Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Napad NATO-a na Libiju izvršen da bi se okončao pokušaj Gadafija da zaustavi stranu eksploataciju kontinenta

RT: Napad NATO-a na Libiju izvršen da bi se okončao pokušaj Gadafija da zaustavi stranu eksploataciju kontinenta
06.10.2019. god.


Napad NATO-a 2011. godine na Libiju, koji je doprineo rušenju vlade Muamera Gadafija, izvršen je da bi se okončao njegov pokušaj zaustavljanja strane eksploatacije kontinenta, rekao je za RT njegov ratni portparol tokom sukoba u Libiji.

Kampanja bombardovanja, koja je podstakla pobunjeničke snage i na kraju dovela do pogubljenja Gadafija, opravdavana je izveštajima o različitim zločinima njegove vlade. Kasnije se pokazalo da su potpuno lažne ili preuveličane, rekao je Musa Ibrahim, koji je u to vreme obavljao funkciju Gadafijevog portparola. U stvarnosti, NATO nije bombardovao Libiju kako bi zaustavio navodna masovna silovanja žena od strane vladinih lojalista. Gadafi je težio da prekine zapadno zauzimanje Afrike i zbog toga je bio uklonjen.


Gadafijeva Libija imala je nekoliko inicijativa koje su bile štetne za zapadne ciljeve u Africi, uključujući stvaranje nove valute podržane zlatom, afričke centralne banke i panafričke vojne sile, rekao je Ibrahim za RT. Tako je Libija uništena kao i mnoge druge zemlje.


"Pogledajte Libiju sada. Ubistva, građanski sukob, plemenski rat, ubistva, terorizam, pljačka nacionalnog bogatstva. Na šta vas to podseća? Irak, Sirija, Avganistan, Jemen... Ista priča se događa svaki put", izjavio je Ibrahim.

Upaliti lokalne podele da bi se oslabila određena zemlja je taktika usavršena decenijama kolonijalizma i postkolonijalizma, naglasio je Ibrahim.


„To je upravljanje krizom. Ono što radite jeste da uđete u kontekst neke zemlje i uvedete haos kroz rat, unutrašnji sukob, versku podelu, okupaciju - šta god da imate. A onda nastavite sa haosom, upravljate krizom."

 

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Bombardovanje Libije od strane NATO-a, Foto: ©REUTERS / Anis Mili / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov je odgovarao na pitanja nekoliko glavnih ruskih radio stanica. U intervjuu koji je trajao skoro dva sata, šef Ministarstva spoljnih poslova dotakao se...


U četvrtak su azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan dali paralelni intervju za RIA Novosti, koji je vodio Dmitrij Kiseljov, generalni direktor novinske agencije "


Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan rekao je za RT da je Azerbejdžan pokrenuo najnoviji sukobi oko Nagorno-Karabaha i izrazio nadu da će prekid vatre uz posredovanje Moskve biti održan uprkos...


Nepokolebljivi beloruski predsednik kaže da ne može da se prikloni zahtevima antivladinih demonstranata, jer bi u suprotnom njegovo nasleđe bilo uništeno, a njegove pristalice nasilno progonjene.


Ostale novosti iz rubrike »