enekretnine.info - vrh
Početna stranica > Novosti

Vladivostok: putovanje kroz najbrdovitiju istočnu tačku Rusije

Vladivostok: putovanje kroz najbrdovitiju istočnu tačku Rusije
04.09.2017. god.


Kada je Nikita Hruščov posetio Vladivostok (udaljen od Moskve 9 037 km) 1959. godine, nakon putovanja u Sjedinjene Američke Države, izjavio je da će dotad zatvoreni grad postati „sovjetski San Francisko“. Ta izjava nije zaboravljena iako je transformacija Vladivostoka iz turobne sovjetske luke trajala mnogo duže nego što je Hruščov predvideo.

Izvor: BlongmanIzvor: Blongman

 

Vladivostok, smešten na severozapadnoj obali Japanskog mora, osnovan je 1860. godine kao luka pacifičke flote ruske ratne mornarice, a njen vojni značaj doveo je do toga da bude zatvoren za komercijalni promet kroz veći deo 20. veka. Danas, međutim, otvorenost za komercijalni promet predstavlja velik izvor poslovanja za ovaj grad od gotovo 600 000 stanovnika.

 

Izvor: BlongmanIzvor: Blongman

 

Populacija grada je, međutim, u stalnom opadanju, i to ne samo zbog ruske demografske krize.

 

Izvor: BlongmanIzvor: Blongman

 

Leto u Vladivostoku traje samo tri meseca – jun, jul i avgust – iako i to može biti poremećeno pojavom monsunskih kiša i prosečnih temperatura iznad 30 stepeni. Zimi temperature variraju od -10 do -30 te je čak i za domaće stanovništvo krajnje teško živeti na večitom ledenom vetru.

 

Izvor: BlongmanIzvor: Blongman

 

S druge strane, stanovnicima ovog grada se otvara neverovatan pogled sa gotovo svakog krova. Najpopularniji vidikovac je platforma uz žičaru na brdu Orlinaja.

 

Izvor: BlongmanIzvor: Blongman

 

U gradu su očuvani i drugi simboli sovjetske ere – od naziva gradskih četvrti (Lenjinska, Frunzenska, Prvomajska) do starih ratnih brodova i mnogobrojnih spomenika Lenjinu i drugim vođama proletarijata.

 

Izvor: BlongmanIzvor: Blongman

 

Sovjetski nazivi u kombinaciji sa mnoštvom preostalih predrevolucionarnih građevina, mostovima iz 21. veka te vozilima sa volanom na desnoj strani stvaraju neuobičajenu atmosferu kakvu je nemoguće pronaći u bilo kom drugom ruskom gradu.

 

Izvor: BlongmanIzvor: Blongman

 

Stanovnici evropskog dela Rusije Vladivostok smatraju krajem zemlje, ali domaći stanovnici ga vide kao početak – na kraju krajeva, sunce izlazi na istoku. Osim toga, temelji za izgradnju Transsibirske železnice postavljeni su u Vladivostoku.

 

Izvor: BlongmanIzvor: Blongman

 

Sve što u Vladivostoku nije povezano s morem, ipak je pod njegovim uticajem. Neke od najpopularnijih gradskih lokacija uključuju okeanarijum, zaštićeno morsko područje, muzej podmornice S-56 na nasipu Korabeljnaja te spomen-brod Krasni Vimpel.

 

Izvor: BlongmanIzvor: Blongman

 

Šetnja Vladivostokom može se usporediti s filmovima o putovanju kroz vreme. Gradski centar ispunjen čeličnim i staklenim poslovnim zgradama već je odavno zakoračio u novi milenijum, dok su gradska predgrađa ispunjena stambenim tornjevima uobičajena za devedesete godine 20. veka. U nizinama između brda nalaze se gradske četvrti namenjene izgradnji nižih, elegantnijih građevina iz ranog 20. veka.

Ruska reč

   • Izvor
  • foto: Blongman / Ruska reč/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost