BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Japanski kosmonaut porastao za devet centimetara na MKS-u

RT: Japanski kosmonaut porastao za devet centimetara na MKS-u
09.01.2018. god.


Izvor: Vostok / RT

Japanski astronaut Norišige Kanai kaže da je porastao devet centimetara tokom poslednje tri nedelje na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

On je izrazio sumnju da li će moći da stane u kosmonautsko odelo kada se vrati na Zemlju.

Kanai, koji radi kao inženjer leta na Ekspediciji 54/55, svoja opažanja je podelio na Tviteru. Kosmonaut tvrdi da toliko nije porastao još od osnovne škole.

Povećanje visine je dobro proučavan fenomen u kosmičkim misijama. Ljudsko telo se menja u odsustvu normalne gravitacije, dok kičma postaje jača i izduženija. Rast je obično zabeležen između 3 i 5 cm - dosta manje od 9 cm za koliko je porastao Kanai, a koji je i doktor medicine.


Sa Međunarodne kosmičke stanice povratak Kanaia planiran je pomoću kosmočke kapsule "Sojuza", čija su sedišta modifikovana početkom 2000-ih, te su prepravljena da bi se mogli smestiti članovi posade do visine 190 cm i težine do 95 kg. Ranije su granice bile 182 cm i 85 kg.

Ovo je prva misija na Međunarodnoj kosmičkoj stanici za 41-godišnjeg Kanaia. Na MKS je stigao u decembru 2017. godine, zajedno sa ruskim kosmonautom Antonom Škaplerovim i 
američkim kosmonautom Skotom Tinglom.

   • Izvor
  • foto: © Kirill Kudryavtsev / Reuters/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost