enekretnine.info - vrh
Početna stranica > Novosti

Gotemeler u Beogradu: Rusija destabilizuje

Gotemeler u Beogradu: Rusija destabilizuje
12.10.2017. god.


Rouz Gotemeler, zamenica generalnog sekretara NATO je govoreći o "uticaju" Rusije na Evopu i region izjavila u Beogradu da "zaista postoji zabrinutost Alijanse zbog izazova koji dolaze od Rusije, poput aneksije Krima, destabilizacije situacije u Donbasu, održavanje velikih vojnih vežbi".

Ona je naglasila da svaka zemlja ima pravo na to da održava vežbe svoje vojske, da Alijansa nastoji da to pitanje ne preuveličava ni kada je o Rusiji reč, ali da je važno da se to radi na predvidiv i transparentan način za okolne zemlje kao ne bi izvlačile pogrešne poruke.

"Rusija šalje često pogrešne poruke, poruke netransparentnosti i zabrinjava njene susede i NATO," rekla je Gotelemer na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma na kojem je učestovala zajedno sa premijerom Anom Brnabić.

Ona saopštila da je stav NATO-a da prihvata opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, da u tome ne vidi ništa sporno i da to nije prepreka razvoju saradnje sa Srbijom u brojnim oblastima.

"Svaka zemlja ima pravo sama da bira. I sa drugim vojno neutralnim zemljama imamo odličnu saradnju, kao što je na primer Finska. Treba da gledamo kako da proširimo saradnju koju imamo kao partner,", rekla je Gotelemer.

"Veoma je dobro da imamo priliku da zajedno održavamo vojne vežbe i druge aktivnosti , ali ima i drugih načina za razvoj odnosa, pri čemu bi bilo uzeto u obzir šta su intersi Srbije, a to je na primer sajber bezbednost," navela je Gotemelerova.

Upitana da se osvrne na činjenicu da je zbog NATO agresije najveći broj stanovnika Srbije protiv članstva zemlje u NATO, ona je rekla da deli stav generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da "pamtimo prošlost, a gledamo u budućnost".

Takođe je kao veoma važnu istakla njegovu raniju izjavu da žali zbog civilnih žrtava.  • Izvor
  • foto: AFP 2017/ KIRILL KUDRYAVTSEV/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost