booking.com
Početna stranica > Novosti

Prljave zapadne akcije sada i u Moldaviji

Prljave zapadne akcije sada i u Moldaviji
17.01.2018. god.


Prljave zapadne akcije sada i u Moldaviji

Krajem decembra prošle godine, tačnije 27 decembra prošle godine, u poznatom američkom izdanju «The Wall Street Journal» u rublici «Mišljenja» pojavio se članak koji potpisuje moldavski političar i biznismen Vladimir Plahotnjuk sa zvučnim nazivom «Moldaviji je neophodna zapadna pomoć protiv agresivne Rusije».

Krajnje protivurečna izjava, posebno od čoveka koji pored rumunskog i moldavskog pasoša ima i državljanstvo Ruske Federacije kojega svo vreme nije spreman da se odrekne. 

Realno autorstvo članka skoro uvek pripada nekome od nadređenih Plahotnjukovih američkih lobista, pošto sam gospodin Plahotnjuk do ovog momenta nije bio primećen kao publicista.

Ali zbog čega je ispod njega stavio svoj potpis? I zbog čega se uopšte pojavio ovaj članak?

Može pomisliti da gospodin Plahotnjuk na ovaj način pokušava da izbegne krivičnu odgovornost za pokušaj ubistva svog političkog oponenta Renata Usatog.

Kao što je poznato Istražni Komitet Ruske Federacje pokrenuo je protiv državljanina RF Vladimira Plahotnjuka ( ukoliko Plahotnjuk ne bi bio državljanin Rusije ovaj postupak bi bio van jurizdikcije IK ) krivični postupak zbog organizacije pokušaja ubistva, a precizno optužbe na osnovu  čl. 1 st. 30 i čl. 2 st. 105 KZ RF (pokušaj ubistva motivisan političkom i ideološkom mržnjom). Basmanski regionalni   sud grada Moskve 30 novembra 2017 godina izdao je nalog za hapšenje Plahotnjuka u okviru ovog postupka. 

I odmah posle neuspešnog pokušaja da izbegne hapšenje Vladimir Plahotnjuk je odjednom postao «ljuti pristalica evropskih vrednosti» i «borac protiv ruske agresije»

Hajde da pokušamo da otkrijemo ko je gospodin Plahotnjuk? I zbog čega on toliko mrzi gospodina Usatog da je pokušao da organizuje i njegovo ubistvo?

Vladimir Plahotnjuk je tipični postsovjetski oligarh koji ima tesne veze sa kriminalnim svetom. Za poslednjih 25 godina on je bio finansijer i bankar i šef velike moldavske kompanije za trgovinu naftom «Petrom Moldova». Od  2007 godine Plahotnjuk se nalazi pod prismotrom Interpola, prema informacijama lista   «Forbes», zbog veza sa jednom od velikih ruskih kriminalnih grupa, tzv, «solncevskijevcima».

Nekoliko puta počevši od  2008 godine pokušao je da postane premijer Moldavije. Ali svaki put ovo je izazivalo veliko protivljenje od strane tri lidera države. Prvo predsednika Voronjina, zatim Filata i na kraju Timoftija. Svi oni su imali razloga da odbiju Plahotnjuka za premijera navodeći kao razlog «sumnju da ne ispunjava osnovni kriterijum nepotkupljivosti».

Tada je Plahotnjuk pošao drugim putem. Prvo je postao veliki sponzor Demokratske partije Moldavije  (DPM), a  nakon toga je stao i na njeno čelo. Kao lider partije ušao je u parlament nakon vanrednih izbora.

Takođe postoji informacija da je on istovremeno i sponzor niza drugih partija (među njima i Komunističke partije, koju smatra svojim konkurentom) pokušavajući istovremeno da kontroliše sve veće političke pokrete u zemlji.U moldavskoj štampi su ga prozvali . V «Păpușarul», što u prevodu znači «lutkar», zbog toga što je on na sva važnija mesta u Republici postavio svoje rukovodeće ljude.

Za početak preuzeo je nacionalno antikorupcijsko odelenje (to je isto kao da bi se lisica imenovala da čuva pileće kuće) i sa te pozicije Plahotnjuk se bavio svim svojim političkim oponentima, i jednog za drugim uklanjao je s njihovih funkcija optužujući ih za korupciju i bacajući u zatvor.

Sada je gospodin Plahotnjuk koristeći svoje zakulisne veze i uticaje a takođe totalnu kontrolu nad medijima faktički izveo antiustavni državni prevrat u Moldaviji odstranivši sa vlasti demokratski izabranog predsednika Igora Dodona.

