booking.com
Početna stranica > Novosti

Najbliži ruski grad: Provedite fantastičan dan u Kalinjingradu

Najbliži ruski grad: Provedite fantastičan dan u Kalinjingradu
05.11.2017. god.


Šta još možete raditi u Kalinjingradu osim što ćete gledati fudbal? Navodimo tri scenarija za ljude sa različitim afinitetima i različitom „debljinom džepa”.

1. Ako niste pri parama

Znate li da je Kalinjingrad „pivska prestonica“ Rusije?

Sadržaj:  Pivara, ruska kuhinja, morska obala, bar koji je nazvan u čast prvog predsednika Rusije, šampionat u stonom fudbalu i gradska tržnica. 

Kalinjingrad je poznat po dobrom i jeftinom pivu. U srednjevekovnom Kenigzbergu pivo su pili svi, čak i trudnice i mala deca. Ono je dodavano u supu, testo, ragu, itd. Mnogi lokalni pabovi i restorani još uvek imaju sopstvene male pivare.

Pivara 
„Brecelь“ nudi četiri ekskluzivne vrste piva po 240 rubalja (4 dolara) za kriglu, i degustacioni set za 100 rubalja (1,7 dolara). Kao zakusku naručite klasičnu slanu perecu uz pivo. Ova pivara je deo velikog kompleksa u predgrađu koji se zove „Rezidencija kraljeva” (imitacija srednjevekovnog zamka).

Sveže pivo možete popiti i u pivnici 
„Hmelь“ u centru Kalinjingrada odakle se pruža pogled na centralni gradski trg i „Rusku kuhinju” (gde je na meniju obavezno dimljena riba iz sopstvene sušnice). Ovde je pivo još jeftinije: litar košta oko 1,7 dolara.

U istoj zgradi pored „Hmelja“ nalazi se restoran 
„Boršč i slanina“, gde se pripremaju klasična jela ruske i ukrajinske kuhinje. Posebno je specifičan po ogromnim i jeftinim porcijama. Ovde se pravi najukusnija „haringa pod bundom“ u gradu, izvrstan borč, stroganina i kavijar od pečuraka. U proseku obrok košta 600 rubalja (10 dolara).

Ako hoćete da se lepo prošetate, možete otići do mora. Bivše ribarsko naselje Zelenogradsk nalazi se svega 35 minuta vožnje prigradskim prevozom. Danas je to moderni primorski gradić koji pored standardne turističke infrastrukture može da se pohvali i nudističkom plažom, borovom šumom i nacionalnim parkom „Kuršska prevlaka“. Na obali možete kupiti kuvani kukuruz, a u hladno doba godine kuvano vino za manje od 2 dolara.

Po povratku u Kalinjingrad svratite u 
pab koji nosi naziv u čast prvog predsednika Rusije Borisa Jeljcina, gde stoji i njegov portret preko celog zida. Ovde je najbolji izbor ruskog kraft piva. Četvrtkom je pab prepun ovdašnjih ljubitelja stonog fudbala. Igraju ekipno, a nagrada je, naravno, pivo. Obično nemaju ništa protiv da igraju protiv početnika.

Šta poneti kući: Rusko kraft pivo i dimljenu ribu kupljenu na pijaci.

2. Za ljubitelje raskoši 

Pogled na reku Pregolju iz Ribarskog naselja.

Sadržaj:  Doručak sa pogledom na crkvu iz 14. veka, poseta spa salona, restoran sa najboljim biftekom, ruska hrana sa odličnim koktelima, lov na antičko blago. 

Čak i prosečnom Evropljaninu nije teško da u Kalinjingradu zadovolji svaki svoj kapric. Prema tekućem kursu ni raskoš ne košta mnogo. Postoji hotel Radisson sa pogledom na glavni gradski trg, ali da bi osetili prusku estetiku posetioci obično odlaze u rekonstruisano ribarsko naselje predratnog Kenigzberga. Tamo je hotel „Kajzerhof“, jedan od najboljih u Kalinjingradu. On ima spa kompleks i restorane sa pogledom na glavnu znamenitost grada – crkvu iz 14. veka na ostrvu Knajphof gde je sahranjen čuveni nemački filozof Imanuel Kant.

Prizemlje restorana 
„Madam Buše“ u Ribarskom naselju je zastakljena terasa sa pogledom na obalu mora, a na prvom i drugom spratu je mali svetionik. Gotovo svaki predmet u restoranu je istorijski artefakt, a sa svetionika se vidi crkva i njena okolina. Pa ipak, najbolje mesto za tradicionalnu domaću kuhinju je susedni restoran „Hofburg“. Tu se nudi riblja čorba „soljanka“, bakalar sa krompirom, baltičke papaline u originalnom sosu i fascinantan spisak vina.

