BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Sovjetska dominacija na nebu: Pet najboljih aviona iz Drugog svetskog rata

Sovjetska dominacija na nebu: Pet najboljih aviona iz Drugog svetskog rata
15.03.2020. god.


Pobeda nad Trećim Rajhom bez sumnje ne bi bila moguća bez sovjetskih hrabrih pilota i aviona koji su po mnogim parametrima nadmašili nemačke.

1. Jak-3

Jak-3

Jak-3, jača varijanta aviona Jak-1, bio je naoružan sa dva mitraljeza Berezin UBS 12,7 mm i jednim topom ŠVAK 20 mm. Razvijao je brzinu od 655 kilometara na sat. Proizvedeno je 4.858 primeraka i 1944. godine je postao avion koji je oborio najveći broj lovaca Luftvafea. Prema knjizi „Poznati borci Drugog svetskog rata“ Vilijama Grina, nemačka avijacija je svojim jedinicama na istočnom frontu preporučila da „izbegavaju okršaj ispod 5000 metara sa lovcima Jakovljeva, kojima nedostaje hladnjak ulja ispod kljuna”.

16. jula 1944. na nebu su se sukobila 18 aviona Jak-3 i 24 nemačka lovaca. Sovjeti su izgubili samo jednu letelicu, a Luftvafe 15. 

Poznati francuski puk „Normandija – Neman“, koji se borio u SSSR-u, koristio je avione Jak-3 od 1944. i sa njima odneo 99 pobeda od svojih 273. Marsel Albert, kapetan ove jedinice, smatrao je da je Jak-3 superioran u odnosu na najpoznatije u to vreme P-51 Mustang i Supermarine.

2. Jak-9

Jak-9

Jednomotorni avion sa niskim krilom. U godinama Drugog svetskog rata je proizvedeno 16.769 ovih aviona. Prvi je isporučen u oktobru 1942. godine, a ubrzo su Jak-9 poslati u Staljingrad. Jak-9T, opremljen protivtenkovskim topom Nudeljman-Suranov NS P-37, naširoko se koristio protiv neprijatelja u Crnom moru.

Zanimljivo je da su neki avioni Jak-9 korišteni za pratnju američkih B-17 i B-24 koji su izvršavali zadatke u Rumuniji. Pred kraj rata on je bio prvi sovjetski avion koji je srušio nemačkog lovca  Messerschmitt Me-262.

3. La-7

La-7

Septembra 1944. jedan od najboljih sovjetski lovac Drugog svetskog rata La-7 poleteo je da oslobađa Rigu. Za mesec dana vazdušnih okršaja piloti La-7 su oborili 55 neprijateljskih aviona i izgubili samo 4 letelice.

La-7 se na prvi pogled nije razlikovao od La-5FN, ali bio je brži, lakše razvijao brzinu i leteo više. La-7 je bio bolji od svih nemačkih aviona u to vreme.

Nemci su slali protiv sovjetskih lovaca samo najiskusniju eskadrilu Zeleno srce (Jagdgeschwader 54), koja je imala asove poput Ota Kitela (267 oborenih aviona) i Valtera Novotnog (258).

Za prvo obaranje mlaznog aviona takođe je odgovoran La-7. U februaru 1945. sovjetski as Ivan Kožedub je pogodio nemačkog Me-262 u okršaj nad Odrom.  

4. Il-2

Il-2

Avion presudan za pobedu SSSR-a protiv nemačke vojske. Imao je dva mitraljeza Berezin 12, 7 mm, dva ŠKAS-a od 7,62, dva topa 23 mm Vja-33s, nosio 600 kg bombi, i rakete RS-132 i RS-83. Ruski piloti su mu dali nadimak „leteći tenk”, a Nemci „Beton Flugzeug” (betonski avion) i „Schwarz Tod” (crna smrt).

Za vreme rata ukupno je proizvedeno 36.183 aviona, što ga čini najbrojnijim modelom u istoriji vojne avijacije i jednim od najbrojnijih u čitavoj istoriji avijacije.

Ideja za sovjetski jurišni avion nastala je 30-ih godina. Il-2 je dizajnirao Sergej Iljušin 1938. godine. Sam Iljušin je predložio Staljinu neobičnu za to vreme ideju „letećeg tenka“, te tražio dozvolu za dizajn i konstrukciju. Ideja je odobrena i naručena su dva prototipa.  

5. Tu-2

Tu-2

Jedan od najznačajnijih aeronautičkih dizajna Drugog svetskog rata, Tu-2, zahvaljujući svojoj brzini i izdržljivosti te fiksnim frontalnim automatskim puškama ŠVAK 20 mm, oborio je puno nemačkih aviona, bacao na neprijatelja do 4.000 kg bombi. Nakon bombardovanja rumunskih fašista u bici za Staljingrad, korišten je protiv nemačkih tenkova u Kursku, u operaciji „Bagration“ u Belorusiji 1944. godine.  Koristio se u operacijama u Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj i bici za Berlin, a kasnije, nakon početka rata protiv Japana, u Mandžuriji.

Zanimljivo je da je ovaj avion projektovao poznati konstruktor Andrej Tupoljev za vreme boravka u konstruktorskom birou CKB-29 NKVD, odnosno u zatvoru.

Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • Jak-3, foto: © Юriй Korolev / Sputnik / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

O danima pod okupacijom u Velikom ratu, odrastanju mladih tada u Beogradu i strahu od okupatorske policije, o ćirilici i latinici u to doba pisao je Milan Đoković u...


  Bajina Bašta je 2030. godine jedna od najposećenijih turističkih destinacija jugoistočne Evrope i najposećenija turistička destinacija u Srbiji.U Bajinu Baštu se stiže modernom saobrać


Trka u naoružavanju između dveju svetskih sila tokom 1960-ih podrazumevala je korišćenje svih mogućih elemenata zastrašivanja. Niko, međutim, nije mogao ni pretpostaviti da Sovjeti tako dobro umeju da blefiraju....

Jedan od najsvetlijih primera žrtvovanja u Prvom svetskom ratu bila je Mojkovačka bitka na Badnji dan i Božić 1916, kada je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore zaustavila austrougarsku ofanzivu...


U Turskoj blizu grada Sarikamiš stoji skromni spomenik na kome je prikazan vojnik sa čalmom u uniformi iz 1914. godine kako na leđima nosi smrtno ranjenog saborca. Spomenik je...


Ostale novosti iz rubrike »