BitLab hosting
Početna stranica > Novosti
Slavica Jovanović

U Bogatiću 15 . juna 2018 . godine održana je promocija dve pesničke knjige Milane Davidović : Dva pupoljka jedne ruže , đerdani od stihova ...

U Bogatiću 15 . juna 2018 . godine  održana je promocija dve pesničke  knjige Milane Davidović  : Dva pupoljka jedne ruže ,  đerdani od stihova ...
17.06.2018. god.

 

U Bogatiću 15 . juna 2018 . godine  održana je promocija dve pesničke knjige Milane Davidović  : Dva pupoljka jedne ruže , đerdani od stihova ...

U Svečanoj sali SO Bogatić promovisane su peta i šesta zbirka pesama “Ispod trepavica” i “Pesmarenje”, pesnikinje Milane Davidović iz Bogatića.

Sala je bila premala da primi sve zaljubljenike  i ljubitelje lepe pisane reči ,

te su mnogi prestajali na nogama  , rešeni da ostanu do kraja .

Organizator se pobrinuo da promociju  ukrase i hor i pevačke grupe , muzika i igra .

Na početku promocije nastupio je Mačvanski hor - pesmom iz Liturgije Sv . Jovana Zlatoustog , a i tokom promocije pesmom - Udade se Jagodo itd…


Tokom ove promocije i dirljive večeri spontane , harizmatične  i sve afirmisanije pesnikinje , Milane Davidović nastupali su članovi Udruženja Zavičaj - Banija muška i ženska pevačka grupa,  dok je kazivanje stihova gitarom pratio Vlada Mišić.



Inače, Milana je učesnik i dobitnik nagrada na mnogim međunarodnim pesničkim konkursima.  Ljubav prema poeziji i pisanju gaji još od ranog detinjstva. Piše i pesme za decu, a neke od njih nalaze se u Međunarodnoj zbirci pesama i priča za decu „Zagrli život“, u zborniku„Tragovi u pesku“, kao i u Antologiji dečije poezije. Oktobra 2016. godine, postala je član Svetskog udruženja pesnika, sa sedištem u Italiji,čiji je osnivač Silvano Bortolazzi, koji je tri puta nominovan za Nobelovu nagradu iz oblasti kulture. Milana je jedan od osnivača i predsednik Udruženja pisaca “Janko Veselinović” iz Bogatića. Njena poezija je poezija ljubavi.



Recenzent  zbirke pesama „Ispod trepavica“ pesnik Jovan N. Bundalo kaze: „Milana živi u svojim pesmama, srcem gleda i svoju dušu nam u pesmama nudi da vidimo njenu čistotu“.

Publika koja je došla na promociju knjiga mogla je da vidi i plesne korake Milaninih cerki Une i Ane.

Zbirka „Pesmarenje“ je podeljena na tri dela. Prvi deo su pesme za decu, drugi pesme o ljubavi, a treći deo su pesme o životu, ognjištu, sećanju na zavičaj. U predgovoru književnik Slavica Jovanović kaže:“ Dobili smo novog pesnika iz naroda, za decu i odrasle, branitelja ćirilice u liku i delu pesnikinje Milane Davidović".



Recenzent knjige ‘’ Pesmarenje’’ je  Slavica Jovanović književnica koje je čitala biografiju i stihove pesama.


Tokom promocije bilo je i pesničkih nadmudrivanja i natpevavanja , te je pesnikinja ukrstila koplje sa Miloradom Jevtićem pukovnikom VS  u penziji.


Milana je prošla trnovit životni put  kada je napustila svoj zavičaj Dvor na Uni ,

tokom ratnih dešavanja 1995. godine  i obrela se u Srbiji kao izbeglica . Gde je nastavila školovanje ,  udala se , izrodila decu… Tako da joj je posle trnja i cveća ,

ostala staza posuta cvećem i pesmom. Milana je pesnička hodočasnica , koja izgovara svoje stihove , kao molitve u hramovima , visoko moralna i patrijahalno vaspitana, od predaka naučena da sačuva svoje ognjište svoje pretke i svoje potomke .

