BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Japanski kosmonaut porastao za devet centimetara na MKS-u

RT: Japanski kosmonaut porastao za devet centimetara na MKS-u
09.01.2018. god.


Izvor: Vostok / RT

Japanski astronaut Norišige Kanai kaže da je porastao devet centimetara tokom poslednje tri nedelje na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

On je izrazio sumnju da li će moći da stane u kosmonautsko odelo kada se vrati na Zemlju.

Kanai, koji radi kao inženjer leta na Ekspediciji 54/55, svoja opažanja je podelio na Tviteru. Kosmonaut tvrdi da toliko nije porastao još od osnovne škole.

Povećanje visine je dobro proučavan fenomen u kosmičkim misijama. Ljudsko telo se menja u odsustvu normalne gravitacije, dok kičma postaje jača i izduženija. Rast je obično zabeležen između 3 i 5 cm - dosta manje od 9 cm za koliko je porastao Kanai, a koji je i doktor medicine.


Sa Međunarodne kosmičke stanice povratak Kanaia planiran je pomoću kosmočke kapsule "Sojuza", čija su sedišta modifikovana početkom 2000-ih, te su prepravljena da bi se mogli smestiti članovi posade do visine 190 cm i težine do 95 kg. Ranije su granice bile 182 cm i 85 kg.

Ovo je prva misija na Međunarodnoj kosmičkoj stanici za 41-godišnjeg Kanaia. Na MKS je stigao u decembru 2017. godine, zajedno sa ruskim kosmonautom Antonom Škaplerovim i 
američkim kosmonautom Skotom Tinglom.

   • Izvor
  • foto: © Kirill Kudryavtsev / Reuters/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Rusija je počela izradu nove perspektivne rakete sa motorom na tečno gorivo RD-180 koji koristi američki „Atlas 5“, saopštio je direktor preduzeća „Energomaš“ Igor Arbuzov.

Ovaj naučnik, rođen u Ruskoj imperiji, spasao je milione ljudskih života ali je njegovo ime mnogima nepoznato. 1. Borba protiv skeptika Vladimir Havkin ili Voldemar Hafkin (kako je poznatiji


Srbija je konačno postala punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). To je odlučeno jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta te organizacije u Ženevi.

Rusija je američkoj kompaniji „Orbital sajensis korporejšn“ isporučila tri raketna motora „RD-181“, saopštila je kompanija koja proizvodi motore - „Energomaš“.Ostale novosti iz rubrike »