booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: 3D „kapsula smrti“ za „stilsko“ i „mirno“ samoubistvo premijerno prikazano na izložbi u Veneciji

RT: 3D „kapsula smrti“ za „stilsko“ i „mirno“ samoubistvo premijerno prikazano na izložbi u Veneciji
23.05.2019. god.


Izvor: Vostok / RT

Umorni ste od starih, bolnih i ružnih samoubilačkih metoda? Sada možete imati "mirnu, izberivu i zakonitu smrt" na pritisak dugmeta sa "Sarkom", samoubilačkom kapsulom, koja čak dolazi sa ugrađenim ekološkim sandukom.

Pored dvorana ispunjenih apstraktnom umetnošću i video instalacijama, posetioci 58. venecijanskog bijenala umetnosti sada mogu baciti pogled na "Sarka", skraćeno od sarkofaga - elegantnu, prenosivu 3D mašinu za štampanje koja bi mogla pomoći u samoubistvu u 21. veku.


Takozvanu "kapsulu smrti" je dizajnirao australijski humanista, autor i zagovornik eutanazije Filip Nitčke, čiji je prethodni izum bila mašina nazvana "Oslobođenje", a koju su koristile četiri osobe da izvrše samoubistvo putem smrtonosne injekcije.


"Ovo je najvažniji dan u vašem životu, dan kada umrete. To je nešto što ne treba skrivati, trebalo bi da bude elokventno i lepo."


Glavne karakteristike "Sarka" su prvi put reklamirane u 2017. godini i uključuju neodređeni elektronski upitnik kako bi bili sigurni da ste dovoljno zdravi da odlučite umreti. Nakon što ste se zaključali unutra i prošli test, dobićete kod za početak eutanazije. Uđite u njega, a "Sarko" počinje da pumpa azot da bi zamenio kiseonik u kapsuli, stvarajući neznatan "napeti" osećaj pre nego što klonute glavom zauvek.


Kao dodatni bonus, providni poklopac vam omogućava da umrete negde sa pogledom.
 
"Možete ga odneti negde i gledati na Alpe ili jezera. Kada budete spremni da se oprostite, koristite šifru da uđete, spustite krov, pritisnite dugme i umrete za nekoliko minuta. Vrlo mirna smrt", objašnjava Ničke.

Za one koji su skloni predomišljanju u poslednjem trenutku, postoji dugme za zaustavljanje procesa i otvor za izlazak - zato što je bezbednost proizvoda ključna za dobar dizajn, objašnjavaju "Sarkovi" kreatori u promotivnom spotu.


Oni su i sami omogućili odustajanja, u slučaju da potencijalni "Sarko" korisnik bude u zemlji u kojoj je pomaganje u samoubistvu nezakonito. U ovom slučaju, Nitčke i dizajner Aleksander Banink predlažu da pomoću 3D printera napravite verziju sopstvene smrti koristeći njihovu ideju, ostavljajući svoje ruke čistim od potencijalne odgovornosti za svesno pomaganje u samoubistvu.

Mašina će biti izložena narednih šest meseci pre nego što se isporuči za prvu upotrebu u Švajcarskoj, zemlji gde je eutanazija legalna.

Neki korisnici Tvitera su pozdravili "Sarka" kao znak da je budućnost stigla - barem na način kako ga zamišlja "Futurama", crtani film postavljen u 31. vek.

  • Izvor
  • foto: © Sarco / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U vreme raspadanja Sovjetskog Saveza Sergej Krikaljov je bio u svemiru. To i jeste razlog zašto je u orbiti proveo dva puta više od predviđenog vremena. Nova država jednostavno...


Izgleda da ruski mornari nisu bili previše zabrinuti zbog bliskog susreta sa američkim ratnim brodom u Istočnom kineskom moru, barem prema snimku gde su oštre oče primetile da se...

U ruskim pomorskim gradovima svetionici nisu samo navigacioni znaci, već i crkve i gradske znamenitosti. Neki od ovih svetionika su prelepi, a od nekih prolaznike podilazi jeza. 1. Svetionik Aniva,...


Vlada Japana želi da svet počne da upotrebljava japanska imena onako kako se upotrebljavaju u Japanu, da se prvo izgovara porodično ime, odnosno prezime, pa tek onda ime.


Pojavio se snimak sovjetske podmornice Šč-302 „Okunj“, koja je potonula 1942. godine. Otkrivena je pre nekoliko dana u Finskom zalivu, u blizini ostrva Beliki Tjuters, piše list „Izvestija“. Kako se...


Ostale novosti iz rubrike »