booking.com
Početna stranica > Novosti

„Ćirilična baština” u Bajinoj Bašti

„Ćirilična baština” u Bajinoj Bašti
25.05.2019. god.
Manifestacija će se održavati svake godine, počevši od 24. maja, dana kada Srbska pravoslavna crkva proslavlja slovenske prosvetitelje Svetog Ćirila i Metodija

U Bajinoj Bašti je početkom marta opštinska skupština usvojila Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice jer je, obrazložili su tada, ćirilica ugrožena u javnim komunikacijama. U skladu s opredeljenjem da ovo pismo dobije mesto kakvo zaslužuje, večeras se ovde otvara i tokom vikenda traje novoustanovljena manifestacija „Ćirilična baština”.

Taj trodnevni događaj, u organizaciji bajinobaštanske ustanove „Kultura”, ćirilicu stavlja u središte pažnje. Uvod je današnja đačka priredba u Osnovnoj školi „Sveti Sava”, a zvanično otvaranje večeras u galeriji ustanove „Kultura”, kada se otvara izložba „Bašta ćirilice” profesora na likovnim akademijama Lazara Dimitrijevića i Nemanje Dragojlovića. Na ovoj postavci ćirilično pismo predstavljaju u modernom, tipografskom i dizajnerskom ruhu. Za otvaranje je upriličen i etno muzički program bajinobaštanske radionice „Art moment”, a biće dodeljene i zahvalnice lokalnim privrednicima koji u svom poslovanju češće koriste ćirilicu.

Subotnje veče u ovoj galeriji u znaku je dva predavanja. O jeziku i pismu kao delu identitetskog nasleđa govori istoričar Dejan Ristić, a o upotrebi ćirilice i lepoti ćiriličnih znakova kazuje profesorka srbskog jezika Dragana Vasić.

Nedeljno pre podne dovodi „Ćiriličnu baštinu” u obližnji manastir Raču, vekovni svetionik naše tradicije u kome je radila čuvena Račanska prepisivačka škola, jedna od najjačih srbskih kulturnih buktinja u najmračnijem periodu turske vladavine. Tu će liturgiju kao i besedu o ćirilici održati episkop prof. dr Jovan (Purić), nakon čega sledi šetnja nedavno obnovljenim stazama račanskih prepisivača do skita Svetog Đorđa, gde je bilo središte ove prepisivačke škole.

– Manifestacija „Ćirilična baština” će se održavati svake godine u trajanju od tri dana, počevši od 24. maja, dana kada Srbska pravoslavna crkva proslavlja slovenske prosvetitelje Svetog Ćirila i Metodija – navode u najavi organizatori, citirajući misli patrijarha Pavla („Ako nestane naše pismo, nestaćemo i mi”) i Isidore Sekulić („Razvijen jezik, to je biće i krv naroda, to je maksimala onoga što jedna kultura ostavlja i daje”).

Podsećamo da je bajinobaštanska „Deklaracija o zaštiti” i negovanju ćirilice predvidela mere koje treba da popularizuju ovo pismo, obavezu za ovdašnju biblioteku da u najvećem procentu nabavlja knjige štampane ćirilicom, te pružanje olakšica subjektima koji u poslovanju i javnoj komunikaciji redovno koriste ćirilicu. Autor teksta deklaracije odbornik Siniša Spasojević, koji je s odbornikom Zoranom Rakovićem predložio njeno usvajanje, ističe da je ćirilica nit koja povezuje srpsku pismenost od njenih početaka do danas, svedok kontinuiteta i identiteta srbskog jezika i kulture, prepoznatljiv znak i pokazatelj koliko je srbsko nasleđe bogato i utemeljeno.

Bajinobaštansku deklaraciju o ćirilici kao i održavanje „Ćirilične baštine” podržalo je i Ministarstvo za kulturu.

Branko Pejović, Politika
 


  • Izvor
  • foto: Manastir Rača, jedan od temelja naše pismenosti, foto: S. Jovičić / Politika/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Nastup Jelene Tomašević na svečanoj ceremoniji zatvaranja petih Međunarodnih vojnih igara u parku „Patriot“ u Moskvi


SAD su upozorile Grčku i druge države sredozemnog basena na posledice, u slučaju da pruže pomoć iranskom tankeru „Grejs 1“, koji je, nakon odobrenja, napustio vode Gibraltara i krenuo...

Američki Admiral Kreg Foler, komandant Južne komande američkih oružanih snaga, izjavio je da je Ratna mornarica SAD spremna da izvede potrebne operacije protiv Venecuele.


Moskva upozorava SAD da ne uvode blokadu Venecueli, a o pitanju povećanja nelegalnog pritiska sankcijama će se raspravljati i tokom razgovora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i potpredsednice Venecuele...

Publikacija "Lonlej planet" objavila je rejting najpopularnijih gradova na svetu.  Prema istraživanj


Predsednik SAD-a očigledno nije odustao od kupovine Grenlanda, obećavši stanovnicima ostrva da neće završiti sa ogromnim blistavim Trampovim neboderom u svom dvorištu, te je objavio fotografiju upravo toga. Tramp je...


Ostale novosti iz rubrike »