.

Ruski muškarci

 

U genima ruskih muškaraca je da traže pravdu u svakoj mogućoj situaciji, jer Rusi postupaju kako im nalažu osećanja. Ruski muškarci su takođe poznati po svom patriotizmu, snazi i pobedama u velikim ratovima protiv najvećih vojski. Patriotska raspoloženja Rusa se temelje na saznanju narodnog jedinstva pred pretnjom totalnog porobljavanja ili uništenja, pa su tako pobedili i Napoleona i Hitlera.

Bele noći

 

Nezaboravne bele noći Sankt Peterburga su još jedna ruska čarolija.

Lastino gnezdo 

 

Ovaj zamak je podignut 1912. godine na strmoj Aurorinoj steni visokoj 40 metara i predstavlja jedan od simbola Krima. „Lastino gnezdo” je objekat kulturne baštine od federalnog značaja. 

Votka

 

Ko nije okusio votku ovih prazničnih dana? Votka je pravi ruski brend.

Kosmička istraživanja 

 

Postoji samo jedno mesto van Rusije gde se Rusi osećaju kao da su kod kuće, a to je svemir. Sve je započelo 1961. godine letom Jurija Gagarina, i otad je Rusija jedna od vodećih država u osvajanju kosmosa. Prva žena u kosmosu je takođe bila Ruskinja.

Banja 

 

Rusko parno kupatilo čisti i telo i dušu. „Banja“, zagrejana na pravi način, predstavlja osnovu zdravog načina života. 

Kungurska ledena pećina

 

Kungurska pećina, čudo ruskog Urala, često se svrstava među najveličanstvenije podzemne tvorevine prirode na svetu. 

Plato Manjpupunjor

 

Gigantski kameni kipovi na platou Manjpupunjor, u nepristupačnom području Severnog Urala na teritoriji Republike Komi, nastali su selektivnom erozijom stena. Ima ukupno sedam stubova, i svaki je visok 30-40m. Manjpupunjor je popularna destinacija sportskog turizma.

Kule Vovnuški

 

Pogled na ove srednjovekovne odbrambene kule u planinama Ingušetije oduzima dah.

Zlatni most

 

Most u Vladivostoku  podignutog preko zaliva Zlatni Rog, spada među pet najvećih mostova na svetu sa kosim kablovima.

Državni muzej Ermitaž 

 

Ruski muzeji i dvorci zahtevaju da im posvetite posebno putovanje. Muzej Ermitaž je tako velik da će vam i nedelju dana biti malo da pogledate sve njegove eksponate.

Ključevski vulkan 

 

Jedan od najviših aktivnih vulkana na Evroazijskom kontinentu je Ključevski vulkan na Kamčatki. Visok je 4850 m, a star približno 7 hiljada godina.

Kitova aleja

 

Čak je i u beskrajnoj Rusiji teško pronaći tako zabačeno mesto kao što je ostrvo Itigran u Beringovom moreuzu, u blizini Čukotskog poluostrva. Na ostrvu nema ljudi, ali ono čuva zastrašujuće tragove ljudske delatnosti. Čitava obala je načičkana desetinama kostiju donje vilice grenladskog kita, precizno raspoređenim u geometrijskom obliku. Svaka kost je dugačka preko pet metara. 

Kavijar, rasoljnik, salata Olivje

 

Gde ćete još ako ne u Rusiji naći ogromne količine kavijara, crnog i crvenog, čorbu zvanu rasoljnik ili legandarnu salatu Olivje, u svetu poznatu kao Ruska salata.

Amurski tigar

 

Rusija je dom za mnoge retke vrste životinja, a neke su upisane u Crvenu knjigu. Sada ima oko 500 amurskih tigrova u divljim predelima ruskog Dalekog istoka, ali čini se sve moguće za opstanak ovih predivnih zveri.

AK-47

 

Od gerilaca do najjačih vojski sveta: svaki vojnik odlično zna izum genijalnog ruskog inženjera Mihaila Kalašnjikova. AK-47 je najpopularnija automatska puška na svetu.

Nikolaj Ševčenko,
Russia beyond  • Izvor
  • foto: GETTY IMAGES / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska Raketno-kosmička korporacija „Energija“, kao i američka kompanija „Spejs iks“ su spremne da ponude usluge turističkog leta oko Meseca, saopštio je za izvor u raketno-kosmičkoj industriji, prenose


Čarska peščara izgleda kao prava pustinja okružena jezerima, rekama i snežnim planinama. Zaista je neverovatna. 1. Čarska peščara u Sibiru verovatno je najneobičnija pustinja na svetu.  

Osim očiglednog razloga (posmatranja kako jure najbrži automobili), Velika nagrada Rusije nudi mnogo više od mirisa spaljene gume. Ako ne računamo prve dve trke održane 1913. i 1914. u...


Tu je stanica u obliku kućica sa rupičastim krovom, kao i jedna u stilu auto-puta. Moskovski metro sada ima 222 stanice na 14 linija. Naime, 30. avgusta već postojećim stanicama...

 Jeste li nekada razmišljali gde žive najstariji ljudi na svetu i šta je to što im omogućava da dožive duboku starost?   Na svetu postoji pet mesta za koja se zna...


 Na Internetu se pojavio snimak Playa del Amor, egzotične "skrivene plaže", smeštene na jednom od bujnih i nenaseljenjih Marijetskih ostrva u Meksiku.   


Ostale novosti iz rubrike »