booking.com
Početna stranica > Novosti

Sutra prezentacija mozaika u Hramu Svetog Save

Sutra prezentacija mozaika u Hramu Svetog Save
21.02.2018. god.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sutra će prisustvovati prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru, jednog od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Potvrda viševekovnog prijateljstva dva naroda – ruskog i srbskog, koji povezuje i pravoslavna vera, jeste i izrada mozaika u centralnoj kupoli Hrama.

Uređenje kupole Svetosavske lavre realizovao je umetnički kolektiv pod rukovodstvom akademika Ruske akademije umetnosti Nikolaja Muhina.

"Rad na mozaiku u kupoli Hrama Svetog Save je završen uspešno. Radosni smo što smo opravdali očekivanja ktitora projekta – 'Gaspromnjefta', koordinatora i Ruske akademije umetnosti. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli učešćem u realizaciji ovog grandioznog projekta", kaže akademik Muhin.

Na mozaiku, površine 1.280 kvadratnih metara, radilo je 70 ruskih i naših umetnika, a "Gaspromnjeft" je donirao četiri miliona evra.

U Hramu Svetog Save biće održan se i koncert Moskovskog sinodalnog hora.  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Epske tenkovske bitke, špijunske igre i bekstva iz zarobljeništva – ovi blokbasteri će vas naterati da pojurite u bioskope. 1. T-34


Istoričari iz Srbije, Rusije, Crne Gore i Republike Srpske koji su se 16. i 17. oktobra okupili u Kruševcu na konferenciji „Uloga Rusije kao zaštitnika pravoslavlja na Balkanu” u...

Treći Jesenji pozorišni festival reditelja Emira Kusturice održaće se 2. i 3. novembra na Mećavniku, uz podršku kompanije NIS, u organizaciji Rasta Internacionala.


57. Oktobarski salon, koji se održava pod pokroviteljstvom kompanije NIS, označen je naslovom „Čudo kakofonije“ i traje do 28. oktobra. Njegovi kustosi i autorski tim, francusko-islandski bračni par Danijel...


Poznata operska pevačica Monserat Kabalje preminula je u 85. godini. u bolnici u Barseloni. Poznata je po interpretacijama Rosinijevih, Belinijevih i Donicetijevih opera. Tokom karijere izvodila je preko 90 različitih...


Ostale novosti iz rubrike »