booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Teroristi su čitavo vreme samo američko oruđe, a režiser celog scenarija je isti, Amerikanci - Asad

RT: Teroristi su čitavo vreme samo američko oruđe, a režiser celog scenarija je isti, Amerikanci - Asad
01.11.2019. god.


Bilo koje reči američkih političara uzmite sa zrnom soli, saopštio je sirijski predsednik Bašar Asad, sumnjajući u priču o tome kako je vođa "Islamske države" ubijen u američkoj vojnoj akciji i uporedio je sa maglovitim ubistvom Osame Bin Ladena.

Veća akcija američkih specijalnih snaga tokom koje je navodno ubijen Abu Bakr al Bagdadi, vođa terorističke grupe "Islamska država", ostavila je više pitanja nego odgovora i to se ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo, upozorio je sirijski predsednik tokom duže pres konferencije za državne medije.


Damask nije učestvovao u akciji ni na koji način, izjavio je Asad i dodao da je za tu tvrdnju saznao samo putem medijskih izveštaja. Dodavanje imaginarnih učesnika u operaciji verovatno će joj dati kredibilitet, dodao je on, dok će zemlje na takvoj listi verovatno uzleteti jer su bile „deo `velike` operacije“.

"Ne trebaju nam takve zasluge. Mi se borimo protiv terorizma. Mi nemamo odnose i nismo imali kontakt ni sa jednom američkom institucijom."


 
Glasne pohvale Vašingtona zbog njegovih sopstvenih akcija, slika 'herojskog psa' koji je učestvovao u akciji i snimci navodnih vazdušnih udara nisu ubedili Asada da li se to zapravo dogodilo ili ne. Štaviše, misli da cela afera sumnjivo podseća na ubistvo iz 2011. godine još jednog zloglasnog teroriste - šefa Al Kaide, Osame Bin Ladena.

„Zašto ostaci Bagdadija nisu prikazani? To je isti scenario koji je izveden sa Bin Ladenom. Ako će koristiti različite izgovore da ne bi pokazali ostatke, setimo se kako je predsednik Sadam Husein zarobljen i kako je cela operacija prikazana od A do Š. Pokazali su fotografije i video snimke nakon što su ga uhvatili. "

Ubistvo Sadamovih sinova takođe je dobro dokumentovano i široko objavljeno, nastavio je Asad te dodao, sugerišući da Amerikanci "kriju sve" i o ubistvu Bin Ladena i o al Bagdadiju s razlogom.

"Ovo je deo trikova koje igraju Amerikanci. Zato ne bismo trebali verovati svemu što kažu osim dok ne izađu sa dokazima. Američki političari su zapravo krivi dok se ne dokaže da su nevini, a ne obrnuto."


 
 
Sve u svemu, malo je verovatno da bi smrt lidera "Islamske države", ako je on zaista ubijen, čak i krajnje uništenje terorističke grupe, bilo šta promenilo, dodao je Asad. Koren problema je vehabijska ideologija koja je stara više od dva veka i ne može nestati odjednom. Radikalna islamistička misao i al Bagdadi bili su čitavo vreme samo američko oruđe, naglasio je Asad, dodajući da se to oruđe može lako ponovo zameniti nekim drugim.

„Verujem da je čitava stvar u vezi ove operacije trik. Bagdadi će biti ponovo stvoren sa drugačijim imenom, drugom osobom ili će se `Islamska država` u celosti možda stvoriti prema potrebi pod drugim imenom, ali s istom misli i istom svrhom. Režiser celog scenarija je isti, Amerikanci."

Izvor: Vostok / RT 


  • Izvor
  • Foto: © Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Global Look Press / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


U intervjuu za RT, sirijski predsednik Bašar Asad rekao je da je licemjerje za evropske zemlje da se boje da će Ankara poslati izbeglice u Evropu, ali da i...


  Međunarodni terorizam je velika zajednička pretnja Srbiji i Rusiji, kaže u intervjuu za RTS direktor Spoljnoobaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin, koji u Srbiji boravi povodom Dana srpske Bezbednosno...

Direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin: Rusi i Srbi pokazali su nepokolebljiv otpor okupatorima. Naši protivnici na Zapadu žele da ponovo napišu rezultate Drugog svetskog rata


Novi ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski po profesiji je vojni i politički novinar. Prošao je kroz mnoge vruće tačke, razgovarao kao dopisnik sa liderima različitih zemalja. U...


Ostale novosti iz rubrike »