BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Otkrivena egzoplaneta veličine Jupitera

Otkrivena egzoplaneta veličine Jupitera
13.08.2017. god.


Međunarodni tim astronoma otkrio je egzoplanetu veličine Jupitera pomoću rusko-turskog teleskopa RTT150, koji je izgrađen u turskoj opservatoriji „Tubitak“, navodi se u članku objavljenom u elektronskoj biblioteci „Arksiv“.

Novootkrivena egzoplaneta kreće se oko ogromne zvezde poznate pod nazivom HD 208897, koja se nalazi u sazvežđu Pegaz. Planeta pripada grupi takozvanih „blizanaca Jupitera“.

Egzoplaneta se nalazi na otprilike istoj udaljenosti od HD 208897 kao Zemlja od Sunca, ali na njoj dominiraju znatno više temperature, jer je zvezda HD 208897 skoro iscrpela svoje rezerve i počela da „natiče“. Trenutno je zvezda oko pet puta veća i 12 puta svetlija od našeg sunca.

Istraživači su primetili da otkrivanje satelita oko „starih zvezda“ dokazuje da PTT150 i drugi teleskopi mogu da pronađu male planete koje se kreću oko velikih zvezda ukoliko se posmatraju duže vreme.

Tokom proteklih 10 godina astronomi su otkrili na hiljade planeta izvan Sunčevog sistema, od kojih su neke slične veličini Zemlje, dok druge podsećaju na Jupiter.

Astronomi sada aktivno rade na proučavanju njihove atmosfere kako bi procenili da li na njihovoj površini može da postoji život.  • Izvor
  • foto: PHL / UPR Arecibo / Aladin Sky Atlas./ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost