eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Maduro pozvao zemlje Latinske Amerike da se pridruže projektu kriptovalute

RT: Maduro pozvao zemlje Latinske Amerike da se pridruže projektu kriptovalute
13.01.2018. god.


Izvor: Vostok / RT

Venecuelanski lider Nikolas Maduro pozvao je članove regionalnog ALBA-TCP bloka da mu se pridruže u pokretanju nove kriptovalute. Kriptovaluta pod nazivom "Petro" biće podržana naftom, gasaom, zlatom i mineralnim bogatstvima zemlje.

"Imam predlog za ekonomske timove ALBA-e - da zajedno preduzmemo stvaranje kriptovalute koja će biti podržana venecuelanskom naftom, a uskoro bi je podržali zlatnim i mineralnim bogatstvom Venecuele" rekao je Maduro delegatima Bolivarskog saveza za narodne naše Amerike (ALBA-TCP).

Na sastanku visokih zvaničnika Antigve i Barbude, Kube, Dominike, Grenade, Svete Lucije, Sv. Vinsenta i Grenadina, Sv. Kristofera i Nevisa, Bolivije, Ekvadora i Nikaragve, predsednik Venecuele ih je pozvao da mu se pridruže u prevazilaženju onoga što je prethodno okarakterisao kao "finansijsku blokadu" koju su nametnule Sjedinjene Američke Države.Ranije je Maduro obećao da će Vlada obezbediti posebne timove stručnjaka za kriptolavlutu sa zadatkom koji će se baviti "ekspolatacijom nalazišta u svim državama i opštinama naše zemlje".

Ranije je Maduro obećao da će podržati nacionalnu kriptovalutu "petro" sa ogromnim rezervama prirodnih resursa zemlje.

"Evo dokumenta kojim se formalno pruža podrška naftnog polja Ajakučo br.1 u Orinoko naftnom pojasu, kriptovaluti petro", rekao je Maduro na nacionalnoj televiziji.


Maduro je rekao da rezerve sirove nafte ovog naftnog polja iznose pet milijardi barela, što potvrđuje odgovarajući "međunarodni sertifikat".


"Svaki petro će biti podržan barelom nafte", rekao je Maduro, obećavajući da će obezbediti široku podršku kriptovaluti.


"Osnovaćemo poseban tim stručnjaka za kriptovalutu, tako da će se baviti ekspolatacijom u svim državama i opštinama naše zemlje."


Venecuelanski lider takođe je obećao da će izdvojiti nalazišta zlata Arko Minero iz pojasa Orinoko zajedno sa dijamantskim nalazištima zemlje.


Novu kriptovalutu Maduro je najavio početkom decembra kao način "inovacija prema novim oblicima međunarodnih finansija za ekonomski i društveni razvoj zemlje".


On je rekao da će vrednost kriptovalute biti vezana za ogromne rezerve nafte i gasa u zemlji, kao i njeno mineralno bogatstvo, uključujući i zlato. Venecuelanski predsednik objasnio je da je cilj uvođenja kriptovalute, da se "unapredi monetarni suverenitet zemlje i neutrališe finansijska blokada zemlje".


"Mi se suočavamo sa finansijskim ratom SAD protiv naše zemlje", rekao je Maduro.  • Izvor
  • foto: © Miraflores Palace / Reuters/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Vlada Rusije još uvek razmatra pitanje stupanja Rusije u OPEK u svojstvu posmatrača, ali još uvek nije donela konačnu odluku, saopštio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak na kraju...

Sjedinjene Američke Države su odlučne da pobede u trgovinskom ratu protiv Kine, rekao je televiziji „Foks njuz“ američki državni sekretar Majk Pompeo.


Ministar za ekonomski razvoj Rusije Maksim Oreškin podržava mnoge predloge direktora VTB banke Andreja Kostina o izbacivanju dolara. "Smanjivanje uloge dolara u različitim oblastima je nešto što se aktivno odvij...


Rusija je spremna da zauzme prostor oslobođen povlačenjem pojedinih američkih proizvoda s kineskog tržišta i razgovara o tom pitanju s partnerima iz Kine, saopštio je ministar za ekonomski razvoj...


Ostale novosti iz rubrike »