booking.com
Početna stranica > Novosti

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

17.01.2019. god.


Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srbskog g.Irineja, a  povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Velikog rata iz štampe je izašla publikacija „Album sećanja na naše pretke iz prvog svetskog rata“. Publikacija-katalog predstavlja rezultat četvorogodišnjeg rada na projektu „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ i prikaz je prvorazrednih svedočanstava - fotografija, ratnih dnevnika, vojničkih pisama, dopisnih karti, spomenica i ostale istoriografske građe učesnika Prvog svetskog rata koje su ponosni potomci poslali u čast svojih predaka - učesnika Velikog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srbskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Publikaciju su uredili Aleksandar Vasilić, Roksanda Aleksić i Dušan Mladenović, a recenzenti ovog po svemu jedinstvenog štampanog dela su Prof. dr Mira Radojević i dr Jana Aleksić.

Svojim autorskim tekstovima  iz ličnog ali i stručnog pogleda na Veliki rat publikaciju su oplemenili dr Miloš Ković, potpukovnik dr Dalibor Denda,Prof. dr Vladislav Puzović i Aleksandar Gatalica pisac romana Veliki rat.

Suizdavači publikacije su Izdavačka Fondacija SPC, Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920 i Izdavačka kuća Prometej. Publikacija je dvojezična / srbsko-engleska.

Projekat Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata pokrenuo je Savez potomaka ratnikaSrbije 1912–1920. i rezultat je želje da se danas, sto godina kasnije, oda dužna počast pojedincu - srbskom vojniku, tom malom čoveku iz Velikog rata za civilizaciju, njegovom nesebičnom žrtvovanju za pravdu, slobodu i istinu.
Uvidom da je običan, anonimni ratnik-seljak bio onaj koji je ravnopravno sa vojskovođama, kraljevima i državnicima, oblikovao srpsku istoriju, započet je Javni poziv građanima Srbije i Srbima u regionu i dijaspori za dostavljanje fotografija i ostalih dokumenata iz Prvog svetskog rata i učešće u stvaranju Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata.

U Galeriji Albuma sećanja nalazi se preko 4000 jedinica, prvorazrednih svedočanstava -fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostala istoriografska građa učesnika Prvog svetskog rata.To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srbskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Istorija nas poziva da pokažemo „umeće pamćenjaˮ i preuzmemo ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka. Istorija nas obavezuje da ispričamo veliku priču o našim slavnim precima i da se njihovo veliko žrtvovanje ne izbriše iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština.

Projekat se realizuje sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srbskog g.Irineja i blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije g.Kirila.

Publikaciju je moguće poručiti: Izdavačka fondacija SPC Arh.beog-karlovačke  tel:011/30 25 210
Prodavnica 1 (Terazije br. 22): +381 64 / 800 1803           
Prodavnica 2 (Kralja Petra I br. 5): +381 11 / 3025 118  
Prodavnica 3 (Nušićeva br. 5): +381 11 / 3034 242     
e-mail: izdavackafondacija@spc.rs

 


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Francuski glumac Žerar Depardje i srbski režiser Emir Kusturica pozvani su na jubilarni Međunarodni ekonomski forum na Jalti, rekao je Sputnjiku jedan od predsednika društvene organizacije „Poslovna Rusija“ i...


Ministarstvo kulture Ruske Federacije organizuje 21-22 februara niz manifestacija pod nazivom „Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji“ uz podršku ambasade Rusije u Srbiji i Ruskog centra za nauku i...

Direktor Andrićevog instituta u Andrićgradu Emir Kusturica uručio je „Veliku nagradu ’Ivo Andrić‘“ za životno delo književniku Goranu Petroviću.


  Intervju srbskog glumca i ambasadora srpske kulture u Rusiji Miloša Bikovića za Russia beyond o filmskom festivalu Ku

Ruski crtani film „Maša plus kaša“, koji je epizoda serije „Maša i Medved“, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda. Postao je najgledaniji `crtać` na internetu jer je dosad odgledan više...


Reditelj Emir Kusturica ovogodišnji je laureat nagrade „Mkiva“ humanitarne fondacije iz Južne Afrike, priznanja koje su prethodno dobili Nelson Mandela, Fidel Kastro, Ugo Čavez, Olaf Palme, Salim Ahmed Salim. ...


Ostale novosti iz rubrike »