Prema  deklaraciji,koju je predstavila kompanija  «General Media Group», Vladimir Plahotnjuk  je vlasnik TV programa  «Publika TV», «Prime», «Canal 2» i «Canal 3», a takođe i radistanice  «Publika FM», «Maestro FM» i «MUZ FM» (bivši «Prime FM»). To jest kontroliše sve krupnije medijske resurse Moldavije što mu omogućava da uspostavi tihu cenzuru i aktivno manipuliše javnim mnenjem u zemlji.

Takođe prema nezvaničnim informacijama Plahotnjuk je vlasnik i nekoliko većih hotela u glavnom gradu Moldavija, nekoliko kompanija, noćnih klubova i agencija za obezbeđenje. Dovoljno moći za legalizaciju kriminala.

Ovo omogućava Plahotnjuku da prikrije organizaciju prostitucije (hoteli i noćni klub), preuzimanje banaka i preduzeća (obezbeđenje), finansijske prevare (banke i osiguranja). Pored toga, Vladimir Plahotnjuk je povezan sa švercom oružja i naručenim ubistima, ali to što on ima kontrolu nad vladom i medijima omogućava da lako pokrije sve krivične postupke protiv njega, svaki put uz izjave o "političkom progonu."

Za Plahotnjuka je politika postala prilika da se dokopa vlasti i postao najveći u korumpcioner u Moldaviji i zaštita kojom prikriva svoja krivična poslovanja. I sada, kada je ponovo optužen za pripremu ubistva jednog političkog protivnika, on je rutinski uzviknuo o "ruskom mešanju u unutrašnje stvari Moldavije", a potpredsednik Vlade koga on kontroliše je govorio o političkoj motivaciji krivičnog postupka koji se vodi protiv njega.

Ko je protivnik Plahotnjuka, Renato Usati? Mali lider, nezavisne partije "Naša stranka" i šef drugog po veličini grada u Moldaviji. Njegova stranka osvojila je poslednje opštinske izbore u dvanaest gradova Moldavije (uprkos aktivnom mešanju Plahotnjuka, koji je u tu svrhu koritio administrativne resurse i svoje medije), i sada kontroliše gotovo čitav sever zemlje i Gagauziju.

Tokom predizborne kampanje Renato Usati je aktivno širio informacije o korupciji i kriminalnim aktivnostima Plahotnjuka, često potvrđujući ove neoborive dokaze (uključujući objavljivanje snimaka telefonskih razgovora Plahotnjuka sa visokim zvaničnicima), što je dovelo do neskrivenog besa i mržnje ovih drugih.

Sada se Renato Usati krije u Rusiji od uznemiravanja od strane vlasti Moldavije, koje je pokrenuo Plahotnjuk, a njegove pristalice pripremaju u Balcima referendum o narodnoj podršci Usatom. Plahotnjuk, sa svoje strane, aktivno pokušava da spreči ovaj referendum.

Kao što možete videti, ne postoji nikakva posvećenosti demokratiji i evropskim vrednostima gospodina Plahotnjuka. A o njegovoj "borbi protiv ruske agresije", je govorio onda kada je pokrenut novi krivičnoi postupak protiv njega.

Plahotnjuk se sada nada, s jedne strane, da dobije podršku Sjedinjenih Američkih Država da zadrži vlast, koju će bez njih, verovatno da izgubi ove godine posle planiranih izbora (ima podršku od samo 3-4%). S druge strane, pokušava da pregovara sa Moskvom da zatvori krivični postupak u zamenu za prestanak vođenja prozapadne politike.

U svakom slučaju, evropski političari ne bi trebalo da komuniciraju sa tako nepouzdanim i kompromitovanim "saveznikom". Reputacioni i ostali rizici su preveliki, nema garancija, a mogući ishod je izuzetno sumnjiv, kako u pogledu verovatnoće, raako i sa stanovišta korisnosti.

Biće potrebno mnogo truda i sredstava za podršku Plahotnjuka jer se u procesu pojavljuje još više prljavštine, i potencijalne koristi nisu vidljive.

Stoga, evropski političari treba da se drže dalje od takvih likova, a možda i da razmotre mogućnost podrške opoziciji.

IN4S

 


  • Izvor
  • foto: © Sputnik / Miroslav Rotarь/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  "Svi koji su značajni u odbrambenoj industriji sveta, pogotovo iz oblasti kopnene vojske, danas su u Abu Dabiju i imaju prilike da vide šta to Srbija ima da ponudi....


Kinesko ministarstvo poljoprivrede objavilo je planove o stvaranju 53,3 miliona hektara povezanih poljoprivrednih površina kako bi se osigurala bezbednost hrane u zemlji. U ovoj godini biće razvijeno više od..."Emocije" i pretnje šefa evropske diplomatije Federige Mogerini o novim sankcijama protiv Ruske Federacije zbog događaja u Kerčskom moreuzu neće primorati Moskvu na globalne političke ustupke, izjavio je poslanik...


Ostale novosti iz rubrike »