booking.com
Početna stranica > Novosti

Rusija se ne meša u unutrašnje poslove Sirije - intervju sa Bašarom Asadom

Rusija se ne meša u unutrašnje poslove Sirije - intervju sa Bašarom Asadom
14.06.2018. god.

 
Intervju predsednika Sirije Bašara Asada za iranski TV kanal „El Alam

Rusija se ne meša u unutrašnje poslove Sirije

Savez Rusije i Sirije ima dugu istoriju, dok se Moskva ne meša u unutrašnje poslove Damaska, izjavio je sirijski predsednik Bašar al Asad.

"Što se tiče Sirije, Rusija se ne meša u unutrašnje poslove Sirijske Arapske Republike. Ukoliko postoji ponuda ili predlog, onda se to saopšti. Na kraju, odluka ostaje na rukovodstvu Sirije i njenom narodu", rekao je Asad.

Dodao je da postoje i neslaganja između Rusije, Sirije i Irana.

"Ako bi se u svemu slagali potpuno jedni s drugima, zašto onda da razgovaramo? Intenzivno se susrećemo da dođemo do dogovora", rekao je on.

Damask ne namerava da kaže da li će Rusija snabdevati Siriju sa S-300

Snabdevanje Sirije PVO sistema S-300 od strane Rusije je vojno pitanje, tako da Damask ne namerava da objavljuje da li je to realizovano ili ne, izjavio je sirijski predsednik Bašar Asad.

"Jedno je sigurno - da li će biti razmešteni PVO sistemi S-300 u Siriju ili ne, nećemo saopštavati o tome. Oružje treba koristiti kada je to neophodno", rekao je Asad.

Sirijska predsednik takođe nije odgovorio na pitanje da li je sama Sirija usavršila neko oružje. Ponovio je da nema potrebe da se saopštio o ovom ili onom oružju pre upotrebe, ako postoji potreba za to.
 


Govoriti o povlačenju Hezbolaha iz Sirije je rano

Tražiti od boraca libanskog pokreta Hezbolah da napuste Siriju je preuranjeno, a borba protiv terorizma će se nastaviti još dugo vremena, izjavio je u intervjuu za iranski TV kanal Al-Alamsirijski predsjednik Bašar Asad.

"Govorimo o trojom savezu među zemljama. Hezbolah jedan od glavnih učesnika u ovom ratu. Rat je dugačak, a potreba za tim snagama će biti još mnogo vremena. Ali, kada Hezbolah, Iran ili drugi kažu da je terorizam poražen, oni će sami reći, da žele da se vrate u svoju domovinu. Ali još je rano da se razgovara o ovom pitanju", rekao je Asad.
 
Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je 8. juna da njegovi borci neće napustiti Siriju sve dok to od njih ne zatraži rukovodstvo zemlje, uz napomenu da će po prvoj molbi sve snage biti povučene.

Scenario za oslobođenje juga Sirije za sada nije određen: ili miroljubivo rešenje, ili vojno

Scenario za oslobođenje juga Sirije za sada nije određen: ili miroljubivo rešenje, ili vojno, izjavio je u intervjuu za iransku televiziju „El Alam“ sirijski predsednik Bašar el Asad.

„Jug Sirije je pred izborom. Ili pomirenje ili oslobađanje silom. Trenutno nema očiglednih rezultata (mirovnog procesa) zbog pritiska Izraela i Sjedinjenih Američkih Država na teroriste u toj oblasti, kako ne bi bili postignuti nikakvo pomirenje i mirno rešenje“, istakao je Asad, prenosi nacionalna agencija SANA.

„Dajemo šansu političkom procesu. Ako on ne uspe, nećemo imati drugog izbora do da jug Sirije oslobodimo na silu“, naglasio je Asad.

Predsednik je objasnio da je do danas za mirno rešavanje krize predložena varijanta pomirenja, kao što je to bilo u Istočnoj Guti.

„Ruska strana je dala predlog da se pruži mogućnost rešavanja i pomirenja kao i u drugim oblastima… i taj predlog nam odgovara“, rekao je Asad.

Sirijski predsednik dodao je da su sirijsko-iranski odnosi strateški i povezani su sa sadašnjošću i budućnošću regiona, potvrđujući da ni Sirija ni Iran nisu stavili taj odnos na međunarodno političko tržište da bi njime moglo da se cenka.

Asad je potvrdio da su od početka rata, a naročito od kada on ima čisto vojnu prirodu na južnom frontu, Izraelci kontinuirano granatirali sirijske snage i samim tim pružili direktnu podršku teroristima. Izraelska artiljerija i avijacija su teroristička artiljerija i avijacija.

„Uprkos izraelskoj podršci teroristima, mi smo nastavili da radimo svoj posao i sirijska vojska se probija prema južnom frontu i oslobodila je niz oblasti u okviru svojih mogućnosti. Dakle, sa ili bez saglasnosti, odluka je sirijska i ovo je nacionalna dužnost koju ćemo izvršiti“, istakao je Asad.

Sirijski lider je dodao da se kontakt između Rusije, SAD i Izraela o jugu Sirije nastavlja.

Oružani sukob u Siriji traje od marta 2011. godine. Rešavanje se raspravlja na platformama u Astani i Ženevi, a kongres Sirijskog nacionalnog dijaloga koji je održan 30. januara u Sočiju bio je prvi od početka sukoba koji je pokušao da okupi širok spektar učesnika na jednoj pregovaračkoj platformi. Glavni rezultat kongresa bila je odluka o uspostavljanju ustavne komisije koja će raditi u Ženevi.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut


  • Izvor
  • foto: © Foto : press-služba prezidenta Sirii/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Srbija je započela još jednu stratešku investiciju — gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do mađarske granice kojim će se dopremati gas i iz „Turskog toka“, što će joj...


Šef komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov prokomentarisao je poziv novoizabranog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog upućen Americi da pojača antiruske sankcije, posavetovavši ga da „ne s...

  Poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se pooštre sankcije protiv Ruske Federacije ne ojačavaju njegovu poziciju šefa države, već ga čine još više ovisnim o nasleđenim problemima


Sa dva sata preleta kroz vazdušni prostor Severne Makedonije, jutros od 7.30 do 9.30, grčki avioni su izvršili prve probne prelete za potrebe čuvanja vazdušnog prostora te države kao...

Ministar energetike SAD Rik Peri izjavio je da SAD planiraju uskoro da uvedu sankcije protiv „Severnog toka 2“, prenosi agencija „Blumberg“.


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije podržao zahtev Rusije da se održi sednica o novom ukrajinskom Zakonu o jeziku. Za održavanje sednice bilo je potrebno devet glasova „za“, ali je...


Ostale novosti iz rubrike »