booking.com
Početna stranica > Novosti

MOK: Ruski sportisti grupa visokog rizika

MOK: Ruski sportisti grupa visokog rizika
12.02.2018. god.


Ruski sportisti koji su došli u Pjongčang na Zimske olimpijske igre su „čisti“, ali ne sme se smanjivati oprez, ovo je grupa visokog rizika, izjavio je na konferenciji za novinare direktor medicinskog odeljenja Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Ričard Badžet.

„OAR (olimpijskim sportistima iz Rusije) posvećena je velika pažnja i pre Igara i sada. Jedna od poteškoća bila je da se rad komisije MOK-a sastojao u tome da odabere one sportiste koji nisu bili pod sumnjom. Olimpijski sportisti iz Rusije koji su došli ovde (u Pjongčang) su ’čisti‘, ali se mora ostati na oprezu, kako pokazuje istorija. Ovo je grupa visokog rizika“, istakao je Badžet.

Tokom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu biće uzeto oko 2.500 uzoraka od sportista koji će biti testirani na doping, dodao je on.

„Na ZOI će biti urađeno 2.500 testova, više od 1.400 u periodu van takmičenja i više od 1.000 na takmičenjima. Od toga: 1.800 uzoraka urina i 700 analiza krvi. Ovo je najintenzivniji period testiranja u godini. To je veoma važno, ali nije toliko važno koliko kontrola pre Igara“, naveo je Badžet.

„Značajno je da se ne prekida lanac odgovornosti zaposlenih, da postoje provere duž čitavog puta od uzimanja uzorka do laboratorije. Testiranje nije odgovor na sva pitanja. Neophodno je analizirati i dobijene podatke, kao što je bio slučaj sa Osvaldovom komisijom, važni su dokazi od konkretnih ljudi. Važno je obezbediti element diskrecije da bi testiranje bilo neočekivano, tako da sportisti ne znaju kada će im doći osoblje kako bi ih testiralo na doping“, dodao je Badžet.

Komisija Međunarodnog olimpijskog komiteta odbila je da pozove u Pjongčang na Olimpijske igre petnaestoro Rusa koji su ranije bili doživotno suspendovani sa učešća na Olimpijskim igrama zbog kršenja antidoping pravila, a koje je zatim opravdao Sud za sportsku arbitražu (CAS).  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Posle poraza u finalu završnog turnira u Londonu najbolji teniser sveta čestitao je Aleksandru Zverevu na zasluženoj tituli. Novak se posebno zahvalio svom timu koji je zaslužan za njegov...


Novak Đoković i Aleksander Zverev igraju finalni meč Završnog turnira sezone u Londonu. Meč je na programu u 19.00 časova u "O2" areni.

Indija je odbila da izda vize ženskoj bokserskoj selekciji tzv. Kosova za ulazak u zemlju i onem


Španske vlasti dozvolile su sportistima sa Kosova da koriste nacionalne simbole (zastavu i himnu) na međunarodnim takmičenjima u zemlji, navodi se u zajedničkom saopštenju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i...

Špansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su vlasti zemlje omogućile učešće sportista samoproglašenog Kosova u Španiji na takmičenjima koje je organizovao Međunarodni olimpijski komitet (MOK), uprkos stavu zemlje...


Međunarodni olimpijski komitet (MOK) bi mogao da liši Španiju prava da bude domaćin međunarodnih sportskih takmičenja zbog položaja rukovodstva zemlje o nezavisnosti samoproglašene Republike Kosovo, piše El Pais.


Ostale novosti iz rubrike »