Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Dr Nenad Stevandić: Korona pred Staljingradom u Republici Srbskoj ili usred 4. nedjelje epidemije

Dr Nenad Stevandić: Korona pred Staljingradom u Republici Srbskoj ili usred 4. nedjelje epidemije
31.03.2020. god.

Postojale su mnoge bitke u svjetskoj istoriji koje su zahtijevale velike žrtve. Svi su morali da daju život u Termopilskom klancu da bi ostatak zemlje i naroda  bio spašen. U bici za Staljingrad, u određenoj fazi njemačke ofanzive, na tri ruska vojnika koji se kreću i brane sa puškama išao je jedan koji je nema i uzimao bi je kada bi jedan od ove trojice poginuo. Nevjerovatne i nemjerljive žrtve, ali su uspjeli  jer su bili svjesni da nema nazad i da je sudbina naroda u pitanju.

Danas kada tražimo još veću disciplinu od naših građana, i u poređenju sa navedenim Staljingradskim i Termopilskim više nego malu ili čak smiješnu žrtvu, još postoje ljudi koji se ne ponašaju odgovorno ili čak svojim egoizmom i neozbiljnošću bukvalno prenose virus u najvažnijoj fazi epidemije. Oni su nam danas najveća briga i opasnost jer mogu da upropaste sve što smo do sada sjajno uradili i zbog čega još držimo situaciju pod kontrolom.

Budući da od početka ozbiljno pratim tok epidemije i analiziram mnoge parametre, te sam dosada dobro „pogađaoˮ u drugoj i trećoj nedjelji pandemije, usuđujem se da kažem da ako budemo strogo kažnjavali nepoštovanje  propisanih mjera i  dalje se ponašali odgovorno u 6. nedjelji nećemo imati značajno povećanje pozitivnih na korona virus i ući ćemo u fazu platoa sa očekivanim padom krivulje u sljedećoj fazi. Tada ćemo se više baviti liječenjem do tada oboljelih i izolacijom, karantinom i kontrolnim testiranjima, te liječenjem posljedica po društvo i privredu. Šta ću, optimista sam, i to sa pokrićem.

I pomoć polako stiže, kako od Srbije koja se bori sa većim brojem oboljelih, tako i od Kine i drugih zemalja koje nam se poput Rusije odazivaju, a bogami i sami kupujemo i nabavljamo neophodne stvari u skoro nemogućim uslovima.

Kolege ljekari na infektivnoj klinici ali i sa drugih klinika, koji direktno i svakodnevno rade sa oko 70-80 srednje teških i teških pacijenata, dvaput su testirani bez ijednog pozitivnog. Znači da disciplina funkcioniše i na nekoliko centimetara od virusa korona. Pa šta je problem da svaki građanin ostane kod kuće, te da na bezbjednoj udaljenosti sa svojim ukućanima gleda filmove i redovno dezinficira svoj prostor, a oprezno ide u nabavku i prati uputstva nadležnih institucija. To je mnogo manje opasno i ne traži se preduzimanje rizika za vlastiti život kao u Staljingradu ili Termopilu. A jednako će uz vlastiti tako sačuvati i mnogo drugih života. Jednostavno je. I molim sve da izdrže i istraju! Još nije gotovo.

U Americi virus bukvalno divlja. Jeste to daleko, ali je daleko bila i Kina. U većini evropskih zemalja, vrlo malo ali ipak pada broj novozaraženih u odnosu na prethodni dan. Cifre su još sumorne i krivulja je još eksponencijalna. Do 15. 03. 2020.  god. Dakle, za 2,5 mjeseca (75 dana) u svijetu je bilo oko 170 000 zaraženih od kojih je bilo oko 80 000 u Kini. 15 dana kasnije 31. 03. 2020. imamo oko 770 000 zaraženih što znači da se u zadnjih 15 dana u svijetu zarazilo  600 000 ljudi. Najveći broj je u Americi oko 150 000, Italiji 100 000, Španiji oko 85 000, Njemačkoj oko 65 000, Francuskoj oko 42 000 zaraženih. Zemlje bivše SFRJ, dakle obruč oko nas: Slovenija, Hrvatska i Srbija imaju oko 800, Makedonija oko 270, a Crna Gora oko 100 zaraženih. Mi u Srbskoj (i BiH) smo imali 15 dana prednosti u odnosu na evropske zemlje i brzo smo reagovali restrikcijom kretanja i kontakata, te prvi u Evropi i regionu zatvorili škole i kafane. Možda je prerano i u odnosu na prikazane cifre zvuči nemoguće, ali moram reći da se pobjeda  ipak naslućuje i ja je skoro osjetim u zraku. U Srbskoj je zaraženo nešto preko 200 a u FBiH preko 150.

Podaci govore da su skoro svi testirani iz karantina sa graničnih prelaza u Srbskoj negativni i da je u odnosu na dosta veći broj novotestiranih u Srbskoj  danas procentualno nešto manji broj pozitivnih na koronu nego prošlih nekoliko dana ili preciznije u 3 nedjelji. Neki klasteri se gase, mnogi izlaze iz izolacije i tek sporadično imamo nove slučajeve kojima tražimo i nalazimo kontaktnu osobu ili tačku odakle su pokupili virus. Loše je što u FBiH nemamo ozbiljne informacije i podatke, kako o mjerama tako i o realnom broju slučajeva i kontrolnih klastera. Nadamo se da će i kod njih biti bolje i organizovanije. Uostalom, Kina je proglasila kraj pandemije na oko 81 000 slučajeva od kojih je 75 000 oporavljenih.

Ali da se ne ureknemo i ovaj put podsjetimo naše narodne mudrosti o „kravi koja da 20 litara mlijeka a onda se ritne nogom, prevrne lonac i prospe sve mlijekoˮ. Dakle, nema opuštanja jer se sad bitka odlučuje. I ako bude stroge i stalne  discipline, brzo  će doći i vrijeme vedrine. 

Dr Nenad Stevandić
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • dr Nenad Stevandić/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Major dr Milan Pecić bio je nadupravnik svih vojnih bolnica u Valjevu, „gradu bolnici” 1915. godine u vreme epidemije pegavog tifusa, piše Politika


Iz knjige „Košare i Paštrik – srbski Termopili“, a utora general-pukovnika Nebojše Pavkovića i kontraadmirala Boška Antića, koja je u pripremi za štampu.

Svedočenja „tuđinki” o gotovo mitskoj snazi i pravednom cilju naših vojnika, sabrana u knjizi, dokaz su o nepristrasnom i iskrenom viđenju srbskog ratnog stradalništva


Katolička misa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine za nacističke saveznike pogubljene na kraju Drugog svetskog rata nije stvar verske slobode, već najnovijeg i groznog u nizu uznemirujućih pokušaja...

Izgleda da su američki i drudi srodni mediji frustrirani da pandemija ne ubija dovoljno Rusa, pa tvrde da je broj smrtnih slučajeva veći, uprkos nedostatku doka


  Mora da kažem na početak - zakasni! Ustana, doručak ubav - pašteta, kuvano jaje, nivo ne li. Al, vrto se po kuću nešto, a komšika me preko terasu vika...


Ostale novosti iz rubrike »