booking.com
Početna stranica > Novosti

Sud za pomorsko pravo traži od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare

Sud za pomorsko pravo traži od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare
25.05.2019. god.


Međunarodni sud za pomorsko pravo traži od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koji su zaplenjeni u Kerčkom moreuzu, objavio je predsednik tribunala Đin Hjin Pajk.


Tribunal je pozvao obe strane da izbegavaju korake koji mogu da dovedu do zaoštravanja situacije u Kerčkom moreuzu. Po mišljenju suda, odsustvo ruske strane na raspravi nije moglo biti razlog za nerazmatranje slučaja.

Predsednik suda je rekao da Rusija i Ukrajina treba do 25. juna da predaju izveštaje Tribunalu o incidentu.

Odluka Tribunala je konačna i obavezna za realizaciju strane u sporu.

Pritom, Rusija je izvestila Međunarodni tribunal za morsko pravo da neće učestvovati na raspravi jer ovaj sud nema jurisdikciju da razmatra tužbu Ukrajine u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinska strana je uoči početka sednice zatražila od suda da naloži Rusiji da vrati ukrajinske brodove i hitno oslobodi 24 pritvorena marinca i prekine njihovo krivično gonjenje. Tribunal je usvoji prva dva zahteva, ali je naglasio da „ne smatra da je potrebno“ zahtevati od Moskve da prekine krivine postupke i uzdrži se od novih postupaka, iako smatra da bi to bilo razumno, rekao je Đin.

U novembru prošle godine tri ukrajinska vojna broda nezakonito su prešla rusku granicu, ušavši u privremeno zatvorenu akvatoriju. Nakon toga, brodovi su krenuli iz Crnog mora ka Kerčkom moreuzu.

Ruski graničari su zadržali brodove i uhapsili 22 mornara i dva saradnika Službe bezbednosti Ukrajine koji su bili na brodovima.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Malьgavko/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio sedmoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) od optužbi za oružanu pobunu jedinice 2001. godine. Ov


Raspoređivanje američkih raketa na kopnu u blizini ruskih granica izazvalo bi raketnu krizu sličnu „Karipskoj“, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov u Državnoj dumi.


Nema apsolutno nikakvih dokaza da su spoljne snage poput Rusije koristile Fejsbuk kako bi uticale na korisnike i britansko glasanje o napuštanju Evropske unije, saopšteno je danas iz te...

Zapadne države ignorišu pojavu nacionalizma i rusofobije u Gruziji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku sa rukovodiocima ruskog NVO sektora.


U Kremlju sa žaljenjem konstatuju da u Gruziji vlada rusofobska histerija koju radikalni elementi veštački podgrevaju iznutra, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.


Ostale novosti iz rubrike »