booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Ruski nuklearni ledolomci osvajaju Arktik

RT: Ruski nuklearni ledolomci osvajaju Arktik
26.06.2019. god.


Beskrajna lepota Arktika zabeležena je u svoj svojoj slavi sa jednog od najvećih ruskih nuklearnih ledolomaca, "Jamala", dok se njegova žestoka "vilica morskog psa" probijala kroz ledene humke, klizeći prema ledenim horizontima.

Ekstremni arktički uslovi nisu bili izazov za nuklearni ledolomac "Jamal" snage 75.000 konjskih snaga, dok je plovio kroz deo Severne morske rute prekrivene debelom ledenom kapom. Sirova snaga broda koja je razbijala beskrajna polja leda sa trupom "vilice ajkule" izgledala je kao puka dečija igra pogledom iz vazduha.

Snimci drona, koje je zabeležila ekipa "Tajmlaba" tokom njihovog nedeljnog putovanja u martu 2018. godine, takođe su zabeležili retko viđenu lepotu zamrznutih ledenih predela i susret sa još jednim ledolomcom - '50 godina pobede'. Snimci pokazuju kako "Jamal" prolazi kroz Barencovo more do Karskog mora oko arhipelaga Nova Zemlja.

"Videli smo polarno svetlo i polarne medvede i gledali kako se brod zaglavio u ledu", rekao je Andrej Efimov, član filmske ekipe.


  • Izvor
  • foto: © YouTube / Timelab Pro / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U vreme raspadanja Sovjetskog Saveza Sergej Krikaljov je bio u svemiru. To i jeste razlog zašto je u orbiti proveo dva puta više od predviđenog vremena. Nova država jednostavno...


Izgleda da ruski mornari nisu bili previše zabrinuti zbog bliskog susreta sa američkim ratnim brodom u Istočnom kineskom moru, barem prema snimku gde su oštre oče primetile da se...

U ruskim pomorskim gradovima svetionici nisu samo navigacioni znaci, već i crkve i gradske znamenitosti. Neki od ovih svetionika su prelepi, a od nekih prolaznike podilazi jeza. 1. Svetionik Aniva,...


Vlada Japana želi da svet počne da upotrebljava japanska imena onako kako se upotrebljavaju u Japanu, da se prvo izgovara porodično ime, odnosno prezime, pa tek onda ime.Ostale novosti iz rubrike »