booking.com
Početna stranica > Novosti

Bilja Krstić raspjevala talente

Bilja Krstić raspjevala talente
03.06.2018. god.
Počele vokalne radionice u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjaluci

Banjaluka, 3. juna – Muzička radionica tradicionalnog pjevanja, koju vodi istaknuta muzička umjetnica Bilja Krstić počela je danas u Banjaluci, u koncertnoj dvorani Muzičke škole „Vlado Milošević“.

Sama tema „Od izvora do stilizacije“ privukla je darovite učenike muzičke škole iz Banjaluke, Doboja i Dervente, ali i profesore sa Akademije umjetnosti u Banjaluci.  

Proglašavajući radionicu otvorenom, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić, koji je bio i inicijator da se radionice Bilje Krstić organizuju u Banjaluci,  rekao je da je cilj da se mladima koji imaju talenta i koji žele da se muzički obrazuju omogući da uče od najboljih, a Bilja Krstić  je, kako je naveo, vodeći autorit za vokalno pjevanje. 

-Drago mi je što sam imao priliku da prisustvujem radionici i vidim sa koliko ljubavi i energije Bilja Krstić i njena asistentkinja Nataša Mihaljinac raspjevavaju djecu, pružaju im nova znanja i otkrivaju kako da uvježbaju i savladaju najteže zadatke u vokalnom izvođenju. Lijepo je što imamo toliko talentovanih učenika koji žele da se usavršavaju u muzici. Vjerujem da će ove radionice zaživjeti i privuće mlade i iz ostalih dijelova Republike Srpske,istakao je Talić.
 
Bilja Krstić zahvalila je predsjedniku Skupštine grada, Zoranu Taliću na pozivu da dođe u Banjaluku i direktoru Muzičke škole „Vlado Milošević“, koji je prepoznao značaj ovog vida rada sa mladima.  
 
 
Naglasila je da ima mnogo talentovane djece za pjevanje i u Srbiji i u Republici Srbskoj i da je veoma važno to što oni žele da njeguju tradicionalnu muziku.
 
-Ako krenete bilo kojom rekom uzvodno,stići ćete do izvora. Tako je i sa narodnom muzikom. Izvor mali, a obale široke. Od nekoliko kapi nastale su moćne bujice. Od nekoliko tonova nastala je izuzetna muzika, posebna i prepoznatljiva, pravljena za dušu instiktom i srcem, koju je poslao neko sa izvora, istakla je Bilja Krstić. 
 
 
Dodala je da pjevajući tradicionalne pjesme mi komuniciramo sa našim precima.
Direktor Muzičke škole, Damir Jovanić istakao je da se dvodnevna radionica Bilje Krstić održava u okviru Festivala folkora i da je velika čast sarađivati sa Biljanom Krstić koja je jedan od najvećih poznavalaca i čuvara izvornog pjevanja.


  • Izvor
  • FOTO: V. TRIPIĆ


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Intervju srbskog glumca i ambasadora srpske kulture u Rusiji Miloša Bikovića za Russia beyond o filmskom festivalu Ku


Ruski crtani film „Maša plus kaša“, koji je epizoda serije „Maša i Medved“, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda. Postao je najgledaniji `crtać` na internetu jer je dosad odgledan više...


Reditelj Emir Kusturica ovogodišnji je laureat nagrade „Mkiva“ humanitarne fondacije iz Južne Afrike, priznanja koje su prethodno dobili Nelson Mandela, Fidel Kastro, Ugo Čavez, Olaf Palme, Salim Ahmed Salim. ...

Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu dobio je na poklon od „Gasprom njeft“-a veliki koncertni klavir ručne izrade Steinway&Sons. Instrument je napravljen od više od...


Glumac Miodrag Radovanović (1929) preminuo je u Beogradu posle kraće, teške bolesti, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije. Radovanović je bio poznat po nadimku Mrgud, a ostvario je 154...


Ostale novosti iz rubrike »