Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Ginisov rekord: U Sankt Peterburgu dvadeset hiljada članova mešovitog hora izveli himnu Rusije

Ginisov rekord: U Sankt Peterburgu dvadeset hiljada članova mešovitog hora izveli himnu Rusije
03.09.2019. god.

 

 
Dvadeset hiljada članova mešovitog hora i orkestar u kome je sviralo osam hiljada muzičara izveli su u Sankt Peterburgu himnu Rusije i tako postavili svetski rekord, saopštili su organizatori sveruske akcije Dan himne.
 
Najveće izvođenje ruske himne uživo ikada, okupilo je na stadionu Gasprom Arena muzičare iz 85 regiona ove zemlje u jedinstveni muzički ansambl.  Himnu Rusije svirao je orkestar od osam hiljada ljudi, dok je u horu pevalo više od dvadeset hiljada članova različitih nacionalnosti, prenosi Russia beyond.   
 
 
Orkestar su činili profesionalni, vojni i amaterski sastavi. Pored profesionalnih izvođača, nastupili su i predstavnici omladinskih i društvenih organizacija, volonteri, fudbalski navijači i gledaoci.  
 
Kako organizatori naglašavaju, u orkestru se sviralo na 19 vrsta instrumenata, žičanim, duvačkim, udaraljkama i klavijaturama. Orkestar je nastupio na stadionu izdeljenom  na 192 polja, u kojima je bilo raspoređeno 8097 muzičara.
 
Jedinstveni sastav orkestra ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći, i tako oborio rekord postavljen 2016. godine kada je u areni Commerzbank u nemačkom gradu Franfurktu nastupilo 8076 okupljenih muzičara. Ruski rekord registrovao je zvanični sudija Ginisove knjige rekorda Ljusija Sinigaljezi, saopštili su organizatori ističući da je posle pažljive provere i prebrojavanja članova orkestra rekord zvanično potvđen.  
 
Rusku himnu izveo je 181 orkestar i 200 horova iz 85 ruskih regiona, među kojima su bili Orkestar 21. veka pod upravom Pavla Ovsjanjikova, Baltički simfonijski orekstar, orkestar Ruska filharmonija, MOSCOW City pod rukovodstvom Vladimira Jackeviča, mešoviti vojni orkestar Severozapadnog vojnog okruga Nacionalne garde Rusije, ansambl pesama i igara Aleksandrov, Akademski hor ruskih pesama pod rukovodstvom Nikolaja Azarova, izvođači iz omladinskih i volonterskih organizacija, kao i hor navijača Fudbalskog saveza Rusije.
 
U nastavku je izveden program ruskih narodnih pesama "Ej, uhnjem" praćen svetlosnim efektima.
 
Muzika savremene ruske himne koja ove godine slavi 75 godina postojanja prvi put izvedena je na takmičenju u Sovjetskom Savezu 1944. godine. Reči himne više puta su menjane, dok je muzika kompozitora Aleksandra Aleksandrova zadržana u svim varijanta sovjetske, a zatim i ruske himne. 


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ova pamučna majica sa poprečnim prugama postala je prepoznatljivi simbol ruskih mornara, padobransko-desantnih trupa, pa čak i pokreta u slikarstvu, piše 


Ljubitelji konjičkog sporta imaće priliku da uživaju u programu ovogodišnjeg „Kupa Vojske Srbije – Karađorđevo“, koji se održava u nedelju, 27. septembra u ergeli Karađorđevo. Na programu ove, već...

U ratu su ljudi provodili po nekoliko dana na terenu, u danonoćnim borbama i uvek na oprezu. To se ticalo i tenkista, koji su u određenim trenucima i po...


U šumi se nalazi nekoliko kotlova u kojima se kuvaju žrtvene guske. Nedaleko od krvi žrtvenih životinja i mešavine žitarica prave se „šnicle“. Niko ne prilazi jelima dok se...

Nije savremena „medovuha“, nije kvas, i svakako nije votka, nego odavno zaboravljeni drevni napitak od meda koji je fascinirao strance i po svemu sudeći ulivao veliku snagu ruskim vitezovima,...


Tehnika heklanja nakita žicom je teža od običnog heklanja koncem, ali je tokom godina naša sagovornica otkrila sve tajne.


Ostale novosti iz rubrike »