BTG-vrh
Početna stranica > Novosti

Kako da produžite život vašem laptopu?

Kako da produžite život vašem laptopu?
31.12.2017. god.
Laptopovi su osjetljivi uređaji koje manjak pažnje može da ošteti ili čak u potpunosti uništi.
Kako vam se to ne bi desilo, savjetujemo vam da obavezno poštujete ovih nekoliko savjeta.
 
Ne dopuštajte životinjama da se približe laptopu

Znamo, mačke su preslatke kada vam se popnu na laptop i krenu da vam 'pomažu u poslu', ali molimo vas - ne ohrabrujte ih.
 
Mačke konkretno privlači toplina uređaja, ali problem je što ćete zbog nje završiti sa hrpom dlaka u laptopu koje (između ostalog) mogu uzrokovati pregravanje uređaja.
 
Takođe predlažemo da ne jedete pred računarom. Ako vam ispod tastature zapadne komadić hrane, budite sigurni da će ga posjetiti bubašvabe ili mravi.
 
Prestanite da tresete laptop

Razlog zbog kojeg ovo ne treba da radite je prije svega hard disk. Osim ako ste vlasnik uređaja s ugrađenim SSD diskom, stavite računar na sto kada odlučite da radite na njemu.
 
Osjetljivi dijelovi hard diska nepoželjno reaguju na trzaje i vjerujte nam - izdaće vas u najgorem mogućem trenutku, prenosi "Telegraf.rs".
 
Ne zatvarajte laptop kao haubu na staroj "ladi"

Ekran vašeg laptopa nije neuništiv. Kada ga zatvarate, radite to tako da držite sredinu okvira, a ne ivice.
 
Kad smo već kod toga, kada uzimate laptop, ne hvatajte ga za gornju desnu ili lijevu ivicu ekrana. Ti dijelovi su ekstra osjetljivi na pritisak, što znači da uz 'malo sreće' možete da završite sa oštećenim prikazom na ekranu.
 
Ne držite laptop u krilu

Radite na laptopu držeći ga u krilu? Prestanite i kupite za to specijalnu podlogu.
 
Razlog leži u ventilacionom sistemu uređaja koji se vrlo lako može zatvoriti pokrivačem ili odjećom. Rezultat je pregrijan uređaj i potencijalno oštećenje osjetljivih komponenti.

Držite ga dalje od magneta

Opšte poznato pravilo za prenosne računare koji su sami po sebi osjetljivi na magnete je držati ih dalje od jakih magneta.
 
Jaka magnetska polja prije svega utiču na hard diskove, pa potom i na ekrane.
 
Ako želite da produžite život svom prenosniku, predlažemo da ga držite dalje od jakih magnetnih polja.

Ne čistite ekran vodom

Ekran vam je prašnjav? Koristite krpu od mikrofibera ili specijalna sredstava za čišćenje ekrana.
 
Zaboravite prskanje vodom i ne pritiskajte ekran laptopa. Riječ je o vrlo osjetljivom i lomljivom komadu hardvera koji će vam biti zahvalan ako ga tretirate kako treba.
 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ako vaše ime ili ime vaše kompanije/brenda sadrži karaktere poput č, ć, š, ž, đ… od 10. decembra 2018. možete da registrujete i naziv domena sa tim karakterima! Više...


RASTERETITE PC: Ako vam Chrome usporava kompjuter odmah uradite ovo!

Kao kompanija koja je u svim segmentima poslovanja posvećena konstantnim inovacijama, NIS je u saradnji sa Centrom za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija – ICT Hub u Beogradu organizovao...


U organizaciji kompanije NIS i Centra za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija – ICT Hub, večeras je u Beogradu počeo prvi NIS hakaton pod nazivom „Hakovanje benzinske stanice“.

Najtraženije zanimanje u Srbiji budi sve veće interesovanje, kako zbog lakog pronalaženja posla, tako i zbog životnog stila. Programeri su izgradili čitavu imperiju u svoja četiri zida, žive na...


 Sviđanja  Internet kupovina sve više potiskuje tradicionalni način trgovanja, pa je broj paketa koji stižu sa drugog kraja svijeta sve veći. Lijepa vijest za sve koji kupuju preko interneta je...


Ostale novosti iz rubrike »