BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Crno more promenilo boju

Crno more promenilo boju
18.06.2017. god.


Američka kosmička agencija NASA saopštila je da je Crno more promenilo boju. Na fotografiji iz kosmosa vidi se da ono sada ima tirkizno-biserne nijanse.


Posebno svetle oblasti pojavile su se na obalama Rumunije, Bugarske i Ukrajine.

Promena boje povezana je sa cvetanja kokolitofora — planktonskih algi na čijim površinama se deponuje kalcijum-karbonat.

​Prilikom masovnog cvetanja ovih mikroskopskih organizama razblažuje se voda Crnog mora. S obzirom na to da se kretanje planktona određuje strujama, iz svemira slika liči na ogromne „vrtloge“.

Ovaj morski fenomen smatra se normalnim za jun, iako je ove godine on veoma svetao, navode naučnici. Oni ističu da aktivno cvetanje algi može dovesti do nedostatka kiseonika u vodi, a to, sa svoje strane, može da naškodi morskim organizmima.

   • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Rusija je počela izradu nove perspektivne rakete sa motorom na tečno gorivo RD-180 koji koristi američki „Atlas 5“, saopštio je direktor preduzeća „Energomaš“ Igor Arbuzov.

Ovaj naučnik, rođen u Ruskoj imperiji, spasao je milione ljudskih života ali je njegovo ime mnogima nepoznato. 1. Borba protiv skeptika Vladimir Havkin ili Voldemar Hafkin (kako je poznatiji


Srbija je konačno postala punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). To je odlučeno jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta te organizacije u Ženevi.

Rusija je američkoj kompaniji „Orbital sajensis korporejšn“ isporučila tri raketna motora „RD-181“, saopštila je kompanija koja proizvodi motore - „Energomaš“.Ostale novosti iz rubrike »