NATO bombe bačene na SRJ i Republiku Srpsku imale uranijuma kao 170 bombi na Hirošimu
booking.com
Početna stranica > Novosti

NATO bombe bačene na SRJ i Republiku Srpsku imale uranijuma kao 170 bombi na Hirošimu

13.09.2017. god.


Akademik Ljubiša Rakić rekao je danas da je tokom NATO agresije na Republikr Srbski i SR Jugoslaviju upotrebljeno osiromašenog uranijuma u količini koja bi bila dovoljna za konstrukciju oko 170 replika nuklearne bombe bačene na Hirošimu.

„Najčešće posledice na zdravlje ljudi su poremećaji funkcije tiroidne žlezde, maligna obolenja, zalivski i balkanski sindrom koji je prisutan kod naših, ali i zapadnih vojnika koji su učestvovali u tim ratovima“, rekao je Rakić u Domu Vojske Srbije na promociji knjige „Rani i odloženi zdravstveni efekti osiromašenog uranijuma“, autora doktora Svetlane Žunić.

Rakić, koji je recenzent knjige, istakao je da su i anomalije ploda sve češće i češće.

On je naveo da je upotreba osiromašenog uranijuma korišćenog u zalivskim ratovima i na Balkanu dovela do globalne kontaminacije.

Zbog vazdušnog prenošenja čestica nakon eksplozija projektila, dodao je on, posledice nisu zabeležene samo na područjima gde je upotrebljen, već i na udaljenosti od više hiljada milja.

Žunićeva je kazala da bombardovanje projektilima koji sadrže osiromašeni uranijum izaziva globalnu kontaminaciju životne sredine, što dovodi do klimatskih promena koje se manifestuju temperaturnim ekstremima, požarima i slično.

Povećana frekvencija šumskih požara zabeležena je na teritoriji Srbije i okolnih zemalja nakon bombardovanja Republike Srpske i SR Jugoslavije. Kontaminacija svih prirodnih resursa, uključujući vazduh, vodu i biosferu, uzrok je i kontaminacije populacije i to najčešće putem udisanja.

Ona je dodala da čestice osiromašenog uranijuma u organizam, osim udisanja, dospevaju i unosom kontaminirane hrane i vode i kontaminacijom ozleđene kože.

Žunićeva je istakla da rastući trendovi malignih i nemalignih oboljenja, kako u Srbiji, tako i u Evropi i svetu daju podsticaj za proučavanje negativnih posledica vojnog korišćenja osiromašenog uranijuma.

Svaka studija, zaključila je ona, koja se bavi ovim problemom nema kraja jer je štetni uticaj osiromašenog uranijuma trajan i može se meriti milijardama godina.

Iskra  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost