booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Sirija mora biti oslobođena stranog vojnog prisustva i Rusija takođe treba otići ako Damasku više nije potrebna njena pomoć - Putin

RT: Sirija mora biti oslobođena stranog vojnog prisustva i Rusija takođe treba otići ako Damasku više nije potrebna njena pomoć - Putin
12.10.2019. god.


Teritorijalni integritet Sirije se mora potpuno obnoviti i sve strane strane vojne snage se moraju povući, uključujući Rusiju ako Damask odluči da mu više ne treba pomoć Moskve, izjavio je predsednik Vladimir Putin.

"Sve snage koje su nelegitimno raspoređene u bilo kojoj suverenoj državi, u ovom slučaju Siriji, moraju otići", rekao je Putin u intervjuu za RT.


"To važi za sve. Ako nova legitimna vlada Sirije odluči da više nema potrebu za prisustvom ruskih oružanih snaga, to se tiče i Ruske Federacije, razume se."
U međuvremenu, stav Moskve o rešenju situacije u Siriji ostaje nepromenjen i već je prenesen na partnere - Iran, Tursku i SAD, primetio je predsednik.

„Sirija mora biti oslobođena vojnog prisustva drugih država. A teritorijalni integritet Sirijske Arapske Republike mora se potpuno obnoviti.", dodao je predsednik.


Ranije ovog meseca, američki predsednik Donald Tramp najavio je povlačenje američkih trupa iz pograničnih područja na severoistoku Sirije, rekavši da je vreme za "izlazak iz smešnih beskrajnih ratova".

Za razliku od ruske vojske, koja je u zemlju stigla na poziv vlade u Damasku, američke snage su u Siriji ilegalno od 2016. godine. Sirijska vlada je više puta osudila američko vojno prisustvo kao kršenje suvereniteta zemlje.

Putina su takođe pitali o stavu Moskve prema proširenju NATO-a i nagomilavanju snaga i infrastrukture blizu ruskih granica.

"Nismo srećni zbog toga i izrazili smo zabrinutost", odgovorio je predsednik Putin.

Tvrdnje da se Rusija „nema čega bojati“ i da NATO „nema ratoborne namere“ ne treba uzimati zdravo za gotovo sve dok „Severnoatlantski ugovor ostaje na snazi, naročito član pet koji garantuje vojnu podršku drugima članova.

Tokom intervjua, predsednik je osudio napade na tankere u Persijskom zalivu, bez obzira ko stoji iza njih. Takođe je pozvao iranske susede da „poštuju“ interese Teherana kao zemlje koja „postoji na njenoj teritoriji hiljadama godina“, i pohvalio sve veći nivo ruske saradnje sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenih Arapskih Emirata u formatu OPEK + i na bilateralni nivou.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti / Mihail Voskresenskiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Garancije za lečenje generla Mladića potpisao predsednik Putin


"Prosuđivaćemo raspoloženje Vašingtona samo po delima"


Boško Kozarski bio je novinar-kolumnista, padobranac, direktor UMS škole za talente. Sa bogatim iskustvom u radu sa decom, sada je generalni menadžer ruske škole “Valentina Tereškova” u Beogradu.

"Vladari Amerike su lobiji novca, bilo u obliku nafte, oružja, banaka ili drugih. Ovi lobiji kontrolišu sve delove američke politike."


Zapad i EU, koji su mnogo puta prekršili međunarodno pravo, moraju odlučiti da li ista pravila postoje za sve, pre nego što ih propovedaju drugima, izjavila je bivši austrijski...


Ostale novosti iz rubrike »