booking.com
Početna stranica > Novosti
Ivan Trajković

Svadba, svadba...

Svadba, svadba...
13.07.2019. god.

Imam dva prijatelja, oba oko četrdesetak godina. Jedan radi u velikoj državnoj firmi, drugi kod privatnika - "stranog investitora". I, na temu ženidbe, oboje odgovaraju "Ma nema šanse, bre, današnje devojke samo pare gledaju, i da putuju, ili da beže u inostranstvo, koja će da se udaje...."

Prema podacima RZS, u 2018 godini je bilo za 23% više razvoda nego prethodne godine. U centralnoj Srbiji je taj broj veći za 11%, a na Jugu Srbije za čak 42%. Broj razvedenih brakova na 1000 sklopljenih je čak 213! Kao najčešći uzrok razvoda navedeni su nedostatak komunikacije, finansije, preljuba, alkoholizam i nasilje u porodici. Kod mladih bračnih parova najčešće razlike su oko finansija, zaposlenja, brige o deci ili porodice jednog od partnera. 

Kako je statistika neumoljiva u svim sferama života (pa svi jedemo sarmu u proseku, - prim.), tako i ova životno-bračna statistika uopšte ne ide naruku ni državi, ni poslodavcima. Sve veći broj mladih planira - ili se sprema - da zbog nedostatka posla sreću potraži u zemljama EU ili "preko bare". Retko ko od njih ima želju ili nameru da se vrati i da ovde započne porodični život. 

Nije ni neka tajna da je najviše neženja u selima, naročito u siromašnijim krajevima. Danas kao da svi izbegavaju život na selu, pa je i devojkama iz takve sredine jedan od glavnih ciljeva - odlazak u grad, a još bolje u Beograd. 

Ni moderan život i tehnologije, koje su prisutne gotovo u svim društvenim slojevima, ne pomažu mnogo ovoj bračno-strateško-nacionalnoj priči. Kaže jedna moja prijateljica "Joj, ovaj Viber i te tajne poruke, koliko se ljudi razvodi zbog toga." Nije daleko od istine. 

Elem, da se vratim na ova moja dva prijatelja. Jedan bi hteo da se oženi, a ima i pristojnu platu, oko 50.000 dinara (najveću u novijoj istoriji). Ovaj drugi, sa platom na nivou mimnimalne zarade, ne bi hteo ništa - sem da vreme provodi u kladionici. 

Jedan političar (ne mogu da se setim koji) reče nedavno nešto u stilu "Džaba nam putevi i fabrike bez dece..." Apsolutno je u pravu. Bez dece nemate u budućnosti ko da vam plaća porez, ko da stvara BDP kroz rad i potrošnju, pa ako hoćete - i ko da glasa.

A sad me izvinite, spremam se za svadbu, odavno nisam bio na nekoj - svadbe su ovde redak događaj.... 

 

Ivan Trajković 

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ni to da li ima ili nema realnih uslova za fer izbore nije baš jasno. Spektakularno propao pokušaj dovođenja vlasti i opozicije za isti sto, a od strane NVO...


Piše ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko za "Pečat"

      Čitam pre neki dan istraživanje Eurostata po kome čak četvrtina građana EU ne može da priušti odmor ili letovanje. 28% građana EU ne može da priušti ni pet dana...


U jesen 1939. godine Josif Staljin je potpisao Sporazum o nenapadanju sa Hitlerovom Nemačkom. Taj sporazum je sadržao i tajni protokol koji se ticao podele Poljske i Baltičkih država....

U Srbiji se godišnje izda na recept, tj. na teret sredstava Zdravstvenog osiguranja, više od 5.3 miliona kutija različitih lekova za smirenje.  U praksi to znači da te medikamente...


Uspeh srpske vojske skrenuo je i pažnju svetske javnosti na Srbiju


Ostale novosti iz rubrike »