booking.com
Početna stranica > Novosti

Premijera filma „Rat snajperista“ u Njujorku

Premijera filma „Rat snajperista“ u Njujorku
11.06.2018. god.


Premijera dokumentrnog filma o Srbinu, majoru Dejanu Beriću koji se bori u redovima Vojske Donjecke Narodne Republike, održaće se danas u Njujorku. Film "Rat snajperista" američke rediteljke ruskog porekla Olge Šehter biće prikazan na osmom filmskom festivalu "The Lower East Side Film Festival" koji se održava na Menhetnu od 7. do 13. juna.

Film o moralnosti rata

Kako je rekla u intervjuu za Tass Olga Šehter, dok je radila na filmu, ona je putovala nekoliko puta u Donbas i mnogo vremena provela na prvoj liniji sa svojim herojem, Srbinom Dejanom Berićem - Dekijem.

"Pokušao sam da uđem u složenu ličnost osobe koja svaki dan hoda po ivici noža, da odgovorim na pitanje - ko je zapravo deki - žrtva okolnosti, vojnik ili ubica - objašnjava Olga. Ali čula sam od njega izreku da između vojnika i ubice postoji vrlo tanka linija i da ju je važno ne preći. 
Kao rezultat toga, ceo film, kao reditelj sam pokušala da razumem da li Deka uspeva da balansira na ivici i da ne pređe preko nje i pokušala da odgovorim na pitanje - zašto se neki mogu smatrati pravičnim, a drugi kao napadači, iako obe strane ubijaju.", kaže Olga.

"Film koji sam prvenstveno uradila za američku publiku, mislim da sam uspela pronaći ravnotežu, ostati na samoj ivici i videti sve očima kamere ", rekla je ona.

"Želela sam da napravim filmski portret, film o jednoj osobi, ali u isto vreme da pokušam da otkrijem temu morala rata."
 

   • Izvor
  • foto: © Ličnый arhiv Olьgi Šekter/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Poznata operska pevačica Monserat Kabalje preminula je u 85. godini. u bolnici u Barseloni. Poznata je po interpretacijama Rosinijevih, Belinijevih i Donicetijevih opera. Tokom karijere izvodila je preko 90 različitih...

Patriotska drama Andreja Volgina govori o usiljenom maršu ruskog mirovnog bataljona dugom 600 kilometara iz Bosne do vojnog aerodroma na Kosovu i o prethodnoj operaciji ruskih specijalnih jedinica koje...


Poznati srbski glumac Predrag Ejdus preminuo je večeras posle duže bolesti u 72. godini, prenosi RTS Prvak Drame Narodnog pozorišta u Beo


Nakon što su se okupile u Sarajevu, dvadeset ljepotica iz BiH stiglo je u prekrasan grad Vodice, a domaćin ovogodišnjih priprema je hotel Imperial u kojem se najljepše djevojke...


Ostale novosti iz rubrike »