Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Sovjetska dominacija na nebu: Pet najboljih aviona iz Drugog svetskog rata

Sovjetska dominacija na nebu: Pet najboljih aviona iz Drugog svetskog rata
15.03.2020. god.


Pobeda nad Trećim Rajhom bez sumnje ne bi bila moguća bez sovjetskih hrabrih pilota i aviona koji su po mnogim parametrima nadmašili nemačke.

1. Jak-3

Jak-3

Jak-3, jača varijanta aviona Jak-1, bio je naoružan sa dva mitraljeza Berezin UBS 12,7 mm i jednim topom ŠVAK 20 mm. Razvijao je brzinu od 655 kilometara na sat. Proizvedeno je 4.858 primeraka i 1944. godine je postao avion koji je oborio najveći broj lovaca Luftvafea. Prema knjizi „Poznati borci Drugog svetskog rata“ Vilijama Grina, nemačka avijacija je svojim jedinicama na istočnom frontu preporučila da „izbegavaju okršaj ispod 5000 metara sa lovcima Jakovljeva, kojima nedostaje hladnjak ulja ispod kljuna”.

16. jula 1944. na nebu su se sukobila 18 aviona Jak-3 i 24 nemačka lovaca. Sovjeti su izgubili samo jednu letelicu, a Luftvafe 15. 

Poznati francuski puk „Normandija – Neman“, koji se borio u SSSR-u, koristio je avione Jak-3 od 1944. i sa njima odneo 99 pobeda od svojih 273. Marsel Albert, kapetan ove jedinice, smatrao je da je Jak-3 superioran u odnosu na najpoznatije u to vreme P-51 Mustang i Supermarine.

2. Jak-9

Jak-9

Jednomotorni avion sa niskim krilom. U godinama Drugog svetskog rata je proizvedeno 16.769 ovih aviona. Prvi je isporučen u oktobru 1942. godine, a ubrzo su Jak-9 poslati u Staljingrad. Jak-9T, opremljen protivtenkovskim topom Nudeljman-Suranov NS P-37, naširoko se koristio protiv neprijatelja u Crnom moru.

Zanimljivo je da su neki avioni Jak-9 korišteni za pratnju američkih B-17 i B-24 koji su izvršavali zadatke u Rumuniji. Pred kraj rata on je bio prvi sovjetski avion koji je srušio nemačkog lovca  Messerschmitt Me-262.

3. La-7

La-7

Septembra 1944. jedan od najboljih sovjetski lovac Drugog svetskog rata La-7 poleteo je da oslobađa Rigu. Za mesec dana vazdušnih okršaja piloti La-7 su oborili 55 neprijateljskih aviona i izgubili samo 4 letelice.

La-7 se na prvi pogled nije razlikovao od La-5FN, ali bio je brži, lakše razvijao brzinu i leteo više. La-7 je bio bolji od svih nemačkih aviona u to vreme.

Nemci su slali protiv sovjetskih lovaca samo najiskusniju eskadrilu Zeleno srce (Jagdgeschwader 54), koja je imala asove poput Ota Kitela (267 oborenih aviona) i Valtera Novotnog (258).

Za prvo obaranje mlaznog aviona takođe je odgovoran La-7. U februaru 1945. sovjetski as Ivan Kožedub je pogodio nemačkog Me-262 u okršaj nad Odrom.  

4. Il-2

Il-2

Avion presudan za pobedu SSSR-a protiv nemačke vojske. Imao je dva mitraljeza Berezin 12, 7 mm, dva ŠKAS-a od 7,62, dva topa 23 mm Vja-33s, nosio 600 kg bombi, i rakete RS-132 i RS-83. Ruski piloti su mu dali nadimak „leteći tenk”, a Nemci „Beton Flugzeug” (betonski avion) i „Schwarz Tod” (crna smrt).

Za vreme rata ukupno je proizvedeno 36.183 aviona, što ga čini najbrojnijim modelom u istoriji vojne avijacije i jednim od najbrojnijih u čitavoj istoriji avijacije.

Ideja za sovjetski jurišni avion nastala je 30-ih godina. Il-2 je dizajnirao Sergej Iljušin 1938. godine. Sam Iljušin je predložio Staljinu neobičnu za to vreme ideju „letećeg tenka“, te tražio dozvolu za dizajn i konstrukciju. Ideja je odobrena i naručena su dva prototipa.  

5. Tu-2

Tu-2

Jedan od najznačajnijih aeronautičkih dizajna Drugog svetskog rata, Tu-2, zahvaljujući svojoj brzini i izdržljivosti te fiksnim frontalnim automatskim puškama ŠVAK 20 mm, oborio je puno nemačkih aviona, bacao na neprijatelja do 4.000 kg bombi. Nakon bombardovanja rumunskih fašista u bici za Staljingrad, korišten je protiv nemačkih tenkova u Kursku, u operaciji „Bagration“ u Belorusiji 1944. godine.  Koristio se u operacijama u Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj i bici za Berlin, a kasnije, nakon početka rata protiv Japana, u Mandžuriji.

Zanimljivo je da je ovaj avion projektovao poznati konstruktor Andrej Tupoljev za vreme boravka u konstruktorskom birou CKB-29 NKVD, odnosno u zatvoru.

Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • Jak-3, foto: © Юriй Korolev / Sputnik / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pre nego što su pripadnici grupe „Alfa“ na juriš zauzeli dvorac „Tajbeg“ i organizovali državni prevrat u Avganistanu, oni su i u Moskvi izveli jednu spektakularnu akciju – likvidirali...


Kontraofanziva sovjetskih trupa kod Moskve u decembru 1941. godine bila je veliko iznenađenje za Vermaht. Nemci su bili ubeđeni da je sa Crvenom armijom već završeno.

Gledam po netu kako Amerikanci kukaju, jer, eto, ove godine zbog pandemije neće moći da slave Dan zahvalnosti (Thanksgiving) i da jedu ćurku u krugu porodice. Švajcarci se pa...


"Nikada ovaj aksiom nije bio slikovitije prikazan nego tokom dugotrajnog rata Klintonove administracije protiv Srba tokom 1990-ih. Klintonova administracija, čiji je Blinken bio važan član, omogućila je dolazak međunarodnih...

Zahvaljujući redovnim vojnicima zemlja u slučaju potrebe može mobilisati dva miliona obučenih boraca, ali da li je to jedini razlog? Dva puta godišnje ruska armija organizuje prijem regruta od 18....


Piše: Vladimir Prebiračević Direktor Srbsko-Ruskog centra „Majak&ld


Ostale novosti iz rubrike »