booking.com
Početna stranica > Novosti

Raspad EU zvanično počinje 29. marta

Raspad EU zvanično počinje 29. marta
20.03.2017. god.


Premijer Velike Britanije Tereza Mej pokrenuće 29. marta član 50 Lisabonskog sporazuma, što predstavlja zvanično obaveštenje o izlasku Britanije iz Evropske unije, objavljeno je u Londonu.

Velika Britanija već je informisala predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska o svojim namerama, saopštio je portparol Tereze Mej, a preneo Rojters.

"Prošlog juna, građani Velike Britanije doneli su istorijsku odluku da napuste Evropsku niju. Naredne srede, vlada će sprovesti tu odluku i formalno otpočeti proces pokretanjem člana 50", izjavio je ministar za Bregzit Dejvid Dejvis..

Rekao je da je Britanija na pragu najvažnijih pregovora za tu zemlju i dodao da vlada ima jasan cilj – postizanje sporazuma koji će biti dobar za sve nacije i sve regione Velike Britanije i celu Evropu, novo pozitivno partnerstvo između Britanije i njenih saveznika u EU.

Tusk je, u međuvremenu, naveo da će, nakon što Britanija bude formalno pokrenula proces izlaska iz EU 29. marta, u roku od 48 sati članicama EU predstaviti nacrt uputstva za pregovore o Bregzitu.

Evropska komisija je, takođe, objavila da je spremna da otpočne pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU, izjavio je portparol EK Margaritis Skinas.

Takođe, Skinas je rekao da će pregovori o izlasku Britanije početi kada se druge zemlje članice EU sastanu da potvrde pregovarački mandat EK, preneo je Rojters.

Kraljica Elizabeta Druga formalno je 16. marta odobrila britanskoj premijerki da pokrene izlazne pregovore Velike Britanije iz Evropske unije odobrivši zakon, koji su prethodno usvojila oba doma Britanskog parlamenta.

U saopštenju, koje je tada objavio predsednik Parlamenta Džon Berkov, potvrđeno je da Mejova može da počne pregovore o izlasku Britanije iz EU u bilo koje vreme.

Predlog zakona kojim se premijerki Terezi Mej daje ovlašćenje da pokrene proceduru izlaska iz EU, usvojen je i u Domu lordova, Gornjem domu Britanskog parlamenta, nakon što je tekst prethodno prošao glasanje u Donjem domu.

Lideri EU će održati samit na kojem treba da usvoje smernice pregovora o Bregzitu četiri do šest nedelja nakon što Velika Britanija pokrene proces izlaska iz Unije, rekao je izvor iz EU za AFP.

Taj izvor je naveo da je samit prbitno planiran za 6. april, ali da odluka Londona da uputi obaveštenje o pokretanju Bregzita 29. marta "ne ostavlja dovoljno vremena".

RTS  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zahvaljujući razgovorima poslednjih dana, uključujući sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Rdžepa Tajipa Erdogana u Sočiju, sprečen je rat u Idlibu, smatra šef iranske diplomatije Muhamed Džavad...


Sastanak predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, ohrabruje u pogledu rešavanja sukoba u Siriji, izjavio je načelnik Obaveštajne uprave Ministarstva odbrane SAD, general-pukovnik Robert Ešli. ...

Predstavnik britanskog medijskog regulatora Ofkom izjavio je za RIA Novosti da je od petka dobio dve žalbe na televiziju RT u vezi sa intervjuom sa državljanima Rus


Evropska Unija želi da preuzme odbranu spoljnih granica pojedinih zemalja kako bi omogućila ulazak migranata, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Obraćajući se na makedonskom jeziku, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je građane BJR Makedonije da izađu na referendum o novom imenu države.


Stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli, optužila je Rusiju da je pomagala obaveštajnim službama Severne Koreje u ubistvu Kim Džong Nama, brata severnokorejskog lidera Kim...


Ostale novosti iz rubrike »