booking.com
Početna stranica > Novosti

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

17.01.2019. god.


Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srbskog g.Irineja, a  povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Velikog rata iz štampe je izašla publikacija „Album sećanja na naše pretke iz prvog svetskog rata“. Publikacija-katalog predstavlja rezultat četvorogodišnjeg rada na projektu „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ i prikaz je prvorazrednih svedočanstava - fotografija, ratnih dnevnika, vojničkih pisama, dopisnih karti, spomenica i ostale istoriografske građe učesnika Prvog svetskog rata koje su ponosni potomci poslali u čast svojih predaka - učesnika Velikog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srbskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Publikaciju su uredili Aleksandar Vasilić, Roksanda Aleksić i Dušan Mladenović, a recenzenti ovog po svemu jedinstvenog štampanog dela su Prof. dr Mira Radojević i dr Jana Aleksić.

Svojim autorskim tekstovima  iz ličnog ali i stručnog pogleda na Veliki rat publikaciju su oplemenili dr Miloš Ković, potpukovnik dr Dalibor Denda,Prof. dr Vladislav Puzović i Aleksandar Gatalica pisac romana Veliki rat.

Suizdavači publikacije su Izdavačka Fondacija SPC, Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920 i Izdavačka kuća Prometej. Publikacija je dvojezična / srbsko-engleska.

Projekat Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata pokrenuo je Savez potomaka ratnikaSrbije 1912–1920. i rezultat je želje da se danas, sto godina kasnije, oda dužna počast pojedincu - srbskom vojniku, tom malom čoveku iz Velikog rata za civilizaciju, njegovom nesebičnom žrtvovanju za pravdu, slobodu i istinu.
Uvidom da je običan, anonimni ratnik-seljak bio onaj koji je ravnopravno sa vojskovođama, kraljevima i državnicima, oblikovao srpsku istoriju, započet je Javni poziv građanima Srbije i Srbima u regionu i dijaspori za dostavljanje fotografija i ostalih dokumenata iz Prvog svetskog rata i učešće u stvaranju Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata.

U Galeriji Albuma sećanja nalazi se preko 4000 jedinica, prvorazrednih svedočanstava -fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostala istoriografska građa učesnika Prvog svetskog rata.To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srbskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Istorija nas poziva da pokažemo „umeće pamćenjaˮ i preuzmemo ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka. Istorija nas obavezuje da ispričamo veliku priču o našim slavnim precima i da se njihovo veliko žrtvovanje ne izbriše iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština.

Projekat se realizuje sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srbskog g.Irineja i blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije g.Kirila.

Publikaciju je moguće poručiti: Izdavačka fondacija SPC Arh.beog-karlovačke  tel:011/30 25 210
Prodavnica 1 (Terazije br. 22): +381 64 / 800 1803           
Prodavnica 2 (Kralja Petra I br. 5): +381 11 / 3025 118  
Prodavnica 3 (Nušićeva br. 5): +381 11 / 3034 242     
e-mail: izdavackafondacija@spc.rs

 


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija”, čiji domaćin je prvi put Srbija i gde će učestvovati predstavnici više od 40 država, biće održano u periodu od...


Film "Balkanska međa", inspirisan ratnim događajima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, neće se prikazivati u Domu kulture u Bujanovcu iako je najavljen, a prikazivanje je zabranio direktor te...

Nacionalne organizacije iz regiona zamolile su Aleksandra Vučića da bude pokrovitelj izrade i štampanja jedinstvenog srbskog bukvara


Alina Sanjko iz Azova, koja je osvojila titulu "Miss Rusije - 2019", podelila je svoje utiske o pobedi na takmičenju. "Dragi moji! Ne mogu da kažem rečima koliko sam srećna....

Kroz prozor Muzeja Vojvodine u Novom Sadu uletelo je parče „tomahavk” rakete kada je u NATO bombardovanju pre 20 godina srušen obližnji Varadinski most. Geler se zabio pravo u...Ostale novosti iz rubrike »