Grad je poznat uglavnom po pivnicama, a ne po barovima. Ali izuzetak predstavlja bar 
„Ulica“, koji posećuje ovdašnja „zlatna omladina“. Ovde koktele prave najbolji barmeni Kalinjingrada, a na meniju su pasta i brusketi. Organizuju se plesne večeri vikendom i sredom, i „ruski sto“ (votka sa ledom za 100 rubalja (1,5 dolara) i tradicionalna jela – sendviči od papalina, foršmak i peljmeni).

Šta poneti kući: sovjetske i pruske starinske predmete iz antikvarnica u centru grada. To su dobrim delom razni nemački proizvodi koji se mogu kupiti za male pare: od značke sa natpisom „Mercedes-Benz“ do srednjevekovne univerzitetske mastionice, od medalja Trećeg rajha do makaza nemačke terenske bolnice, novčanica i časovnika za kamin. Adrese pojedinih antikvarnica možete pronaći 
ovde.

3. Za ljubitelje umetnosti 

Časovnik „Epoha“ u Muzeju ćilibara.

Sadržaj:Stara Fridlandska kapija, Muzej sira, Muzej ćilibara, kafe-bar u kome se nude tradicionalna jela Kenigzberga. 

Kalinjingrad je mali grad, ali ima preko deset muzeja. Postoji lokalni istorijski muzej, muzej lobanja i skeleta, muzej nacističkih bunkera u kome je rekonstruisana svakodnevica iz doba Trećeg rajha. Na reci je ukotvljen legendarni naučnoistraživački brod „Vitez“. On je nekada pripadao Britanskoj kraljevskoj mornarici, da bi zatim postao glavni brod ekspedicione flote, a sada je otvoren za posetioce.

Ipak, muzeja ima previše za jedan dan, tako da je najbolje posetiti najpoznatiji među njima, i usput još par obližnjih muzeja.

Oko 90% svetskog ćilibara proizvodi se u Kalinjingradskoj oblasti. Ako želite da vidite krajnje retke primerke, posetite 
Muzej ćilibara koji se nalazi u tvrđavi iz sredine 19. veka. Blizu njega se nalazi muzej „Fridlandska kapija“ u kome je rekonstruisan svakodnevni život iz doba Trećeg rajha, a takođe istorijat ovdašnje proizvodnje sira i sistema za odvod otpadnih voda, koji je jedan od najrazvijenijih u Evropi. Ako nastavite dalje ulicom naići ćete na Kraljevsku kapiju (mala tvrđava). Mnogi dolaze ovamo zbog minijaturne statue mačke koja, navodno, donosi sreću ako je pomazite. Predsednik Vladimir Putin je jednom pomazio tu mačku, posle čega je ona postala posebno popularna.

U kafeu 
Blütgericht možete probati adaptiranu varijantu srednjevekovnog ručka. Kafe je rekonstrukcija najpoznatijeg kenigzberškog restorana druge polovine 19. veka koji je nosio isti naziv. Zbog toga u njemu ima mnogo predratnih flaša, a na meniju su kenigzberške ćufte i ovdašnja verzija klasične nemačke krompir salate sa majoranom koji raste u ovoj oblasti.

Šta poneti kući: ćilibar, naravno. Ručni radovi od ćilibara prodaju se u svakom većem trgovačkom centru, ali najbolji odnos cene i kvaliteta je kod lokalnih prodavaca na tezgama blizu Muzeja ćilibara, i u odmaralištima kao što su Zelenogradsk i Svetlogorsk.

Jekaterina Sineljščikova,
Russia beyond   • Izvor
  • Pogled na reku Pregolju iz Ribarskog naselja. Ruslan Šamukov/TASS/ Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska Raketno-kosmička korporacija „Energija“, kao i američka kompanija „Spejs iks“ su spremne da ponude usluge turističkog leta oko Meseca, saopštio je za izvor u raketno-kosmičkoj industriji, prenose


Čarska peščara izgleda kao prava pustinja okružena jezerima, rekama i snežnim planinama. Zaista je neverovatna. 1. Čarska peščara u Sibiru verovatno je najneobičnija pustinja na svetu.  

Osim očiglednog razloga (posmatranja kako jure najbrži automobili), Velika nagrada Rusije nudi mnogo više od mirisa spaljene gume. Ako ne računamo prve dve trke održane 1913. i 1914. u...


Tu je stanica u obliku kućica sa rupičastim krovom, kao i jedna u stilu auto-puta. Moskovski metro sada ima 222 stanice na 14 linija. Naime, 30. avgusta već postojećim stanicama...

 Jeste li nekada razmišljali gde žive najstariji ljudi na svetu i šta je to što im omogućava da dožive duboku starost?   Na svetu postoji pet mesta za koja se zna...


 Na Internetu se pojavio snimak Playa del Amor, egzotične "skrivene plaže", smeštene na jednom od bujnih i nenaseljenjih Marijetskih ostrva u Meksiku.   


Ostale novosti iz rubrike »