BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Roskosmos protiv inicijative Luksemburga za eksploataciju kosmičkih resursa od strane privatnih kompanija

Roskosmos protiv inicijative Luksemburga za eksploataciju kosmičkih resursa od strane privatnih kompanija
05.10.2017. god.


Korporacija „Roskosmos“ osudila je usvajanje zakona u Luksemburgu kojim se reguliše industrijska eksploatacija rudnih bogatstava u kosmosu od strane privatnih kompanija. Luksemburg je tako postao prva evropska država koja je "obezbedila" pravnu zaštitu delatnosti privatnih kompanija u toj sferi.

„Roskosmos“ je osudio zakon koji je doneo Luksemburg, a kojim se osigurava pravni status eksploatacije rudnog bogatstva u kosmosu privatnih kompanija. Evropsko vojvodstvo je druga država u svetu koja je zakonski dozvolila eksploataciju i prodaju kosmičkih resursa, uključujući osvajanje asteroida. Prema preliminarnim procenama, prihodi od ove delatnosti mogu da dosegnu bilione dolara, jer su asteroidi bogati platinom, volframom, bakrom i niklom. Donošenje zakona koji je stupio na snagu 1. avgusta 2017. godine izazvao je zabrinutost kod eksperta, ali i političara.

Sada kompanije koje imaju predstavništvo na teritoriji države mogu da od vlade dobiju odobrenje da koriste kosmičke resurse.

Kako televiziji RT saopštio „Roskosmos“, luksemburški zakon je u suprotnosti sa međunarodnim pravom u sferi osvajanja kosmosa.


© NASA/Reuters

„Kao i zakon koji je usvojen u SAD 2015. godine, zakon Luksemburga o eksploataciji prirodnih kosmičkih resursa od strane privatnih kompanija, po mišljenju Ruske Federacije, kompromituje jedan od fundamentalnih principa međunarodnog kosmičkog prava — princip nacionalnog neprisvajanja kosmičkog prostora, uključujući Mesec i druga nebeska tela (pod nacionalnim prisvajanjem se misli na države ili privatno prisvajanje)“, smatraju u „Roskosmosu“.

Prema dogovoru iz 1967. godine koji je potpisalo više od 100 država kosmički objekat ili njegov deo ne može da bude privatno vlasništvo.

„Kosmički prostor, uključujući Mesec i druga nebeska tela, ne može da pripada državi niti putem proglašenja suvereniteta nad njim, niti putem korišćenja ili okupacije, niti drugim sredstvima“, navodi se u drugoj tački dogovora.

Prema mišljenju eksperata, i SAD i Luksemburg su iskoristili to što u ugovoru nije bilo govora o eksploataciji rudnih bogatstava.

„Roskosmos“ smatra da međunarodna zajednica treba da vodi dijalog u okviru međunarodnih organizacija, na primer UN, jer jednostrane inicijative mogu da dovedu do negativnih posledica.

Prema podacima portala RFI, pet stranih kosmičkih kompanija, uključujući i one iz SAD i Japan, već je zaključilo zvanični sporazum sa Vladom Luksemburga. Prema saopštenju Vlade, na koje se poziva izdanje, oko 60 kompanija je saopštilo da namerava da počne sa radom na eksploataciji kosmičkih resursa i najavilo otvaranje predstavništava na teritoriji te male evropske države.Prema procenama kompanija „Dip spejs industriz“ i „Planetari risorses“, koje su postale partneri Luksemburga, vrednost prirodnih resursa može da se meri bilionima dolara.

Na primer, vrednost resursa koji su leteli pored Zemlje 2015. godine na asteroidu UW-15 procenjuje se na sumu između 300 milijardi i 5,4 biliona dolara. Prema mišljenju američkih naučnika, objekat sadrži veliku količinu ruda — između ostalog, 100 miliona tona platine.  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost