Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Trgovinski rat košta globalnu ekonomiju

Trgovinski rat košta globalnu ekonomiju
09.10.2019. god.

Ne nazire se kraj trgovinskom, kao i tehnološkom ratu između Kine i Sjedinjenih Američkih država. Dugogodišnji sporovi oko izvoznih kvota, patenata i kršenja prava intelektualne svojine,rezultirali su početkom ove godine i pravim trgovinskim ratom. 
 
Analitičari MMF-a sada procenjuju da će ovaj "rat" koštati svetsku ekonomiju više od 700 milijardi dolara. Takođe, imaće veliki uticaj na razvoj određenih sektora i tehnologija, jer se mnoge globalne kompanije plaše da ulože u nove proizvode, na znajući da li će ih i dobiti iz fabrika u Kini. Mnoge berze su već smanjile prognoze rasta za 2020 godinu. 
 
Ekonomisti sa Univerziteta Kolumbija smatraju da trgovinski rat Kine i SAD može da dovede i do velike globalne recesije i krize u snabdevanju, budući da više od 40% komponenti, mašina i resursa za razne tipove proizvodnje kompletno ili većim delom dolazi iz Kine.
 
Ivan Trajković 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Još se mastilo nije osušilo na sporazumu potpisanom u Beloj Kući, a domaću IT zajednicu najviše zanima tačka po


Kompanija Facebook je početkom ove nedelje uklonila grupu povezanih naloga i stranica, koje su pokušavale da šire dezinformacije i propagandu, usmerenu na Predsedničke izbore u SAD, zakazane za Novembar.&nb...

 Kompanija LG napravila je uređaj koji se nosi kao maska, ali to ipak nije. LG ga naziva "lični sistem za kontrolu vazduha".


 Džef Bezos, šef kompanije Amazon, prvi je čovek u istoriji čijenje bogastvo prešlo granicu od 200 milijardi dolara. &

 Administracija Donalda Trampa planira da pored kineske aplikacije TikTok zabrani još jednu aplikaciju - WeChat.  


Porast onlajn trgovine i sve veći broj korisnika interneta i pametnih teledona u svetu doveli su do toga da su IT kompanije među najvrednijima u svetu, a njihovi šefovi...


Ostale novosti iz rubrike »