booking.com
Početna stranica > Novosti
Ivan Trajković

Intervju - Živojin Petrović

Intervju - Živojin Petrović
12.07.2018. god.

1. Kako ste došli na ideju da pokrenete Srpsku Naučnu Televiziju ?

Kulturno-obrazovni TV kanal SNTV je pokrenut 2012. godine kada smo uočili da mediji nemaju interesovanja, prostora i želje da promovišu mlade, uspešne genijalce, njihove projekte, mentore, pa čak ni već dokazane naučnike, naše vrsne istraživače, umetnike i kreativce koji su svojim delima uveliko zaslužili da budu prikazani u javnosti. Medijski prostor je bio siromašan takvim sadržajem, te se tada ukazala ne samo prilika, već i nužna potreba da omogućimo predstavljanje široj publici onog najvrednijeg što imamo.

2. Kolika je podrška države nauci i posebno mladim talentima ?

Živimo u vremenu stalne ekonomske, političke i kojekakve krize, večito su neki drugi prioriteti na razmatranju, još uvek nema prave, sistemske i kontinuirane podrške. Dovoljno je da pogledate koliko se sredstava izdvaja iz budžeta za kulturu i nauku pa će Vam biti jasno da li je to dovoljno. Ohrabrujuće je što se u poslednje vreme sve više pojavljuju firme i pojedinci koji ulažu deo svog profita u razne kulturne i obrazovne projekte u okviru kojih se promovišu i predstavljaju naši genijalci. Sasvim je logično da bi takve filantrope i društveno odgovorne kompanije država trebalo da motiviše i na neki adekvatan način nagradi.

3. Šta biste izdvojili kao najveći uspeh Srpske Naučne Televizije u dosadašnjem radu ?

Do sada smo proizveli preko 2500 epizoda raznih serijala u kojima smo u najlepšem svetlu predstavili na stotine genijalaca, naučnika, umetnika, obrazovno - kulturnih ustanova i istraživačkih laboratorija, zauzeli smo značajno mesto u medijskom prostoru Srbije, region nam traži pelcer za ovakav projekat, a mi i dalje ne jurimo rejting već promovišemo pravu vrednost - možda je upravo to naš najveći uspeh.

4. Da li je Srbija samo izvoznik talenata, ili se i u Srbiji naučnici ozbiljno bave istraživanjima i inovacijama ?

Obilazimo Srbiju uzduž i popreko, svakodnevno smo u prilici da posetimo neku istraživačku stanicu, naučni institut ili razvojni centar, i skoro svuda zatičemo identičnu sliku - vrhunski talenti, natprosečni kreativci, istraživači i naučnici, u većini slučajeva pariraju svojim kolegama u svetu, a možete samo zamisliti kakva bi to erupcija inovativnosti bila kada bismo dobili „vetar u leđa”, jaču privredu kojoj bi te inovacije ponudili, još uspešniju saradnju sa svetskim naučnim centrima i naravno bolje uslove kako bi se naši istraživači nakon odlaska u inostranstvo vratili u Srbiju i ovde radili pod istim uslovima kao što ih imaju tamo daleko.

5. Koliko su IT tehnologije zastupljene među mladim talentima ?

Jedna od najbrže rastućih oblasti u nauci je IT sektor i baš tu se ističemo sa vrhunskim umovima. Uočavamo pregršt novih, savremenih kompanija koje se bave IT inovacijama i zapošljavaju naše stručnjake koji u velikoj meri još u osnovnoj školi, a posebno tokom kasnijeg školovanja, pokazuju vanserijski talenat. Neophodna promena je prilagođavanje sistema školovanja ovim savremenim tehnologijama, novom načinu razmišljanja i digitalnom pogledu na svet.

6. Koji su planovi Srpske Naučne Televizije za budućnost? Gde vas gledaoci sve mogu pratiti ?

Trenutno nas u Srbiji prenose skoro svi kablovski TV operateri, a želimo da naš TV kanal bude vidljiv i širom regiona, da domaće genijalce predstavimo svetu, ali i da, takođe, donesemo sliku iz okolnih zemalja o tamošnjim naučnicima, kreativcima i umetnicima. Za nauku i kulturu nema i ne sme da bude granica i prepreka, te zato Srbska naučna televizija raste i razvija se u veliki, regionalni TV projekat sa vrlo jednostavnom programskom šemom koja obuhvata promociju obrazovanja, nauke, kulture - pravih vrednosti svakog društva.

7. Koliko Vam društvene mreže pomažu u radu i promociji mladih talenata ?

Vrlo smo aktivni i pristupačni na društvenim mrežama, koristimo ih ne samo u cilju promocije našeg TV kanala, već i radi komunikacije sa gledaocima, rado razmenjujemo ideje i informacije, ukratko, ne samo da živimo i radimo digitalno, već tako i razmišljamo.

Ivan Trajković
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Stalni predstavnik Sirije u Ujedinjenim nacijama Bašar el Džafari izjavio je saučešće Rusiji zbog obaranja ruskog aviona Il-20 na teritoriji Sirije zbog dejstava Izraela.


Predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom izjavio da se operacija izraelskih vazduhoplovnih snaga u Siriji preduzela kršenjem suvereniteta Sirijske Arapske Republike.


U planinama Adigeje (republike Ruske Federacije) pronađene su dve lobanje bića nepoznatih nauci i sanduk sa amblemom „Anenerbe“ – tajnog društva pri Hitlerovim SS jedinicama koje se bavilo okultnim...

Čarska peščara izgleda kao prava pustinja okružena jezerima, rekama i snežnim planinama. Zaista je neverovatna. 1. Čarska peščara u Sibiru verovatno je najneobičnija pustinja na svetu.  Ostale novosti iz rubrike »