Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Antonov: Hajde da u sporazum START 3 uključimo i članice NATO-a koje imaju nuklearno oružje

Antonov: Hajde da u sporazum START 3 uključimo i članice NATO-a koje imaju nuklearno oružje
01.04.2020. god.


Insistiranje SAD na ideji o trilateralnom formatu nuklearnog razoružavanja uz učešće Moskve, Pekinga i Vašingtona može biti prepreka na putu razvoja rusko-američkog strateškog dijaloga, kao i potencijalno novih bilateralnih sporazuma, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov u intervjuu za američki časopis „Arms kontrol tudej“.


„Mi smo više puta govorili da su potpisivanjem Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja iscrpljene sve mogućnosti za dalje smanjenje i ograničenje ofanzivnog naoružanja na bilateralnoj osnovi. Dalji napredak u ovoj oblasti zahteva angažovanje drugih država, koje poseduju vojni nuklearni potencijal. Ipak, ne razumemo zašto neke naše američke kolege pominju isključivo Kinu. Hajde da, takođe, uključimo članice NATO-a koje imaju nuklearno oružje, kao i Veliku Britaniju i Francusku“, istakao je Antonov.

Naglasio je da je Peking javno odbacio ideju učešća u takozvanim trilateralnim sporazumima o kontroli nuklearnog naoružanja.

Pojasnio je da saradnja s trećim stranama u pripremi mogućih novih sporazuma u ovoj oblasti treba da bude strogo bazirana na konsenzusu i da ne predstavlja pretnju legitimnim bezbednosnim interesima strana.

Prokomentarisao je i raniju izjavu američkog amabasadora u Rusiji Džona Salivana, koji je izjavio da još ima vremena za pregovore o START-3.

„Produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) nije samo tehnički momenat, već prilično opsežan proces, za koji je potrebno vreme, kao i sprovođenje brojnih internih zakonodavnih procedura s ruske strane“, naglasio je Antonov.

Dodao da je ruska strana iznenađena time što je Stejt department SAD otkazao učešće u nastavku konsultacija, koje je predložila Rusija, a koje se odnose na pravne apsekte mogućeg produžetka sporazuma.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Agarыšev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Na prodavnicama aplikacija postoji na hiljade onih sa efektima koje možete dodati na slike ili selfije. Ipak, ima i aplikacija sa malo ozbiljnijom namenom.    Aplikacija YouCam Makeup koristi veštačku inteligenciju...


Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, potvrđeno je večeras Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Odbrana generala Ratka Mladića zadovoljna je odgađanjem statusne konferencije pred sudskim Mehanizmom u Hagu, ali ističe da je prvi put medicinska služba tog suda priznala da se generalu, koji...


Apelaciono veće Haškog mehanizma odgodilo je statusnu konferenciju u slučaju koji se vodi protiv generala Ratka Mladića do trenutka kada on bude u stanju da dođe u sudnicu sa...

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da u našoj zemlji u poslednja 24 časa nije bilo preminulih od posledica zaraze koronavirusom, a potvrđeno je 34 novozaraženih.Ostale novosti iz rubrike »