Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

VFC „Zastava film“ obeležava 72 godine uspešnog rada

VFC „Zastava film“ obeležava 72 godine uspešnog rada
14.11.2020. god.
Vojnofilmski centar „Zastava film“, ustanova u sastavu Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, 14. novembra obeležava 72 godine postojanja i rada. Istrajno i vredno beležeći filmom vojnički život i važne društvene događaje, ova ustanova izborila je jedinstveno i važno mesto u srbskoj kinematografiji.


Prema rečima direktora te kuće potpukovnika Gorana Ikonića, „Zastava film“ spada u moderne produkcije, tehničko-tehnološki i stručno opremljene za realizaciju brojnih složenih zadataka u sistemu odbrane, koje su privilegija samo razvijenih armija, a među njima i naše vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


- Po obimu i kvalitetu svog stvaralaštva slobodno možemo reći da smo rame uz rame sa ozbiljnim produkcijama na ovim prostorima. U ove 72 godine „Zastava film“ pobrala je mnogobrojna priznanja na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. Snimljeni su milioni metara filmske trake i ostvarena zaista obimna produkcija – ističe potpukovnik Ikonić i dodaje da sa 30.000 rolni filmske trake, 6.500 video kaseta i desetine hiljada video zapisa visoke rezolucije, filmski arhiv „Zastava filma“ predstavlja jednu od najvećih riznica pokretnih slika na Balkanu.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Vojna kinematografija u Srbiji nastala je takoreći sa pojavom prve filmske kamere u svetu, a istorija „Zastava filma“ počinje u leto 1948. godine, kada je formirano Odeljenje za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije u Beogradu. Svoj današnji naziv Vojnofilmski centar „Zastava film“ dobija 1962. godine i od svojih prvih ostvarenja, do danas, ova kuća veran je i svedok i hroničar događaja iz vizure života vojske.

Otvorena prema javnosti, „Zastava film“ oduvek je privlačila veliki broj filmskih stvaralaca, od kojih su neki postali značajna imena jugoslovenskog i srbskog filma. Prestižnom ugledu ove ustanove doprinose i brojne nagrade dobijene na međunarodnim i domaćim festivalima. Takođe, brojna su priznanja za profesionalni rad i ostvarene rezultate koje je „Zastava film“ dobila od najvišeg državnog i vojnog rukovodstva, među kojima se posebno ističu Sretenjski orden trećeg stepena za naročite zasluge za Republiku Srbiji u oblasti kulturno-dokumentarnih delatnosti i Vojna spomen-medalja za izuzetan doprinos sistemu odbrane.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Potpukovnik Ikonić ukazuje da svojim značajnim projektima, koji su aktivno zastupljeni u medijima, „Zastava film“ na najbolji način promoviše kulturu sećanja, srpsku vojnu kinematografiju i sistem odbrane u celini. On naglašava da je u poslednjih pet godina Vojnofilmski centar napravio veliki iskorak u svim sferama svog rada, zabeleživši najveće rezultate nakon „zlatnih 80-ih“.

- Poslednje dve, tri godine imali smo sjajnu produkciju. Pre svega mislim na dokumentarne filmove „Ratne priče sa Košara“ i „Ratne priče sa Paštrika“ koji su imali neverovatnu, milionsku gledanost i naišli na izuzetno pozitivne reakcije javnosti. U trojnoj koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije i Radio-televizijom Republike Srpske snimili smo dokumentarno-igrani film „Koridor 92“, koji je u završnoj montaži, a čija premijera bi trebalo da bude 9. januara sledeće godine u Republici Srbskoj. Takođe, tu je i dokumentarni film „Operacija Kovid-19“, koji govori upravo o angažovanju i naših ekipa i Vojske Srbije na suzbijanju epidemije korona virusa – ističe potpukovnik Ikonić i među projekte koji će uskoro ugledati svetlost dana najavljuje dokumentarni film „Prva srbska eskadrila“ i dokumentarne minijature pod nazivom „Srpske bitke“.

Paralelno sa filmskom proizvodnjom na koju je ponosna, „Zastava film“ je u prethodnom periodu aktivno radila na obnavljanju sopstvenih kapaciteta, podmlađivanjem kadra, nabavkom savremene opreme i rekonstrukcijom enterijera i eksterijera ustanove.

Svesni snage filma, kao moćnog oružja kojim odgovorno treba rukovati, a ponosni na ukupno kulturno nasleđe koje su stvarale generacije sineasta u „Zastava filmu“, potpukovnik Ikonić poručuje da je to podstrek i inspiracija za buduće stvaralaštvo svih koji danas čine Vojnofilmski centar „Zastava film“.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Svako je detinjstvo imao na svoj način: neko u bioskopima, neko u cirkusu ili zabavnim parkovima, a neko je leti praktično živeo na obližnjem jezeru, imitirajući sirene. Na primer,...


Ovi vojni horovi i orkestri će vas raspevati, razmrdati i zagrejati za novogodišnje praznike


Iako je pandemija novog virusa korona prilično pogodila rusku filmsku industriju, ona ipak nije uspela da je zaustavi. Naime, u idućoj godini sa velikom pažnjom i nestrpljenjem iščekuje se...

Gradonačelnik Banja Luke, najavio je ćirilizaciju Banja Luke. Na internetu je ta najava izavala mnoštvo reakcija.


Novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković saopštio je danas da je doneo odluku da svi zvanični digitalni kanali komunikacije Grada na društvenim mrežama objave pišu ćirilicom, što, kako je naveo,...


Ostale novosti iz rubrike »