booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Biolepilo zaceljuje ranu za nekoliko sekundi

RT: Biolepilo zaceljuje ranu za nekoliko sekundi
16.05.2019. god.


Kineski istraživači su otkrili revolucionarni "biološki lepak" koji bi mogao biti proboj koji je potreban da se zaustav krvarenje kod pacijenata sa otvorenim ranama, kao i kupovinom vremena za hirurzima neophodnog za spasavanje života.

Novi "biolepak" se aktivira UV svetlošću, koja pretvara serum u netoksični hidrogel koji može da se drži na klizavim, krvavim površinama koje su u pokretu, kao što je rad srca.


"Ovo je prvi put da je krvarenje pod visokim pritiskom iz srca sa otvorima od šest milimetara brzo zaustavljeno i da su rane stabilno zatvorene samo korišćenjem matriksnog gela u roku od 20 sekundi bez šava", navode autori.

Istraživači su toliko sigurni u svoj novi biolepak, jer veruju da rezultati govore sami za sebe i to veoma brzo.

Na video snimku, lepak se širi preko krvave životinjske jetre koja se zatim zapečati pomoću UV svetla za manje od jednog minuta.
 
Biolepak je do sada testiran samo na životinjskim organima tokom testiranja u kojima su nadmašeni šavovi i hirurška sredstva trenutne generacije. Istraživači veruju da bi mogao biti spremna za hiruršku upotrebu u naredne tri do pet godina.

Kako se navodi, prototip ne sadrži štetne hemikalije i ne zahteva dodatne hirurške šavove da bi se sprečilo ponovno otvaranje rane, te da je sposoban da izdrži impresivni krvni pritisak od 290 mmHg - koji prevazilazi ono sa čim lekari i sestre obično suočavaju.  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sjedinjene Američke Države pozvale su Rusiju da se priključi naporima za suprotstavljanje Iranu i da utiče na predsednika Sirije Bašara el Asada da omogući povlačenje iranskih snaga iz te...


Kina mora da se pripremi za teška vremena jer je međunarodna situacija sve složenija, istakao je predsednik Kine Si Đinping u izjavi koju su preneli kineski državni mediji.

Vlada Japana želi da svet počne da upotrebljava japanska imena onako kako se upotrebljavaju u Japanu, da se prvo izgovara porodično ime, odnosno prezime, pa tek onda ime.


Antikorupcijsko tužilaštvo Ukrajine saopštilo je da je pokrenulo istragu o zakonitosti dejstava bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka prilikom raspodeljivanja dužnosti u preduzeću „Centarenergo“.

Većina Grka tvrdi da je članstvo u Evropskoj uniji bilo od koristi za njihovu zemlju, ali smatraju da se danas evropski blok kreće u pogrešnom smeru, navodi se u...


Novi ministri u prelaznoj vladi Austrije položili su zakletvu, a u njoj se, na mestima koja su ostala upražnjena posle povlačenja članova iz redova Slobodarske partije Austrije (FPO), sada...


Ostale novosti iz rubrike »