BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: NATO sa 70 godina: Sklerotični i birokratski zombi bi trebalo da budu penzionisan

RT: NATO sa 70 godina: Sklerotični i birokratski zombi bi trebalo da budu penzionisan
07.12.2019. god.


Sedamdeset godina se obično smatra zrelom starošću u kojoj bi ljudi trebali uživati u penziji. NATO savez, koji se u Londonu sastao da proslavi svoju godišnjicu, trebalo je davno ode u penziju.

Francuski predsednik, koji je početkom novembra rekao za "Ekonomist" da je NATO „moždano mrtav“, izgleda da je odlučan da malo protrese savez i njegove članice iz kolektivne kome. U zajedničkoj konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Parizu 28. novembra, Makron je pokušao da unese veliku dozu realizma i jasnoće u organizaciju koja je pre nekoliko godina prerasla u sklerotičnog i birokratskog zombija.

Makronova šok-terapija sastoji se od postavljanja jednog pitanja koje, prema nemačkom političkom teoretičaru Karlu Šmitu (iako ga Makron nije citirao), čini samu suštinu politike: „Ko je neprijatelj?“. Bez odgovora na ovo pitanje, vojni savez nema nikakve svrhe. Činjenica da je Emanuel Makron to uopšte morao pitati pokazuje koliko je NATO izgubio tlo pod nogama, a u pozorištu apsurda, Atlantski savez je lik u potrazi za svojim autorom.

NATO navodi toliko pretnji u svojim zvaničnim Strateškim konceptima iz 1999. i 2010. godine, da zvuči kao Praščić iz crtanog filma Vini Puh, uplašen svega ... terorizma, piratstva, etničkog nasilja, neadekvatnom ekonomskom reformom, pretnjema snabdevanja energijom, širenjem oružja, trgovinom drogom; sajber napadima, laserskim oružjem, elektronskim ratovanjem, zdravstveni rizicima, klimatskima promenama i nedefinisanom „nestabilnošću“. Ipak, reč „neprijatelj“ nije nigde na planini izazova s kojima se NATO suočava.

Postavljajući ovo najosnovnije pitanje, Makron je potom odgovorio. Da li je neprijateljska Rusija? Ne. Da li je to Kina? Ne. Neprijatelj, rekao je on, je terorizam. Rekavši da neprijatelj nije Rusija, Makron se radikalno odvojio od političkog izborima koji su savezu nametnuli Poljska, baltičke države i, pre svega, „duboke države“ u Vašingtonu, jer u SAD-u opozicija bilo kakvom Trampovom približavanju Moskvi dolazi uopšte od države, tj. Kongresa, oružanih snaga, Stejt departmenta itd., a ne samo iz Cije ili drugih tajnih službi.

Ove frakcije odlučno su odredile Rusiju kao neprijatelja, a upravo je to Evropski parlament učinio u martu kada je doneo odluku da je partnerstvo EU sa Rusijom završeno.


Ipak, Makron je pokušao podsetiti na sve radi čega je NATO stvoren da deluje, a to je da očuva mir u Evropi. Insistirao je, bez sumnje, na arlaukanje iz Varšave, da mir u Evropi zahteva dijalog sa Rusijom. Naravno, uveravao je sve da će njegov dijalog biti "lucidan, robustan i zahtevan", ali Poljaci uopšte ne žele nikakav dijalog. Zapravo, neki poljski političari, na primer, članovi Evropskog parlamenta, opisali su Makrona kao Putinovog „korisnog idiota“.

Makron je u zubima ove opozicije identifikovao dve glavne pretnje miru u Evropi, pretnje koje bi trebalo da budu očigledne svima. Prvo je kriza u Ukrajini koja je u toku, a drugo je izlazak SAD-a iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, tj. ruskih i američkih raketa usmerenih prema Evropi. Makron je s pravom rekao da je nedopustivo da tako ključno pitanje evropske bezbednosti treba da bude izvan ruku evropljana i da je zato, ne samo pozvao na dijalog sa Rusijom, već ga je i započeo. Makron je odgovorio na pismo Putina u kome se predlaže moratorijum na ove rakete i objavio je odgovor, dok su druge zemlje saopštile da rusku inicijativu treba jednostavno baciti u kantu za smeće.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • foto: © Global Look Press / ZUMAPRESS / Artur Widak / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

O danima pod okupacijom u Velikom ratu, odrastanju mladih tada u Beogradu i strahu od okupatorske policije, o ćirilici i latinici u to doba pisao je Milan Đoković u...


  Bajina Bašta je 2030. godine jedna od najposećenijih turističkih destinacija jugoistočne Evrope i najposećenija turistička destinacija u Srbiji.U Bajinu Baštu se stiže modernom saobrać


Trka u naoružavanju između dveju svetskih sila tokom 1960-ih podrazumevala je korišćenje svih mogućih elemenata zastrašivanja. Niko, međutim, nije mogao ni pretpostaviti da Sovjeti tako dobro umeju da blefiraju....

Jedan od najsvetlijih primera žrtvovanja u Prvom svetskom ratu bila je Mojkovačka bitka na Badnji dan i Božić 1916, kada je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore zaustavila austrougarsku ofanzivu...


U Turskoj blizu grada Sarikamiš stoji skromni spomenik na kome je prikazan vojnik sa čalmom u uniformi iz 1914. godine kako na leđima nosi smrtno ranjenog saborca. Spomenik je...


Ostale novosti iz rubrike »