BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Ruske megafabrike: priča o legendarnom automatu „Kalašnjikov“

Ruske megafabrike: priča o legendarnom automatu „Kalašnjikov“
07.01.2018. god.


Iževska mašinska fabrika („Ižmaš“) najveći je ruski proizvođač vojnog naoružanja. Ovde je počela proizvodnja legendarnog automata „Kalašnjikov“.

1/10. Iževska mašinska fabrika („Ižmaš“) najveći je ruski proizvođač vojnog naoružanja: automatskih i snajperskih pušaka, kao i vođenih artiljerijskih zrna. Pored toga, ovde se proizvodi i oružje za druge namene, poput lovačkih i sportskih pušaka, ali i mašinski alati.
2/10. Preduzeće je osnovano 1807. godine u Iževsku, gradu bogate tradicije proizvodnje naoružanja koji se nalazi oko 950 kilometara severoistočno od Moskve.
3/10. Puška AK-47, čija je masovna proizvodnja započeta u iževskoj fabrici, predstavljala je potpuno novu generaciju oružja. Automat „Kalašnjikov“ (AK-47) uvršten je među najznačajnije pronalaske 20. veka
4/10. Mihail Kalašnjikov je kao mlad tenkista teško ranjen na frontu tokom Velikog otadžbinskog rata. Dok se oporavljao ležeći u postelji, počeo je da razmišlja o izradi automatske puške koja bi najbolje odgovarala potrebama sovjetskih vojnika.
5/10. Iako nije imao nikakvog prethodnog inženjerskog obrazovanja, Kalašnjikov je počeo da razmišlja o konstrukciji automata i da o tome razgovara sa stručnjacima za naoružanje, zatim da pravi nacrte i testira različita rešenja. Na kraju, dobio je posao u birou za konstrukciju oružja i počeo da uči od iskusnijih kolega.
6/10. Od samog početka Kalašnjikov se čvrsto opredelio za sledeće konstruktorske principe: njegova puška biće jednostavna i pouzdana. Ipak, uspeh je izostao. Posle brojnih neuspešnih prototipova, model Kalašnjikova je prihvaćen tek 1947. godine, kada je u organizaciji vojne nabavne službe održano nadmetanje različitih proizvođača oružja.
7/10. Uprkos snažnoj konkurenciji vrhunskih sovjetskih proizvođača lakog naoružanja, prototip koji je izradio Kalašnjikov dospeo je u drugi krug nadmetanja, a na kraju i do završnog testiranja.
8/10. Konačno, automat „Kalašnjikov“ je 1949. postao deo naoružanja sovjetske armije, a njegov tvorac je dobio prestižnu nagradu „Staljin“. Narednih 60 godina radio je na usavršavanju svog pronalaska.
10/10. Proizvodi fabrike „Ižmaš“ isporučuju se u 27 zemalja sveta, uključujući i SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Norvešku, Italiju, Kanadu, Kazahstan i Tajland. U avgustu 2013. godine preduzeća „Ižmaš“ i „Iževska fabrika mehanike“ ujedinila su se u koncern pod imenom „Kalašnjikov“.
9/10. Kalašnjikov je umro 2013. godine i sve do kraja života verovao je da će usavršene verzije automata AK-47 ostati superiorne još najmanje 25 godina, kada će se pojaviti nova, moćnija municija. Smatrao je da će proizvođači nastaviti da rade na većoj preciznosti ovog oružja i boljoj prodornosti kroz savremene pancire i tanje pregrade.


  • Izvor
  • Press photo / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Rusija je počela izradu nove perspektivne rakete sa motorom na tečno gorivo RD-180 koji koristi američki „Atlas 5“, saopštio je direktor preduzeća „Energomaš“ Igor Arbuzov.

Ovaj naučnik, rođen u Ruskoj imperiji, spasao je milione ljudskih života ali je njegovo ime mnogima nepoznato. 1. Borba protiv skeptika Vladimir Havkin ili Voldemar Hafkin (kako je poznatiji


Srbija je konačno postala punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). To je odlučeno jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta te organizacije u Ženevi.

Rusija je američkoj kompaniji „Orbital sajensis korporejšn“ isporučila tri raketna motora „RD-181“, saopštila je kompanija koja proizvodi motore - „Energomaš“.Ostale novosti iz rubrike »