I ona se grčevito bori poput vučice za svoj srbski rod i porod, za pesnički rodoslov i mudrih ljudi blagoslov. Zato osim knjige u  svom majčinskom i pesničkom krilu drži i svoje potomstvo. Promocija za pamćenje , uz kombinaciju etno muzike , gitare , plesa , folklora, narodnih nošnji. I nakon promocije nastavljeno je druženje ovog sada mačvanskog  pesničkog lučonoše , Milane Davidović sa publikom ,

jer su  strpljivo i u redu čekali da im pesnikinja potpiše knjige …










Prenosimo u celosti predgovor iѕ knjige ‘’Pesmarenje’’ , recenzenta Slavice Jovanović , novinara i književnika…


-PREDGOVOR ZA ZBIRKU PESAMA ‘’PESMARENJE ‘’  PESNIKINJE MILANE DAVIDOVIĆ DRAGALJEVIĆ

PESME KAO KOLORITNE FOTOGRAFIJE , OVEKOVEČENE ZA VEČNOST

     Nova pesnička knjiga sve snažnije , raspevanije i upečatljive pesnikinje ‘’ Milane Davidović Drageljević PESMARENJE ‘’  odlikuje se blagodarjem , lepršavosti belih leptira , pesmodarjem , milozvučjem , notnim zapisima i notama golubijih krila .

Ako su njene predhodne pesničke knjige bile semenke nadahnuća , ovde su Milanini  najsvežiji rukosadi , postali drvoredi stalnorađajući, donoseći božanske plodove .

Koji zorom zablistaju , umiveni sunčevim narandžastim kristalima . To su pesme koje se pevaju u najdubljoj tišini , životni  džuboks za muzičke želje , violinski ključ kojim otključava srca ljubitelja poezije . Melodije sa starih gramofonskih ploča , tek sada ispevane i glasnim žicama  pesnikinje komponovane , stihodarjem slavuja raspevanih . Pesme glasovite Milane , raznežene žene , doživljavaju svoje bujanje , a ona je tu da poput verglaša odsvira i produži melodiju  mladosti , u sadašnjost pretvorenu… Njeno Pesmarenje je klijanje pesničkih rukosada .

 U Pesmama za decu vrcavim i iskričavim , dokazuje na kom je terenu svoja , postaje čarobnjak i mađioničar ,  koji iz svog šešira i šarenih marama ume da izvuče i ježa i tužnog medu i zmiju i zeku i magare u školi i laste i vrapca arhitektu . Pesnikinja ambasadorka ljubavi i pesništva , pesmoljubljem inspirisana , energijom mitske žar ptice , naelektrisana  varnicama svitaca , namagnetisana ljubavlju majčinskom , ostvarena i kao pesnik i kao majka . Rodu i porodu svom , plodu utrobe svoje čita misli , ispisijući im bajkovite pesme raznobojnim kredama - cvetovima , na tabli livadi zelenoj . Pulsira i drhti nad njima ko zategnuta struna lire i postaje im i zaštitnica i amajlija i braniteljka , a po potrebi i drugarica i kaleidoskop i čegrtaljka . U njenom stihovanju nema suvišnih reči , kao da ih je pevušila dok ih je pisala , a onda kad se otrgoše iz ruku olovke , krede i guščija pera , nastavila je da ih piše srcem , stih po stih . A svaki stih otrgnut iz majčinske uspavanke .

Citiraću stih iz pesme  ‘’ Rat za stolom ‘’ :

- O, kako je divan tak šahovski rat

jer ne gine nikom ni otac, ni brat.

Ili strofa  pesme “ Ljubav jedinca ‘’ :

- U klupi do mene sedi jedan klinac

I njegov me osmeh uvek razveseli

Mnogo mi se sviđa al on je jedinac

Pa ne znam dal ‘’ ume ljubav da podeli .

Da dodamo i strofu iz pesme ‘’Laste ‘’ :

- Tu prognozu ko im daje

da  proleće nam donesu

kada zima bela staje

i pahulje vežu kesu!?


Ako je u pesmama za decu bila najveštija i sasvim podetinjila ,  ili kako se to u žargonu kaže ‘’ ispekla pesnički zanat ‘’ , nije ništa manje veličanstvena ni čudotvorna ni u ljubavnim pesmama . I nijedan čitalac neće doživeti brodolom , ukoliko se zaputi brodovima inspiracije ka pristaništima  pesničkim , makar bio i slepu putnik , između korica novonastalih stihova . A tu će se tek razbuktavati , rasplamsavati , zažariti i buktati pesničke vatre , zanosi i kliktaji svitanja , oči zaiskrile , dok pesme blagotvorne vidarice isceljuju dušu . I da uhvatim muštuluk , o zaljubljenoj pesnikinji u stihodarje i stihogorje , čije pesme okrilate paunovim krilima i koje nisu u ritama i dronjcima , već brižljivo napisane i ‘’ odevene ‘’ , gotovo rimovane . U retrovizorima sećanja i snoviđenja poput mističnog grafologa u rokopisima i vetropisima otkriva neispisane čežnje i ljubavi skrivenim pod krilom kanarinca , gde odleću samo rajske ptice . Ali pesnikinja i tu je nadmoćna i svemoćna , prkosi  neisplakanim suzama i svaku pesmu stavlja u ram kao živopisnu sliku , ovekovečenu za večnost , dodajući note i muzičke lestvice . Ne skrivajući svoje najsnažnije i najtananije emocije , stavljajući svoj ljubavni autogram ispod svake pesme . Spomenimo pesmu ‘’ Otrgnuti ‘’ :

- Slažu se osećaji nebrojeni

dok tkam razbojem duše moje

ko niti svile rastanjeni

otkad se rastasmo nas dvoje.

