booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Tramp tvrdi da Iran sada „poštuje SAD“ zbog njegove „genijalne“ politike

RT: Tramp tvrdi da Iran sada „poštuje SAD“ zbog njegove „genijalne“ politike
12.06.2019. god.


Američki predsednik Donald Tramp je ustvrdio da je Iran u potpunosti promenio svoje ponašanje kao rezultat sankcija i odbacivanja nuklearnog sporazuma od strane SAD-a.

"Teheran sada poštuje SAD i pati od nedostatka hleba", rekao je Tramp.

Odgovarajući na pitanja novinara tokom izlaska iz Bele kuće, Tramp je govorio o trgovinskom ratu s Kinom, te oštro osudio Meksiko zbog situacije s migrantima, pre nego što se dotaknuo tenzija između SAD-a i Irana.

"Iran je zemlja koja je sada, zbog svih sankcija i drugih stvari, drugačija zemlja nego što je bila kad sam došao ovde", rekao je Tramp.

"Kada sam došao ovde, bili su svuda, izazivali teror, izazivajući probleme", rekao je Tramp.

Prema Trampu, to je zato što "oni sada poštuju Sjedinjene Američke Države mnogo više nego što su ikada ranije".

Ne nudeći nikakav dokaz za te izjave, Tramp je uzeo svu zaslugu za navodno stanje stvari, tvrdeći da je promena ponašanja Teherana nastala kao rezultat toga što su SAD napustile nuklearni sporazum iz 2015. godine i ponovo uvele sankcije koje narušavaju iransku ekonomiju.


"Oni imaju ogromnu inflaciju, njihov novac je bezvredan, ne možete kupiti hleb", rekao je on, dodajući da mu je stalo do iranskog naroda.


"Voleo bih da im pomognem sa tim problemima", dodao je on.

Trampova administracija je zaista pokrenula politiku "maksimalnog pritiska" na Iran tokom protekle godine. Međutim, koliko god da su sankcije bile loše, one još uvek nisu izazvale hiperinflaciju u Iranu. Iako je zabeležena nestašica hrane, one nisu ni približno tako ozbiljne kao što je Tramp rekao.
 
Napetosti između Vašingtona i Teherana stalno se povećavaju od Trampovog jednostranog povlačenja iz nuklearnog sporazuma prošlog maja koji je sklopljen za vreme Obame.

Nedavno je Trampova administracija poslala američke ratne brodove u Persijski zaliv i nastavila da uvodi još više sankcija. U međuvremenu, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton otvoreno je izneo pretnje da će pokrenuti vojnu intervenciju protiv Irana, dok je predsednikov lični advokat Rudi Giuliani govorio o iranskim prognanicima u Evropi, obećavajući im promenu režima.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Reuters / Raheb Homavandi / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Napad bespilotnim letelicama na ključna saudijska naftna postrojenja mogao bi da podstakne već ionako velike tenzije na Bliskom Istoku, povećavajući cene nafte usled sve većeg straha od nestašice, smatraju...


Isplata dividende iz dobiti za 2018. godinu

Bivši izvanredni i opunomoćeni ambasador Srbije, poznati istoričar Slavenko Terzić, koji je radio u Moskvi skoro sedam godina, vraća se u Beograd, gde će nastaviti sa svojim naučnim aktivnostima....


Peking je upozorio da bi bilo neodgovorno nagađati ko je krivac za napade na naftne objekte Saudijske Arabije, bez sprovođenja odgovarajuće istrage, nakon što su SAD odmah optužile Iran...

O pitanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova od strane Češke razgovaraće se na sastanku sa šefovima ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova, rekao je češki premijer Andrej Babiš posle sastanka sa...


Predsednik Vladimir Putin predložio je da Saudijska Arabija treba da kupi ruske PVO sisteme kako bi zaštitila svoje naftne objekte od napada bespilotnim letelicama, ukazujući i na Iran i...


Ostale novosti iz rubrike »