booking.com
Početna stranica > Novosti

U Siriji počela obnova Palmire bez učešća UNESKO-a

U Siriji počela obnova Palmire bez učešća UNESKO-a
09.07.2018. god.


Specijalisti laboratorije Nacionalnog muzeja u Damasku započeli su obnavljanje skulptura u antičkoj Palmiri, koja je razrušena od strane terorista, a ruski stručnjaci u tome pomažu, a ne stručnjaci obećani od strane UNESKO-a, izveštava dopisnik RIA Novosti.

Zapadne zemlje i međunarodne organizacije, uključujući UNESKO, izrazile su spremnost da pomognu u obnovi Palmire, ali ipak ne učestvuju u tome. Rad se sprovodi od strane sirijskih specijalista. Kao što je novinarima rekao generalni direktor Nacionalnog muzeja u Damasku Mahmud Ali Hamud, u Palmiri nema predstavnika UNESKO-a.

Novac za obnovu spašenih skulptura izdvojila je sirijska vlada. Nakon restauracije, eksponati će biti prikazani javnosti. Muzej koji nije funkcionisao tokom rata trebalo bi da se otvori za dva meseca.


"U ovom trenutku, naša grupa od osam ljudi je počela da radi na obnovi skulptura. Ovo je početak radova. Potom će se grupa proširiti, kao i obim posla. Posao je veoma težak. Teroristi su bukvalno uništile skulpture na mnogo delova, a im bukvalno prikupljamo mrvice, te konsultujemo stručnjake iz Državnog muzeja Puškin u Moskv. Oni nam daju savete o restauraciji mozaika i restauraciji skulptura iz malih komada što je veoma važna pomoć za nas", rekao je direktor laboratorije Nacionalnog muzeja u Damasku Mohamed Halid Asad novinarima.


Palmira je svetska baština pod zaštitom UNESKO-a. Kada su militanti otišli ​​odavde, organizacija je obećala da će obnoviti drevni grad. Prošlo je više od godinu dana od kada su ova mesta potpuno očišćena od militantnih grupa. Grad je očišćen, a spomenike u njemu čuva sirijska vojska. Istovremeno, još uvek nema arhitekti, istoričara i restauratora iz UNESKO-a i 30 zemalja koje su obećale podršku.


"Teško je proceniti štetu i izračunati koliko je novca potrebno za obnavljanje Palmire, ali napravili smo plan za obnavljanje spomenika, jer vidim, ne znam, njihovi stručnjaci se nisu sreli sa mnom". Ali znam da su bili arhitekati iz Rusije " Muhammad Khalid Asaad.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Ministerstvo oboronы RF/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Poznata srbska glumica Ivana Žigon na poseban način je, na proslavi „ Pokoljenja djela sude„, koja je održana u Budvi, podsjetila na epopeju Solunaca, izvodeću poemu „Plava grobnica“ Milutina...

U organizaciji udruženja „Bute Dobri“ grupa novosadskih umetnika uradila je najveći mural u Srbiji, posvećen Kralju Petru I Karađorđeviću. Mural se nalazi na Bulevaru Kralja Petra I, u novosadskom...


Na Mećavniku je proglašenjem najboljih glumaca, predstave i režisera zatvoren Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice koji se treću godinu zaredom održava uz podršku kompanije NIS.


Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević dobiće sledeće godine spomenik u centru grada, pišu Večernje novosti. Spomenik će, prema pre


Ostale novosti iz rubrike »