Ili recimo stih pesme ‘’ O srce , moje ‘’ :

- O srce moje, sad zube stisni,

nek čuje se  se krik iz tvojih grudi,

u njemu sav bol vremenski istisni,

pa onda spokojno zauvek budi.


I  u pesmama o životu , pesnikinja ima svoje putokaze , svoje snove nedosanjane , autobiografske  ispovesti i kolone duge , pesme o ognjištu , o majci …, pita se : - Gde je moj dom ? …, piše o vinskoj iluziji , o veseloj mašini,  o ženi i slično .Usuđujem se da kažem , da ovako rimovane , stihovane , pevljive i milozvučne pesme , zapisane tihom melodijom , bi trebalo da pročita neki vrstan kompozitor , kako bi oživeo ove žive slike  pesničkih muza da bi im dao muzičku podlogu, odajući priznanje toj pesničkoj blistavosti i sazrevanju . To su pesme koje zaslužuju note . Napisane u dahu , jednostavne , bez suvišnih reči i suvišnog sloga , kao da je u pitanju pesničko namensko stvaralaštvo , koje treba ukrasiti violinskim ključem i muzikom . Bilo bi grehota pojedine pesme iz ove pesničke zbirke ne zapevati na uho , uz gitaru , gusle , harmoniku , violinu , flautu , čobansku frulu …

Evo nekih stihova iz pesme ‘’ Kolona tuge ‘’ : -

Bila jednom kolona jedna,

duga, prepuna boli.

Bila je ona i gladna i žedna,

željna i vode i hleba, i soli.

Da ne zaboravimo i ove rime iz pesme ‘’ Pesma o ognjištu ‘’ :

-Doziva nas i Ognjište,

što pogačom ne miriše,

sve je tužnog oka privid,

samo trava kroz nju diše.

Da se podsetimo i pesme ‘’ Moja Evica ‘’  :

-Da, mislite tada bilo je lako,

i da imala je dati deci kolko treba

rađalo se. Bar troje imao je svako

bili su bosi, al sretni parčetom hleba.

I da završimo stihom iz pesme ‘’ Gde je moj dom ‘’

-  Ja pripadam ovdje, jer ovdje rodih pokoljenja.

Dok ostale svetlucave stihove ko stokrake zvezde ostavljamo čitaocima …

     A što se tiče književne scene , sasvim je sigurno da smo dobili  novog pesnika iz naroda , za decu i odrasle , branitelja ćirilice  Dobricu Erića , doduše u ženskom rodu, u liku i delu pesnikinje Milane Davidović  Drageljević …

Slavica Jovanović , novinar i književnik

27. januar  2018 . godine,  na Svetog Savu


Izvor  Radio Nešvil- Bogatić

https://nesvil.com/promocija-knjiga-ispod-trepavica-i-pesmarenje-milane-davidovic-radio-nesvil-15-06-2018/


https://www.youtube.com/watch?v=jQ2-0LhgfJY

Mačva- info - Bogatić

https://www.macvainfo.rs/page.php?secid=2&pageid=2&contid=3549&model=clanak&ct=dva-bisera-jedne-skoljke#.WyWGRuz0uLN.facebook

Zabeležila : Slavica Jovanović , novinar i književnik





  • Izvor
  • http://www.macvainfo.rs/page.php?secid=2&pageid=2&contid=3549&model=clanak&ct=dva-bisera-jedne-skoljke#.WyWGRuz0uLN.facebook


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Milan Bojić: Kao što se vidi iz mog prethodnog teksta, prvi dan na Regi


Juče se navršilo četiri godine od kada nas je napustio jedan od najvećih savremenih ruskih pisaca Eduard Venijaminovič Savenko, poznat kao Limonov.

Specijalni predstavnik Predsednika Rusije za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj izjavio je da će 20. jubilarni Forum slovenskih kultura ove godine biti održan u Srbiji.


U organizaciji 'Kulturno-obrazovnog centra' u Vranju, u maloj sali Pozorišta 'Bora Stanković' biće održano književno veče, na kome će se čitati odlomci iz rukopisa 'Razgovori sa majkom' književnice Branke...


Ostale novosti iz rubrike »