booking.com
Početna stranica > Novosti

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

17.01.2019. god.


Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srbskog g.Irineja, a  povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Velikog rata iz štampe je izašla publikacija „Album sećanja na naše pretke iz prvog svetskog rata“. Publikacija-katalog predstavlja rezultat četvorogodišnjeg rada na projektu „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ i prikaz je prvorazrednih svedočanstava - fotografija, ratnih dnevnika, vojničkih pisama, dopisnih karti, spomenica i ostale istoriografske građe učesnika Prvog svetskog rata koje su ponosni potomci poslali u čast svojih predaka - učesnika Velikog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srbskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Publikaciju su uredili Aleksandar Vasilić, Roksanda Aleksić i Dušan Mladenović, a recenzenti ovog po svemu jedinstvenog štampanog dela su Prof. dr Mira Radojević i dr Jana Aleksić.

Svojim autorskim tekstovima  iz ličnog ali i stručnog pogleda na Veliki rat publikaciju su oplemenili dr Miloš Ković, potpukovnik dr Dalibor Denda,Prof. dr Vladislav Puzović i Aleksandar Gatalica pisac romana Veliki rat.

Suizdavači publikacije su Izdavačka Fondacija SPC, Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920 i Izdavačka kuća Prometej. Publikacija je dvojezična / srbsko-engleska.

Projekat Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata pokrenuo je Savez potomaka ratnikaSrbije 1912–1920. i rezultat je želje da se danas, sto godina kasnije, oda dužna počast pojedincu - srbskom vojniku, tom malom čoveku iz Velikog rata za civilizaciju, njegovom nesebičnom žrtvovanju za pravdu, slobodu i istinu.
Uvidom da je običan, anonimni ratnik-seljak bio onaj koji je ravnopravno sa vojskovođama, kraljevima i državnicima, oblikovao srpsku istoriju, započet je Javni poziv građanima Srbije i Srbima u regionu i dijaspori za dostavljanje fotografija i ostalih dokumenata iz Prvog svetskog rata i učešće u stvaranju Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata.

U Galeriji Albuma sećanja nalazi se preko 4000 jedinica, prvorazrednih svedočanstava -fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostala istoriografska građa učesnika Prvog svetskog rata.To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srbskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Istorija nas poziva da pokažemo „umeće pamćenjaˮ i preuzmemo ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka. Istorija nas obavezuje da ispričamo veliku priču o našim slavnim precima i da se njihovo veliko žrtvovanje ne izbriše iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština.

Projekat se realizuje sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srbskog g.Irineja i blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije g.Kirila.

Publikaciju je moguće poručiti: Izdavačka fondacija SPC Arh.beog-karlovačke  tel:011/30 25 210
Prodavnica 1 (Terazije br. 22): +381 64 / 800 1803           
Prodavnica 2 (Kralja Petra I br. 5): +381 11 / 3025 118  
Prodavnica 3 (Nušićeva br. 5): +381 11 / 3034 242     
e-mail: izdavackafondacija@spc.rs

 


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Odbor za standardizaciju srbskog jezika uputio je pismo Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje u kome ističe da ne postoji poseban jezik Bošnjaka koji se lingvistički razlikuje od srbskog jezika...


Na Mećavniku je 12. jula završen VII festival ruske muzike "Kustendorf klasik"“ koji je organizovao srbski režiser Emir Kusturica uz podršku kompanije „Gasprom njeft“. 

Nastupom Nareka Haknazarjana, čuvenog jermenskog violončeliste, završen je „Kustendorf klasik“ muzički festival, koji se sedmu godinu zaredom održava uz podršku kompanije „Gasprom njeft“. 


Sionoćnji program „Kustendorf klasik“ muzičkog festivala, koji se sedmu godinu zaredom održava uz podršku kompanije „Gasprom njeft“, ulepšali su nastupi Aleksandra Madžara, međunarodno priznatog pijaniste, kao i V

U etno-selu Drvengrad opet su se sastali nadareni mladi muzičari da uzmu učešće u muzičkoj manifestaciji koja se svake godine održava uz podršku kompanije „Gasprom njeft“. Od 10. jula,...


Pred prepunom salom  Galerije Narodnog Univerziteta u Vranju, uz prisustvo velikog broja novinara, medijskih i kulturnih radnika, kao i predstavnika Grada Vranja, po prvi put su dodeljene novinarske nagrade "Slađana Veljković".


Ostale novosti iz rubrike »