Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Misa za nacističke ubice u Sarajevu: Toksična mešavina revizionizma Drugog svetskog rata i moderne politike

RT: Misa za nacističke ubice u Sarajevu: Toksična mešavina revizionizma  Drugog svetskog rata i moderne politike
16.05.2020. god.


Katolička misa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine za nacističke saveznike pogubljene na kraju Drugog svetskog rata nije stvar verske slobode, već najnovijeg i groznog u nizu uznemirujućih pokušaja prepisivanja istorije.

Samo će nekolicini poklonika biti dozvoljeno prisustvo u subotu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, pored sveštenstva i hrvatskih TV kamera. Službu organizuje Hrvatska biskupska konferencija, a sponzoriše Sabor Hrvatske.

Međutim, poslednji put moj rodni grad je bio u sastavu Hrvatske između 1941. i 1945., kada je njome vladao ustaški poglavar Ante Pavelić. Njegova nacistička Nezavisna Država Hrvatska obe ručke je prihvatila učestvovala u holokaustu, ubijajući podjednako i Jevreje i pravoslavne Srbe, na način koji je čak zgražavao Hitlerove naciste.
Tri četvrtine jevrejskog stanovništva Sarajeva završilo je u logoru smrti Jasenovac i drugim mestima. Ubistva su se nastavila do poslednjih trenutaka rata, kada su Pavelićevi sledbenici pokušali da pobegnu na Zapad. Jugoslovenski partizani pod vođstvom komunista u maju 1945. zarobili su ih u današnjoj Austriji i streljali ih u blizini grada Blajburga.


Od tada je Rimokatolička crkva učinila dve uzajamno kontradiktorne stvari: tvrdila da to nema nikakve veze sa Pavelićem i njegovim genocidnim režimom - dok je odlikovala one koji su ubijeni u Blajburgu kao "mučenike" komunizma, idući tako daleko da opisuje njihovo pogubljenje kao "Križni put", bogohulno ih upoređujući sa Hristom. Na kraju je Austrija blokirala mise u Blajburgu zbog nacističkih konotacija, a ovogodišnje zatvaranje granica koronavirusa bila je samo dodatna prepreka.


Tako je, naravno, Hrvatska - članica EU od 2013. godine i sadašnji predsednik Evropske komisije, odlučila održati misu za blajburške „žrtve“ u Sarajevu, za razliku od, recimo, svoje prestonice Zagreba.

Hrvatsko kulturno društvo u Sarajevu, HKD Napredak, ustvrdilo je da je misa samo „katolička molitva za mrtve“ i pitanje verske slobode i osnovnih ljudskih prava zagarantiranih evropskim konvencijama. Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, koji s nelagodom dele zemlju sa muslimanima i pravoslavnim Srbima u komplikovanom aranžmanu koji je okončao rat 1992-1995.Nije iznenađujuće što se Izrael usprotivio, saopštivši da događaj predstavlja revizionizam Drugog svetskog rata. Kao i Srbska pravoslavna crkva, dodajući da će prekinute sve kontakte sa katoličkom. Visoki predstavnik Valentin Incko, de fakto međunarodni kralj Bosne koji rutinski osuđuje Srbe kao razbijače mira, ovom prilikom je ostao potpuno tih.

Odgovor muslimana je mešovit - dok su i nacionalistička stranka na vlasti i verske vlasti u velikoj meri odbacile to kao unutrašnju hrvatsku stvar, neki muslimanski aktivisti su to demantovali kao proslavu fašizma koji je potpuno neprimeren. Grupa je čak organizovala protest na mestu ustaškog zločina odmah ispred bosanskog parlamenta.

Mimo toga što je to element trenutne politike, muslimani i Hrvati su neugodni partneri u Federaciji BiH koja čini polovinu Bosne, a misa je takođe neugodan podsetnik da je bilo mnogo muslimana među ustašama, uključujući i one u Blajburgu. Na spomeniku čak stoji i muslimanski polumesec pored hrvatske šahovnice.

Štaviše, ponovo su se ujedinili, iako sa krvavim sukobima, tokom rata devedesetih protiv Srba. Političari bosanskih Hrvata nedavno su istakli da su brojne blajburške komemoracije održane bez prigovora još 1995. godine, na 50. godišnjicu događaja.
 To bi moglo objasniti neprijatnog saopštenja Ambasade SAD-a u Sarajevu, koja je samo upozorila organizatore „da se suzdrže od istorijskog revizionizma i retrogradne retorike“.


Vašington je, čini se, bio sila koja je pomirila Hrvate i muslimane 1994. godine i podržao njihovu zajedničku ofanzivu protiv Srba 1995. godine.

Pored toga, SAD i današnji saveznici su se uključili u širi sopstveni revizionizam Drugog svetskog rata. Ranije ovog meseca, Bela kuća je za pobedu označila samo SAD i Veliku Britaniju, ne pominjući Sovjetski Savez.

Pentagonova „istorija“ rata lažno tvrdi da su rat počele nacistička Nemačka i SSSR-om koji su zajedno napali Poljsku. U međuvremenu, State department je izdao zajedničko saopštenje sa istočnoevropskim saveznicima NATO-a, od kojih su neki bili stvarne članice Osovine, kojima se podstiče posleratna sovjetska "okupacija".

Ako ovo nije dovoljno za uspostavljanje datog obrasca, imajte na umu da se upravo na Fejsbuku dogodilo da cenzuriše istorijsku fotografiju podizanja soovjetske zastave nad Rajhstagom u Berlinu. Češke vlasti su upravo uklonile spomenik sovjetskom generalu koji je oslobodio Prag, pod plaštom mera ograničenja zbog koronavirusa.


Još u januaru, u govor američkog potpredsednika Majka Pensa i proglasu predsednika Donalda Trampa izostavljeno je ko je tačno oslobodio nacistički logor smrti u Aušvicu, naime Crvena armija, a nemačke novine su tvrdile da su to učinili Amerikanci, pre nego što su ubrzo povukli "grešku".

Koliko još „grešaka“ i „nesreća“ treba da bude kako bi obrazac poricanja postao kristalno jasan čak i najneopreznijem posmatraču?

Nebojša Malić,

Izvor: Vostok / RT

 

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS / Dado Ruvic / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Svi su čuli za japanske pilote-samoubice, takozvane „kamikazeˮ, koji su obarali američke avione zabijajući se u njih i tako odlazili u smrt. Ali retko ko zna da oni nisu...


Incident sa norveškom meteorološkom raketom ostao je sve do danas jedini slučaj kada je ruski predsednik aktiviriao svoj nuklarni koferčić. Dvadeset petog januara 1995. godine svetu je ozbiljno zapretio sudnji...


Ulazak trupa Aleksandra Makedonskog u Indiju ocenjuje se kao velika pobeda Zapada u borbi protiv dezorganizovanog Istoka. Međutim, po rečima maršala Georgija Žukova, Aleksandrova armija je tamo više stradala...

Malo je poznato da je jedan od najvećih jermenskih nacionalnih junaka dobar deo života proveo u Srbiji. Ovako je to bilo...


Zapadna demokratija je lažna demokratija. Zapadni sistem, čiji je jedini cilj da se ovekoveči vlast najvećih zločinaca i pljačkaša, šampiona u odstupanju od najvažnije ljudske odlike &nd


Ostale novosti iz rubrike »