BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Ruske megafabrike: priča o legendarnom automatu „Kalašnjikov“

Ruske megafabrike: priča o legendarnom automatu „Kalašnjikov“
07.01.2018. god.


Iževska mašinska fabrika („Ižmaš“) najveći je ruski proizvođač vojnog naoružanja. Ovde je počela proizvodnja legendarnog automata „Kalašnjikov“.

1/10. Iževska mašinska fabrika („Ižmaš“) najveći je ruski proizvođač vojnog naoružanja: automatskih i snajperskih pušaka, kao i vođenih artiljerijskih zrna. Pored toga, ovde se proizvodi i oružje za druge namene, poput lovačkih i sportskih pušaka, ali i mašinski alati.
2/10. Preduzeće je osnovano 1807. godine u Iževsku, gradu bogate tradicije proizvodnje naoružanja koji se nalazi oko 950 kilometara severoistočno od Moskve.
3/10. Puška AK-47, čija je masovna proizvodnja započeta u iževskoj fabrici, predstavljala je potpuno novu generaciju oružja. Automat „Kalašnjikov“ (AK-47) uvršten je među najznačajnije pronalaske 20. veka
4/10. Mihail Kalašnjikov je kao mlad tenkista teško ranjen na frontu tokom Velikog otadžbinskog rata. Dok se oporavljao ležeći u postelji, počeo je da razmišlja o izradi automatske puške koja bi najbolje odgovarala potrebama sovjetskih vojnika.
5/10. Iako nije imao nikakvog prethodnog inženjerskog obrazovanja, Kalašnjikov je počeo da razmišlja o konstrukciji automata i da o tome razgovara sa stručnjacima za naoružanje, zatim da pravi nacrte i testira različita rešenja. Na kraju, dobio je posao u birou za konstrukciju oružja i počeo da uči od iskusnijih kolega.
6/10. Od samog početka Kalašnjikov se čvrsto opredelio za sledeće konstruktorske principe: njegova puška biće jednostavna i pouzdana. Ipak, uspeh je izostao. Posle brojnih neuspešnih prototipova, model Kalašnjikova je prihvaćen tek 1947. godine, kada je u organizaciji vojne nabavne službe održano nadmetanje različitih proizvođača oružja.
7/10. Uprkos snažnoj konkurenciji vrhunskih sovjetskih proizvođača lakog naoružanja, prototip koji je izradio Kalašnjikov dospeo je u drugi krug nadmetanja, a na kraju i do završnog testiranja.
8/10. Konačno, automat „Kalašnjikov“ je 1949. postao deo naoružanja sovjetske armije, a njegov tvorac je dobio prestižnu nagradu „Staljin“. Narednih 60 godina radio je na usavršavanju svog pronalaska.
10/10. Proizvodi fabrike „Ižmaš“ isporučuju se u 27 zemalja sveta, uključujući i SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Norvešku, Italiju, Kanadu, Kazahstan i Tajland. U avgustu 2013. godine preduzeća „Ižmaš“ i „Iževska fabrika mehanike“ ujedinila su se u koncern pod imenom „Kalašnjikov“.
9/10. Kalašnjikov je umro 2013. godine i sve do kraja života verovao je da će usavršene verzije automata AK-47 ostati superiorne još najmanje 25 godina, kada će se pojaviti nova, moćnija municija. Smatrao je da će proizvođači nastaviti da rade na većoj preciznosti ovog oružja i boljoj prodornosti kroz savremene pancire i tanje pregrade.


  • Izvor
  • Press photo / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost